Witam.
Niech będzie małą przestrogą moja dzisiejsza przygoda dla tych którzy mają zamiar ,, kimnąć " na małych , spokojnych parkingach w Czechach.Otóż wracałem dziś w nocy z Tripanji / wyjazd spokojnie ok. 8:30/ na około , zwiedzanie Omisia , obiad itd. Straszny upał,nudne autostrady .około 19 stej objazd Słowenii itd.Gdzieś koło północy znużony postanowiłem przespać się godzinkę w aucie ..gdzieś za Brnem.Zauważyłem że za mną kilkanaście metrów zaparkowało też jakieś auto.Parking bez stacji benzynowej , ale było kilka tirów.Spałem może 20 minut , ale jak to auto zaparkowało to coś mnie tknęło i szybko odjechałem.Oczywiście automapa nie zadziałała i pomyliłem skręt.Wjechałem do jakiejś wiochy , Perla ..i usłyszałem odgłos kapcia.Zatrzymałem jak się później okazało na moje szczęście na środku wioski pod świecącą latarnią aby łatwiej wymienić koło.Podjechało auto które tak mi się wydaje jechało za mną ale zaparkowało jakieś 100 metrów dalej a z niego wyszło 3 facetów ok. 20 lat i idą w moim kierunku.Idąc z ofertą pomocy...przynajmniej tak głośno mówili.Ostro krzyknąłem że pomoc zbyteczna trzymając w ręku klucz do kół.Cofnęli się i po dłuższej chwili odjechali.Szybko z synem wymieniłem koło i w momencie wsiadania do auta zauważyłem że ,, Panowie " wrócili.Znalazłem wyjazd na autostradę i po 20 km. zatrzymała mnie czeska policja do kontroli.Ja mówię że musiałem wymienić koło a oni..czy nie zostałem przypadkiem okradziony.Pytam dlaczego..a oni że jest jakaś szajka ..a ja ..i porusza się ciemną skodą..taak.Policjant na to ..a koło prawe tylne ???Wszystko się zgadzało...pomyślałem , no pięknie ..więcej szczęścia niż rozumu.Przed chwilą rozpakowałem samochód i sprawdziłem jak uszkodzona jest opona..definitywnie przebita nożem na części zewnętrznej..czyli to nie był przypadek.Dopiero wieczorkiem jak wypiję sobie drinka to może to wszystko ze mnie zejdzie . Postanowiłem napisać o tej ,, przygodzie " gdyż niby każdy o tym wie że omija się takie parkingi...niby każdy jest pewien ..no co się może zdarzyć..a jednak. Nawet nie staram się pomyśleć o tym co by się mogło wydarzyć gdyby powietrze uszło szybciej i zacząłbym wymieniać to kółko na tym ciemnym parkingu .Pozdrawiam