Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga!!! na roaming

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Archangel
Odkrywca
Uwaga!!! na roaming

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 01.09.2006 17:19

wracajac z wyprawy mozecie się zdziwic patrzac na rachunek. Mnie spotkała ta przykrość. Jak ktoś ma pocztę głosową to niech za wczasu wyłączy, ja tego nie zrobiłem pomimo ze nie odbierałem telefonu to każde uruchomienie poczty głosowej przez dzwoniacego do ciebie naliczana jest opłata jak za połączenie w roamingu to jest ok 5zl z hakiem pomimo ze nie odsłuchuje sie wiadomosci nawet jak ktos przez 3 sekundy przytrzyma telefon ty płacisz za normalne polaczenie plus jeszcze jakas dziwna oplata ok 1 zl za odebranie wiadomosci tak ze niech to bedzie przestroga moze ta informacja sie komus przyda [/i]
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 01.09.2006 18:25

no to powiedz ile jeszcze zapłaciłeś...?
miCROn
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) miCROn » 02.09.2006 13:35

Fakt, o tym nikt nie pamieta, że nawet wyłączenie komórki wcale nie zabezpiecza przed kosztami. Trzeba wyłączyc wszelkie przekierowania albo zablokować rozmowy z kraju. To troche bez sensu, bo po co w takim razie brać komórkę?
Ja, przy 10 dniowym pobycie i w miarę swobodnym komunikowaniu się między 2 autami, w których jechalismy, zapłaciłem po powrocie ok. 500 zł za 2 telefony. Nawet jak odbierałem rozmowy cudze, to operator naliczał mi ok. 40% kosztów tego, kto do mnie dzwonił (wiem, bo sprawdzałem jego billing). Może podjęta ostatnio europejska akcja walki z rozbuchanym roamingiem przyniesie jakieś skutki...?
Pozdrawiam
Janusz7i4
Podróżnik
Jaka sieć

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz7i4 » 10.09.2006 18:40

Sorki mam pytanko jakiej sieci masz telefon, bo dzwoniłem specjalnie na infolinię ORANGE i pani z infromacji przekazała mi, że płacę tylko za odsłuchane wiadomości wiec wolę się upewnić. Bo jutro jadę na Zaton
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 10.09.2006 20:49

Podobnie jest z MMS-ami. Odebranie ememesa w roamingu w Erze kosztuje 4zł :-)
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 10.09.2006 23:48

krzysiekrz napisał(a):Podobnie jest z MMS-ami. Odebranie ememesa w roamingu w Erze kosztuje 4zł :-)
wiesz bzdury gadasz albo specjalnie chcesz zamet wprowadzic! specjalnie sprawdzalem biling po powrocie i placilem tylko za esy wyslane a nie za odebrane! nie siej strachu brachu :evil:
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 11.09.2006 06:53

andrzej_bialy napisał(a):wiesz bzdury gadasz albo specjalnie chcesz zamet wprowadzic! specjalnie sprawdzalem biling po powrocie i placilem tylko za esy wyslane a nie za odebrane! nie siej strachu brachu :evil:

Kolego Szanowny, zadałem sobie specjalnie dla Cebie odrobinę trudu i na poniższym obrazku zaznaczyłem cenę MMS-a odebranego. Przed wyjazdem dzwoniłem również w tej sprawie do BOK-u i pani powiedziała, żeby wyłączyć w telefonie odbieranie MMS-ów z sieci innej niż macieżysta, ponieważ odrbranie MMS-a kosztuje.

Obrazek

PS.
Odrobina uprzejmości nigdy nikomu nie zaszkodziła.
sirk
Croentuzjasta
Re: Jaka sieć

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 11.09.2006 12:11

Janusz7i4 napisał(a):Sorki mam pytanko jakiej sieci masz telefon, bo dzwoniłem specjalnie na infolinię ORANGE i pani z infromacji przekazała mi, że płacę tylko za odsłuchane wiadomości wiec wolę się upewnić. Bo jutro jadę na Zaton

To chyba Pani z infolinii chce, żeby Orange więcej zarobiło. W momencie uruchomienia Twojej skrzynki głosowej, nawiązywane jest połączenie. Ponieważ ustalono, że nie można obciążać dzwoniącego kosztami połączenia zagranicznego (przecież on nie ma pojęcia gdzie Ty jesteś), on płaci za połączenie krajowe, z resztę płaci odbierający (czyli cena połączenia jeśli dzwonimy na telefon krajowy, którego właściciel jest za granicą to "połączenie krajowe + opłata partnera roamingowego"). A jak odsłuchasz to zapłacisz jeszcze raz za nawiązane połączenie.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 12.09.2006 14:28

sorry ,ze się nie odzywałem a telefon mam w plusie i tez nikt mi nie powiedzial w biurze obslugi klienta ze zaplacę za to
patart
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) patart » 13.09.2006 07:49

faktem jest ze sa jakies dziwne pozycje do zaplacenia :)

Powrót do Chorwackie ABC

Uwaga!!! na roaming
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone