Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Cezaryna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezaryna » 06.07.2008 14:34

No właśnie.
Jak tol Chorwat NAS oszukał ???
Przecież oni NAS kochają, jak wynika z niektórych postów.
Też się naczytałem o tej miłości, której jednak specjalnie na miejscu nie zaobserwowałem. Oczywiście uśmiech "służbowy" i "dobry dan" jest, jak płacisz, boś jest klientem.
Ale skąd jesteś, to raczej im rybka !!!
Dawno temu, w latach 90, kiedy to Tadek Mazowiecki odegrał znaczącą rolę w wychodzeniu Chorwacji na prostą można było tę sympatię odczuć, ale dziś raczej nie bardzo.
Nie twierdzę, że są niemili czy niegrzeczni, ale nie przesadzał bym z tą serdeczną gościnnością dla Polaków.
To są oczywiście moje odczucia, z którymi można się nie zgadzać.
A na bramkach płacę tylko kartą.
Bez kolejek, bez żadnych przycisków. Trzeba włożyć do otworu i wyjąć. Wszystko. Cała trudność.
Pozdrawiam.
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 06.07.2008 22:41

Cezaryna napisał(a):Bez kolejek, bez żadnych przycisków. Trzeba włożyć do otworu i wyjąć. Wszystko. Cała trudność.
Pozdrawiam.

Napisz krótka instrukcje obsługi, gdzie wkładasz karte, kiedy, przy której bramce, czy przy wjeździe na autostradę, czy przy zjeździe z niej itp. Jadę pierwszy raz do HR i nie chce zabłądzić :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2008 00:07

tomsg napisał(a):
Cezaryna napisał(a):Bez kolejek, bez żadnych przycisków. Trzeba włożyć do otworu i wyjąć. Wszystko. Cała trudność.
Pozdrawiam.

Napisz krótka instrukcje obsługi, gdzie wkładasz karte, kiedy, przy której bramce, czy przy wjeździe na autostradę, czy przy zjeździe z niej itp. Jadę pierwszy raz do HR i nie chce zabłądzić :)

Na autostradach trudno zabłądzić, nawet jak jedzie się pierwszy raz :lol:

A po za tym masz takie wielkie oczy w awatarku , więc tablice gdzie jechać zobaczysz :wink:

Za przejechany odcinek autostrady płacisz na bramce wyjazdowej albo gotówką bramkarzowi

Obrazek

albo kartą w specjalnym terminalu.

Cezaryna już napisał - trzeba włożyć i wyjąć :wink: :lol:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 07.07.2008 07:25

My już po powrocie z Chorwacji,nas też oszukał Chorwat na bramce.
Dałem mu kartę,powiedział że nie można kartą,terminal popsuty,dałem mu 50 kuna wydał mi reszty monetami,paragonu nie dał i otworzył szlaban więc odjechałem,zjechałem na bok czekając na pozostałych podróżujących z nami.
Małżonka liczy,24 kuna brakuje,naszych znajomych również oszukał tylko na mniejszą kwotę.Żona chciała wracać do niego,odpuściliśmy sobie,szkoda zachodu to tylko 12 zł,po przejechaniu 1100 km człowiek trochę zmęczony i dlatego dał się wrobić w konia,chciał chłop sobie dorobić,każdy orze jak może.
Dlatego trzeba się pilnować,jeśli nie kartą to przeliczyć pieniążki i dalej w drogę.
Za to cytryn nie kupowałem na miejscu{ 20 kuna} rosły na krzakach.
Pozdr.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2008 07:56

Cześć Mireks - za jaki odcinek płaciłeś 26 kun :?:
Na jakiej to było brance jeśli pamiętasz :?:
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 07.07.2008 09:04

jadąc autostrada z Trakoscian do Ostrovica (A2, A1, A6) kiedy płace? Przy zjeździe ze wszystkich autostrad, czy na samym końcu??
Wg http://www.hac.hr/?task=aut wychodzi w sumie 62 Kn.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2008 09:47

tomsg napisał(a):jadąc autostrada z Trakoscian do Ostrovica (A2, A1, A6) kiedy płace? Przy zjeździe ze wszystkich autostrad, czy na samym końcu??
Wg http://www.hac.hr/?task=aut wychodzi w sumie 62 Kn.

Zapłacisz więcej , bo w kalkulatorze na hac.hr jest błąd.

W Trakoscan/Macelj dostaniesz bilecik - zapłacisz przed Zagrzebiem na bramce w Zapresic 39 kun

Czyli jak nie płacisz kartą i nie chcesz być (ewntualnie) oszukany to przygotuj sobie na opłatę np. dwa banknoty po 20 kun

Obrazek

Jedną kunkę możesz "bramkarzowi" darować. :lol:

Od bramki w Zapresić pojedzesz zachodnią obwodnicą Zagrzebia bezpłatnie do bramki w Lucko gdzie dotaniesż następny bilecik i na zjeździe z autostrady w Ostrovicy zapłacisz 49 kun

Płacisz kartą lub np. banknotem 50 kuna

Obrazek

I tu znowu jedna kunka ewentualnie dla bramkarza :wink:

A więc płacisz na bramkach dwa razy - razem 88 kun , jak masz gest - 90 kun :lol: :papa:
Ostatnio edytowano 07.07.2008 10:16 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
wojtek.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek. » 07.07.2008 10:00

Jak zwykle Janusz ma racje. Ja staram się mieć drobne w aucie. Nie ważne kuny czy euro, byle drobne. Jak brakarz się "pomyli" na pare kun czy centów, to nawet nie zwracam uwagi. Jak płacę większym nominałem to licze przy nim, jak się "pomylił" to przeprasza i oddaje resztę... i jakoś to idzie. Stara zasada działa tam gdzie pieniądze : Tam kochajmy się jak bracia, a liczmy sie jak Żydzi.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 07.07.2008 13:49

Janusz Bajcer napisał(a):Cześć Mireks - za jaki odcinek płaciłeś 26 kun :?:
Na jakiej to było brance jeśli pamiętasz :?:

Cześć Janusz.
Miałem zapłacić 18 kuna,dałem 50 dostałem 8,więc 24 stracone.
Gdzie to było dokładnie nie pamiętam,jechaliśmy od Varażdina starą drogą i potem wjechaliśmy na płatną,albo Hum Breznicki albo Nowy Marof do Zagrzebia.
szablasty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szablasty » 07.07.2008 14:51

Oszukał nas Pan na bramce przy wjeździe do Zagrzebia na 10 Kn, przyjaciłół za nami również na 10 Kn i trzeci samochód znajomych na 10 Kn. Ostrzegam !!! I potwierdzam wątek poprzedników- w Chorwacji robi sie coraz bardziej nieprzyjemnie, a szkoda :(
t.kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) t.kurzy » 07.07.2008 16:16

Czytam cały czas ten temat i aż nie chce mie się wierzyć ....
W przyszłym tygodniu kolejny raz się wybieram i jadę trasą węgierską i będę chciał granicę przekraczać w Redics , czy po dorodze w kierunku autostrady znaję jakiś bankomat w kótrym wypłacę kuny .
Euro biorę tylko jako zabezpieczenie na czas podrózy i nawet nie mam zamiaru ich wydać jak nie będzie potrzeby .
Ostatnio edytowano 07.07.2008 16:19 przez t.kurzy, łącznie edytowano 1 raz
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.07.2008 16:17

Nie generalizujmy... Zapłaciłem za bramkę w euro a gość mi wydał w kunach. Potem z ciekawości przeliczyłem i wyszło że po kursie 7,15 więc nawet nie stratny byłem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2008 17:48

Bahama ma rację - po nieuczciwych praktykach kilku panów na bramkach nie można stwierdzić jednoznacznie, że w Chorwacji robi sie nieprzyjemnie.

Z roku na rok coraz więcej turystów ten kraj odwiedza , więc gdyby było tak jak pisze t.kurzy - tendencje były by odwrotne.

Po prostu trzeba na bramkach się pilnować, bo jak świat światem - oszuści i złodzieje są w każdym kraju. :cry:
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 07.07.2008 18:45

No, chłopy nie przesadzajcie z tymi kilkoma przypadkami.... To mi pachnie oczami zawiązanymi miłością do Chorwacji. Spójrzcie chłodno na sprawę i dojrzycie pięknie kwitnący procederek. Jeśli wykazywał by się jeden koleś, to ok, czarna owca się zdarza. Ale tu istnieje wyraźniej niż gdziekolwiek grupa osób dla których okradanie jest sprawą normalną. Nie zakładajmy więc proszę, że to pomyłki, że to zmęczenie pobierających opłaty czy inne usprawiedliwienia tych bandytów. Kroją ile wlezie, bez opamiętania i bezczelnie. Pilnować się trzeba, zgoda, ale nigdy nie przerzucę grama winy na siebie w podobnych sprawach.
P.S. Uściślijmy. W Chorwacji robi się nieprzyjemnie póki co tylko na punktach poboru opłat. Reszta kraju to miodek ;-)
Cezaryna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezaryna » 07.07.2008 22:13

tomsg napisał(a):
Pozdrawiam.

Bezobsługowe bramki na karty to zawsze skrajnie prawe.
Jedna lub dwie.
Czyli przy dojeździe do punktu poboru opłat na prawy pas i do przodu.
Pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone