Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pałasz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pałasz » 25.08.2008 09:08

Chris_M napisał(a):
kincior napisał(a):Odchodząc lekko na chwilę od tematu: czy słyszał ktoś o przypadkach doliczania Polakom do rachunku w restauracji opłaty za podanie sztućców?
Ja wczoraj słyszałem o takim przypadku. I dotyczy to niby tylko Polaków.

W Chorwacji nigdy sie z tym nie spotkałem, ale we Włoszech osobna opłata za nakrycie stołu podobno jest standardem. Zapomniałem jak się ta pozycja rachunku nazywa, ale to słowo kojarzyło mi się z listem lub kopertą.

Dobrze kojarzysz opłata za nakrycie stołu we Włoszech to coperrto. Opłata ta podobno została zakazana (stosowną ustawą rządu Włoskiego), ale nadal jest stosowana.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 26.08.2008 23:09

Witajcie.
My dziś wróciliśmy. Dobre wieści to takie, że na bramkach, mimo płacenia grubą gotówką nie orżnęli mnie ani na kunę, byłem na to przygotowany, grzecznie policzyłem resztę, podziękowałem i odjechałem.
Złe wieści to takie, że orżnęli mnie tam, gdzie sie nie spodziewałem, czyli na plaży, kiedy poszedłem z dzieckiem lody kupić, kosztowały mnie dychę więcej, ale zorientowałem się długo po fakcie.Żeby było milej okazało sie również, że żonę też naciągnął sprzedawca w tym samym punkcie dzień wcześniej, więc to przypadek raczej nie był. Od tej pory na lody chodziliśmy do innego punktu, a ten ze znajomymi bojkotowaliśmy.

Żeby już było milej i oddać za dość sytuacji powiem, że kupując pewien ichszy narodowy trunek wyskokowy u gospodarza pomyliłem się w płaceniu, a on najuczciwszej w świecie zatrzymał mnie i oddal mi naddatek. Dzięki temu wróciłem do niego następnego dnia celem zakupienia dodatkowej ilości wyskokowego ichszego znakomitego trunku, aby mieć zapas na zimne polskie dni.

Ponadto chodziliśmy do różnych restauracji a w różnych miastach, gdzie w dobrej atmosferze przy płaceniu zostawialiśmy uczciwie napiwki, za to w Puli napiwek 10% mieliśmy wliczony już w cenę na rachunku. Gdybyśmy sie kosztami za obiad nie dzielili ze znajomymi, nawet w paragon pewnie bym nie zajrzał i jeszcze raz zostawił napiwek, a tu masz, co niektórzy restauratorzy są zapobiegliwi, coby komuś sie nie zapomniało.

Co innego, kiedy sam daję, a co innego, kiedy mi z kieszeni wyciągają.

Przepraszam, że w temacie nieuczciwych bramkarzy było mało, mnie oni nie próbowali oszukać, czego i wam wszystkim życzę
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 26.08.2008 23:19

Pałasz napisał(a):Tak , wracałem z Chorwacji 16.08.2008 i na ostatnich bramkach (przed granicą CRO/SLO) odmówiono mi przyjęcia 39 KN kartą - podobno mieli awarię terminali. W co osobiście nie wieżę. Bardzo arogancka pani domagała się gotówki, gdy stwierdziłem, że jej nie mam kazała zawracać. Można było płacić w EUR-o ale reszta oczywiście w kunach (na 1km przed granicą). Po awanturze wzywaniu na pomoc kolegów z obsługi, policji zapłaciłem w EUR otrzymując resztę w kunach, bo nie chciałem tracić więcej czasu wiedząc że do domu jeszcze daleko. Resztę wymieniłem na EUR w kantorze przy granicy ale zamiast zapłacić 39 kun (ok 5,5 EUR) mnie wyszło 10 EUR więc też zostałem oszukany.

Potwierdzam, wjeżdżałem do Chorwacji rano 16 sierpnia, widziałem, że wszystkie bramki z kartami są zamkniete, na dosłownie minutę jedna włączyli, podjechało kilka samochodów, nie wiem, czy chociaż jeden tamtędy przejechał, zamieszanie bylo spore, nawet na CB radio Polacy komentowali to zamieszanie, ja na szczęście miałem 100kun z poprzedniego lata, nie musiałem się przepychać z bramkarzami już na wstępie, ale na moje oko coś było zakombinowane i to porządnie
vodzu413
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vodzu413 » 27.08.2008 06:45

labusm...nie irytuj się tak doliczonym napiwkiem do rachunku. W wiekszości restauracji na zachodzie (a i w Polsce co rusz także) jest to praktykowane. Najczęściej jednak jest to 5 % kwoty rachunku. 10 % - we napiwki wlicza się przy obsłudze kilku osób siedzących przy jednym stoliku (np. rodzinie czy grupie znajomych) i nazywa się to "servis". A pewnie jako że Pula jest miastem połozonym w regionie bliższym wpływom europejskim (czy też może bardziej zachodnim) toteż zachodnie naleciałości w restauracjach już widać. Osobiście nigdy z naliczeniem napiwku do rachunku nie spotkałem się w srodkowej czy południowej Chorwacji.
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 27.08.2008 18:34

Przy wjeździe do CRO W Zagrzebiu koło 9.00 16.08 bramki na kartę nie były czynne i też w budkach też nie dało się kartą zapłacić. Zapłaciłem w Euro - wydana mi została reszta w kunach po kursie 7.12. Wszystko oficjalnie z paragonem w którym był podany kurs przeliczenia euro/kuny. Przy zjeździe koło Zadaru zapłaciłem w kunach. Dałem zgodne pieniądze, więc nie zostałem oszukany.
Pałasz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pałasz » 28.08.2008 09:49

AdamBo napisał(a):Przy wjeździe do CRO W Zagrzebiu koło 9.00 16.08 bramki na kartę nie były czynne i też w budkach też nie dało się kartą zapłacić. Zapłaciłem w Euro - wydana mi została reszta w kunach po kursie 7.12. Wszystko oficjalnie z paragonem w którym był podany kurs przeliczenia euro/kuny. Przy zjeździe koło Zadaru zapłaciłem w kunach. Dałem zgodne pieniądze, więc nie zostałem oszukany.

Miałeś tą przewagę, że jechałeś na urlop a nie wracałeś. Ja też zmuszony byłem zapłacić w Eur i wydano mi w kunach, tylko po co mi kuny jak za 1 km opuszczałem CRO
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2008 10:01

Pałasz napisał(a):
AdamBo napisał(a):Przy wjeździe do CRO W Zagrzebiu koło 9.00 16.08 bramki na kartę nie były czynne i też w budkach też nie dało się kartą zapłacić. Zapłaciłem w Euro - wydana mi została reszta w kunach po kursie 7.12. Wszystko oficjalnie z paragonem w którym był podany kurs przeliczenia euro/kuny. Przy zjeździe koło Zadaru zapłaciłem w kunach. Dałem zgodne pieniądze, więc nie zostałem oszukany.

Miałeś tą przewagę, że jechałeś na urlop a nie wracałeś. Ja też zmuszony byłem zapłacić w Eur i wydano mi w kunach, tylko po co mi kuny jak za 1 km opuszczałem CRO

Kuny z domy Ci nie uciekną :wink: - przydadzą się na następny rok do CRO. :lol:
Mogłeś je też wymienić na granicy na "paliwo": czyli na benzynę lub karlovacko :wink:
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 01.09.2008 08:16

Wjeżdżałem do Chorwacji 16.08 nad ranem - byla potęzna burza. jechalem od samego początku do końca (sestanovac) autostradą. Wyjeżdżałem z Cro 29.08. wieczorem Na wszystkich bramkach mozna było płacic kartą - co własnie zrobiłem. Jak wjeżdżalismy, w związku z burzą - to nawet wyszła obsługa bramek i podawałan na początku trasy bilety, żeby zwiększyc przepustowość. - :D
Zadnych problemow z płaceniem Znajomi, którzy jechali z nami płacili gotowką. Uczuliłem ich na kwestię oszustw - zawsze dostawali prawidłowo wydaną resztę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.09.2008 08:51

Ja także nie sptkałem się z niecnymi zamiarami...płaciłem kunami i nie dawałem im na to szansy starając się dawać wyliczone pieniądze...jeśli nie miałem wydawali do ostatniego grosza...
sysgone
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sysgone » 01.09.2008 11:50

wjezdzalismy dzisiaj nad ranem, placilem w euro, niestety chcieli nas orżnąć (szczuply facet pod 50-tke, z siwym wąsem),
wjazd na KRK platny kartą, bez problemów
rbogi
Cromaniak
bramki na kartę

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 01.09.2008 13:45

t.kurzy napisał(a):
asiakc napisał(a):Nas z kolei na bramce gdzie do zapłaty było 16 euro z hakiem, pan w budce zaokrąglił sobie do 20 euro, różnicę wyrównał dopiero po mojej interwencji. Co do pytania o płatność kartą na bramkach po widziaam bramki z napisem CARDS i na dodatek nigdy nie było do nich kolejek, za każdym razem za późno się orientowałam i nie miałam juz możliwości zjazdu. :?

Kontynuując dalej temat płatności na bramkach kartami to chciałbym się dowiedzieć , jak wygląda taka bramka - nikt tam nie siedzi jest tylko automat do którego daje się bilecik z wcześniejszej bramki a później podaje się kartę ???? Czy w jaki to sposób się to odbywa . Czy jeśli automat to chociaż jest możliwość wyboru języka ? Oraz czy przyjmuje wszystkie karty ?
Naprawdę nie uśmiecha mi się pózniej dochodzić z nimi o moja kasę - a tak chociaż kurs wymiany zł na kuny będzie przyzwoity .

W tym roku parę razy podjechałem pod bramki płatne wyłącznie kartą i wydaje mi się że poszło szybciej niż na tych z obsługą. Fakt , za pierwszym razem musiałem się przyjżeć którą stroną włożyć bilet , czy kartę . Jednak za drugim razem poszło szybciutko , kurs wymiany z bramek to 0,47zł za kunę - więc OK .
Pałasz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pałasz » 02.09.2008 14:44

Janusz Bajcer napisał(a):
Pałasz napisał(a):

Kuny z domy Ci nie uciekną :wink: - przydadzą się na następny rok do CRO. :lol:
Mogłeś je też wymienić na granicy na "paliwo": czyli na benzynę lub karlovacko :wink:

Janusz oczywiście, że mogłem ale nie lubię kiedy mam coś narzucane. Na bramce nie było informacji, że przyjmują tylko gotówkę. Jeśli mieli jakiś problem to powinni ludziom iść na rękę czyli np. wydawać resztę w EURO jeśli ktoś o to poprosi i płacił w tej walucie. Otworzyć bramki dla tych którzy nie mieli żadnej gotówki , a tylko kartę (z pokryciem oczywiście) - to w zasadzie ich sprawa jak pobiorą pieniądze z mojego konta , może na takie sytuacje powinni mieć ręczne terminale (tzw. chyba żelazka ?)
sonaty
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sonaty » 02.09.2008 17:38

Jestem pod ważeniem po przeczytaniu tematu. Nie wpadła bym na pomysł oszustwa w instytucjach państwowych. Zawsze starałam się mieć odliczoną kwotę, a nauczona polskimi realiami rachunki oglądam 2 razy. Byłam już wielokrotnie ( za 8 dni kolejny raz) nigdy nie oszukiwali. W tym roku będę jednak specjalnie wyczulona.
will
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) will » 02.09.2008 19:41

Moi drodzy tak jak poprzednicy wspominają najlepiej płacić jeżeli juz gotówką to wyliczona ja uzbroiłem sie przed wyjazdem w kuny potrzebne na przejazd autostrada i nie straciłem ani jednej kuny.Być może trafiłem na samych uczciwych bramkowych.W końcu tacy ludzie też istnieją.Pozdrawiam.
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 02.09.2008 20:51

Na bramkach przy wjezdzie i wyjeżdzie gdzie płaci się gotówka zapłaciłem kartą bez problemu:D oczywiście "kredytową".
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone