Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2008 15:29

Leszku - spoko Twoje vozilo to I kategoria (tylko) :lol:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 03.07.2008 16:35

Janusz Bajcer napisał(a):Leszku - spoko Twoje vozilo to I kategoria (tylko) :lol:

Jak to, przecież tam wyraźnie jest napisane i narysowane, że wszystkie te autobusy, busy, TIR-y i motory należą do Leszka. :lol: Bogaty człowiek a tak sie czai. Jakby były problemy z transportem na zlot to już wiadomo kogo prosić :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 03.07.2008 16:49

macmar napisał(a):
macmar napisał(a):A ja mam takie pytanko.
Na jaką kwotę mam się przygotować?

Będę jechać trasą: Graz -> Maribor (oczywiście pomijając płatne odcinki, przez Ptuj) -> Zagrzeb -> Split, i teraz nie wiem jeszcze którym zjazdem będę zjeżdżał - jadę do Omis - Duce, to pewnie i tak będę musiał zjechać na Split i się przebić przez centrum Splitu i dalej starą drogą na Dubrovnik, co o tym myślicie?

Ile mam przygotować na Chorwackie autostrady i ile razy będę płacił (wydaje mi się że 2razy, ale mogę się mylić)

MorskiPas to może i mi pomożesz? plizzz :)

wkleiłem mój wcześniejszy post na który nikt nie odpowiedział...

Nie wiem czy odpowiem bo ja leniwy z natury jestem :wink: No niech będzie jeszcze ten jeden raz:
Od granicy w Trakoscan do Zagrzebia 35 kun (bramki przed Zagrzebiem). Obwodnica Zagrzebia bezpłatna. Od Zagrzebia do Splitu (zjazd Dugopolje) 157kn a do końca autostrady 171kn. Czy masz jechać do końca i cofnąć się do Omiszu, czy zjechać przed Splitem to może Ci ktoś inny odpowie bo ja byłem w Omiszu jak jeszcze nie było autostrady.

Jeszcze dla dociekliwych podaję źródło mojej "mądrości": cenydr.php najciemniej jest pod latarnią?

:lol: :lol: :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2008 17:23

Mała poprawka z przejścia granicznego w Macelj należy skierować się na Trakoscan gdzie jest piękny zamek i tam zaczyna się autostrada do Zagrzebia
Odcinek Macelj/Trakoscan - Zapresic wg nowego cennika - 39 kun

Od bramki Zapresic do bramki Lucko obwodnica Zagrzebia bez opłat.
Od Lucko do końca autostrady w Sestanovac opłata 171 kun.
Aby dojechać do Omis można jechać do końca autostrady albo zjechać z niej na przedostatnią bramkę w Blato na Cetini - opłata 168 kun.

Ps. Jak się komuś nie spieszy i zechce odpocząć po "słoweńskim korku" może wstąpić na
Zamek w Trakoscan - chyba warto
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 03.07.2008 17:54

Janusz Bajcer napisał(a):Odcinek Macelj/Trakoscan - Zapresic wg nowego cennika - 39 kun

No popatrz. Na www.hac.hr za odcinek Trakošćan - Zaprešić nadal stoi 35 gryzoni. Nie nadążają aktualizować :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2008 18:07

MorskiPas napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Odcinek Macelj/Trakoscan - Zapresic wg nowego cennika - 39 kun

No popatrz. Na www.hac.hr za odcinek Trakošćan - Zaprešić nadal stoi 35 gryzoni. Nie nadążają aktualizować :roll:

A na hak.hr śpią snem jakiegoś rycerza z Zamku w Trakoscan :wink: :wink: :lol: :lol:

Dotyczy cennika autostrady Zagrzeb-Macelj (do Splitu jest dobrze)
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 03.07.2008 18:30

Rzeczywiście na hak.hr odcinek Trakošćan - Zaprešić wyceniają na 23 kuny.

No to ja przebijam:

na http://www.hac.hr/?task=aut jest kalkulator, który za Trakošćan - Zaprešić wylicza 13kn dla 1 kategorii.

Wniosek jest oczywisty jak oczywista oczywistość. My się tu żołądkujemy, że oszukują a oni po prostu sami nie wiedzą ile co kosztuje. :twisted:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2008 20:58

Na A4 kalkulator na odcinku Goričan - Sveta Helena wylicza prawidłowo - 36 kun.

Widocznie A2 na hac.hr traktowana gorzej niż inne autostrady :wink:
okdariusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) okdariusz » 03.07.2008 22:16

A tu mamy kalkulator

http://www.hak.hr/servisne-informacije/cestarine.aspx

pozdro

Wyjazd do CRO - 9 sierpnia 2008
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 04.07.2008 01:50

No właśnie. Wydrukujmy to co podał OkDariusz i w drogę.

Januszku, nie do końca jest tak, że przy każdym okienku są tabele opłat... Np Jeśli jedziemy ze Splitu albo Rijeki (generalnie od Karlovaca) to na Ulazie Zagreb, na pierwszej bramce od lewej takiej tabeli nie ma... Trzeba zapuszczać żurawia do sąsiada po prawej, co jest ciężkie, bo tabela odwrócona jest w jego stronę.

Napisałem skargę do polskiego MSZ, do Ambasady w Zagrzebiu i do Hrvatskie Autoceste. Ci ostatni odpisali, że jest im przykro i takie tam standardowe hasła. Oczywiście spytali który to taki okropny koleś mnie obrabował, bo oni jak nic wyciągną konsekwencje :-)

Odpisałem, że od tej chwili, jeśli nasi będą wracać i donosić, że dalej ich kroją, to skarga pojedzie do wszelkich instytucji w Europie. A upierdliwy to ja potrafię być...

Więc jeśli ktokolwiek, cokolwiek, gdziekolwiek, to dajcie znać od razu !
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2008 06:56

Crokuski napisał(a):Odpisałem, że od tej chwili, jeśli nasi będą wracać i donosić, że dalej ich kroją, to skarga pojedzie do wszelkich instytucji w Europie. A upierdliwy to ja potrafię być...

Więc jeśli ktokolwiek, cokolwiek, gdziekolwiek, to dajcie znać od razu !

Crokuski - mam coś dla Ciebie :lol: i dla Wszytkich :lol: :lol:

Obrazek

Może opal wykona kolejną naklejkę na samochód :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.07.2008 08:00

El Presidente, w tym przypadku to raczej po chorwacku powinno być :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2008 08:38

To tam w tych budkach tacy dżentelmeni w garniturach ,kapeluszach z dyplomatką na kolanach,siedzą ? :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2008 08:42

hepik napisał(a):To tam w tych budkach tacy dżentelmeni w garniturach ,kapeluszach z dyplomatką na kolanach,siedzą ? :lol:

Tak ;-)
Ale w garniturach tylko w ciągu dnia.
Wieczorami zakładają smokingi ;-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2008 09:30

Rysio napisał(a):El Presidente, w tym przypadku to raczej po chorwacku powinno być :wink:

To może tak będzie dobrze :wink: :?:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone