Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KOBIAL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOBIAL » 01.07.2008 17:57

Dziękuje Janusz za wyjaśnienie bardzo mi to pomogło i oczywiście teraz wiem co i jak :wink:
iro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro » 01.07.2008 21:31

Byliśmy w czerwcu i też daliśmy się oszukać na bramce. Po tej nauce w Chorwacji sprawdzaliśmy wydawaną reszte, ale nigdzie nie spotkaliśmy się z taką sytuacją. Pozdrowienia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2008 21:55

Czytam sobie ten temat i widzę, że coraz więcej oszukanych przybywa.
Widocznie oszukani nie sprawdzają wydawanej reszty i stąd "bramkarze" poczuli się bezkarni :?: czego oczywiście nie pochwalam :!:
I tak się zastanawiam - narzekamy na "chytrych" Słoweńców za wprowadzenie drogiej winiety, a nie wiem czy te nagminne jak widać przypadki oszustw na bramkach w Chorwacji nie są gorsze niż drogie winiety.
Ciekawe , czy turyści z innych krajów jadący do Chorwacji też są oszukiwani

No i ciekawe co o tym sadzą Nasi rezydenci zalogowani na form :?:
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 02.07.2008 09:37

Czy opłatę kartą na autostradzie trzeba zaakceptować PIN-em, czy tylko jest guzik akceptacja?
macmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) macmar » 02.07.2008 10:30

A ja mam takie pytanko.
Na jaką kwotę mam się przygotować?

Będę jechać trasą: Graz -> Maribor (oczywiście pomijając płatne odcinki, przez Ptuj) -> Zagrzeb -> Split, i teraz nie wiem jeszcze którym zjazdem będę zjeżdżał - jadę do Omis - Duce, to pewnie i tak będę musiał zjechać na Split i się przebić przez centrum Splitu i dalej starą drogą na Dubrovnik, co o tym myślicie?

Ile mam przygotować na Chorwackie autostrady i ile razy będę płacił (wydaje mi się że 2razy, ale mogę się mylić)
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 02.07.2008 11:02

kmusial napisał(a):Czy opłatę kartą na autostradzie trzeba zaakceptować PIN-em, czy tylko jest guzik akceptacja?

jest tylko guzik "akceptacja" bez pin-u.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 02.07.2008 11:20

Pomylic sie ludzka rzecz ;).Osiem, a moze dwanascie godzin w tej budce i te monotonne liczenie drobiazgow ;).U nas w supar marketach, tez sie myla na swoja korzysc niestety ;).Nie ma co tragedii robic, bo nie wszyscy Chorwaci, to zlodzieje, tak i jak Polacy.
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 02.07.2008 14:51

Lubuszanin napisał(a):Pomylic sie ludzka rzecz ;).Osiem, a moze dwanascie godzin w tej budce i te monotonne liczenie drobiazgow ;).U nas w supar marketach, tez sie myla na swoja korzysc niestety ;).Nie ma co tragedii robic, bo nie wszyscy Chorwaci, to zlodzieje, tak i jak Polacy.

Podejrzewam, że nie chodzi o pomyłki ale celowe działanie.
1-go czerwca ok. godz. 22 zjechałem z A-1 zjazdem Zadar-1.
Facet wydał mi część reszty ,otworzył bramke i czekał aż odjade.
Gdy zwróciłem mu uwage, że czekam na reszte był wsciekły, coś gadał
ale nie wiem co. Reszte w końcu oddał. Może to ten sam na którego
ktoś się wcześniej skarżył.
8 lub10 lat temu miałem przygode przy tankowaniu na starej drodze
dojazdowej do Rupy.Odblokowałem wlew paliwa i zanim wysiadłem
facet zaczął błyskawicznie tankować.Spojrzałem na licznik a tam już było
ok. 50l (w ciągu 10 sek!!!!!). Zabroniłem mu lać dalej i po krótkiej dyskusji
(było paru świadków) skasował licznik i sam lałem dalej.
Jeżeli jestem przy temacie to w Austrii mają inną taktyke.
Szybko zaczynają tankować tą drogą 100 oktanową.Starają sie wmówić
że jest najlepsza i konieczna, nawet jak komuś wystarcza Super95 okt.
Ale to stosują na autostradach gdzie jest obsługa .Ja tankuje zawsze
na Autohoff-ach jest taniej i bez oszustów. :papa: :papa: :papa:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 02.07.2008 15:17

Ciekawe jaka maja taktyke, strategie ;).Czy rzna jak leci, czy tez patrza jak komu z buzi patrzy ;).
Ostatnio edytowano 02.07.2008 20:44 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 02.07.2008 15:32

Lubuszanin napisał(a):Ciekawe jaka maja taktyke, stradegie ;).Czy rzna jak leci, czy tez patrza jak komu z buzi patrzy ;).

Sam bym chciał wiedzieć :?: :?: :?:
Ewa Góra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 02.07.2008 15:58

cholerka... to spać mi nie będzie dane.Napędziliście mi strachu tymi oszustowymi opowieściami. Trzeba będzie rzeczywiście się pilnować.
Zwolnić, otworzyć oczy i po prostu przeliczyć z uśmiechem kasę .
Może ,jak panowie bramkarze zorientują sie, ze z Polakami nie idzie tak łatwo-przestaną nas naciągać.A pewne,jak 2x2, że robią to nagminnie z każdą nacją.
Jednak po cichu przyznaje, że najlepiej uczyć sie jednak na własnych błedach.Choćby i o kasę chodziło.Kto raz został oszukany-ponownie oszukać sie nie da.Mam jedynie nadzieję że jest to precedens nie proceder.
Z mojego pamiętnika wyciągam dzień w którym zdarzylo nam się płacić na słoweńskiej cestarinie. Było to jeszcze za czasów sw. pamięci Tolara i dojczmarki.Marek mieliśmy rowne 100- zapłaciliśmy za autostradę-nie pamiętam ile,ale pamiętam, że grzeczny pan bramkarz skupił od nas marki,potracił sobie należność a reszty dostaliśmy ponad 11,500 /jedenaście tysięcy pięćset tolarów/Ni cholerki nie mam wyobrażenia jaka była ta wartość . Miało zostać na rok następny. No cóż chyba mam te tolary do dzisiaj.
Aduś
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aduś » 02.07.2008 19:38

Mam pytanie!
Czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest droga na Chorwacje przez zachodnie Węgry? Czy można ja pocisnąć?
Z góry dzięki
garciu
Croentuzjasta
Re: Uwaga na próby oszust na autostardach w Chpowacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 02.07.2008 20:01

j_w napisał(a):Najlepiej płacić kartą kredytową :wink:

Jesteś pewien że kredytową :lol:
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 03.07.2008 07:22

garciu napisał(a):

:?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2008 07:37

j_w napisał(a):
garciu napisał(a):

:?:

Twojemu przedmówcy chodziło chyba o to, że wiele osób nie odróżnia kart kredytowych od debetowych ;-) Wiele osób twierdzi, że ma kartę kredytową choć tak na serio to zupełnie inny rodzaj plastiku nosi w portfelu.
Ale dla platności za usługi czy towary to nie ma żadnego znaczenia.
Znaczenie ma forma splaty takiej karty ale to już ani nasz biznes ani nie w temacie ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone