Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 10.08.2008 15:27

Ja miałem taką sytuację - podjeżdżam pod bramkę - opłata 29 kn lub 4,06 euro - dałem gościowi 4,10 euro - a on na to , że przyjmuje minimum 50 centów - musiałem dać 4,50 euro - w ostatniej chwili zauważyłem , że na wyświetlaczu były nawet ze 3 kn reszty - ale już się nie wracałem.
Czy ktoś się z tym spotkał ? - w sumie to nie chciało mi się nawet z nim polemizować o te 1,50 zł.
elbek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elbek » 10.08.2008 20:27

Miałeś płacić 4,06, a dałeś 4,10. Powinien przyjąć. Miałbym to w nosie, że chce minimum 0,50€.
Sytuacje mieliśmy inną - bramki przed Makarską, jakaś tam kwota i do wydania też ileśtam + drobne. Nie pamiętam ile tego było, ale bramkowy cwaniak odliczył reszte zgodnie, oddał paragon i pieniądze, a tą końcówkę sobie zostawił. Gdy sie upomniałem, to cośtam mruknął po Chorwacku nie patrząc na mnie i oddał tą resztę.
Podniósł mi typ ciśnienie, bo jeśli nawet na jednym samochodzie sobie wyskrobie 1 kuna/kune, to przy średnim natężeniu ruchu robi sobie extra kaskę. Makarska-masakra.
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 17.08.2008 15:38

Mnie i znajomych jadących przede mną oszukał cwaniaczek na 10kn (razem 20kn). Zacząłem przeliczać resztę i wtedy gościu zaczął mnie zagadywać, po czym dałem kasę żonie i ruszyłem.
Ach, jak żałuję, że nie przeliczyłem przy nim do końca - była noc i pusto na autostradzie (Letenye-Zagrzeb), udusiłbym buraka.
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 17.08.2008 15:47

Mi również wydano dobrze resztę. Płaciłem i w Euro i w kunach. Pzdr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2008 15:50

Za przejechane odcinki płaciłem wyliczoną gotówką w kunach i nie dałem szansy pracownikom Hrvatske autoceste d.o.o. na oszukanie mnie w opłacie :lol:
niezapominajka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezapominajka » 17.08.2008 21:01

No to jeszcze moje trzy grosze...ku przestrodze.
Wracając do domu zjeżdżalismy z autostrady w Zagrzebiu. Za przejazd całego odcinka należało się jakieś 171 kun. Ponieważ w portfelach zostalo nam jeszcze 120 gotówką, mąż postanowił wydać ją właśnie płacąc za autostradę, a resztę należności uregulować kartą. Mlody pracownik w budce oczywiście nie widział problemu. Po chwili podał terminal do "wklepania" pinu, a tam widniala kwota 171 kun. Mąż zwrócił uwagę, nawet dwukrotnie, że 120 płacił gotówką, więc kartą powinien jedynie brakujące 51. Chlopak stwierdzil wówczas, że wyświetla się cala nalezność za przejazd i ponownie domagał sie pinu. Zapewne w bardziej "sprzyjających" warunkach nasza rozmowa i wyjaśnanie problemu potrwałoby dłużej, ale wiadomo jak to jest w kolejkach przy zjazdach z autostrad...Mąż wklepał więc pin..

I teraz pytanie...jaka kwota została pobrana z karty kredytowej? oczywiście cale 171 kun
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 18.08.2008 02:35

Za przeproszeniem - "kurna". Czekam jeszcze ze trzy posty o naciąganiu i reaguję mocniej. Myślę, że interwencja do ISO przyniesie rezultat.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2008 07:18

niezapominajka napisał(a):No to jeszcze moje trzy grosze...ku przestrodze.
Wracając do domu zjeżdżalismy z autostrady w Zagrzebiu. Za przejazd całego odcinka należało się jakieś 171 kun. Ponieważ w portfelach zostalo nam jeszcze 120 gotówką, mąż postanowił wydać ją właśnie płacąc za autostradę, a resztę należności uregulować kartą. Mlody pracownik w budce oczywiście nie widział problemu. Po chwili podał terminal do "wklepania" pinu, a tam widniala kwota 171 kun. Mąż zwrócił uwagę, nawet dwukrotnie, że 120 płacił gotówką, więc kartą powinien jedynie brakujące 51. Chlopak stwierdzil wówczas, że wyświetla się cala nalezność za przejazd i ponownie domagał sie pinu. Zapewne w bardziej "sprzyjających" warunkach nasza rozmowa i wyjaśnanie problemu potrwałoby dłużej, ale wiadomo jak to jest w kolejkach przy zjazdach z autostrad...Mąż wklepał więc pin..

I teraz pytanie...jaka kwota została pobrana z karty kredytowej? oczywiście cale 171 kun

Mądry Polak po szkodzie :wink: :evil:

Stąd wniosek, że albo płacimy w całości za przejazd gotówka , albo kartą.
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 18.08.2008 09:56

Wydrukowałem sobie tabelę opłat, którą podał Janusz ( dzięki) forum/viewtopic.php?p=290618#290618
więc wiedziałem ile będę płacił. A płaciłem tylko kartą i było OK.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2008 12:51

Czyli mielibyśmy największy przekręt autostradowy na prawie 60 zł...ale też naiwności sporo ...nie bardzo rozumiem jak można akceptowac kwotę 171 kun...to niby jak bank miałby odjąc te wcześniej zapłacone 120 ????
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 18.08.2008 13:56

Kolega pomimo moich przestróg w plecy 100kun. Dał 200 a resztę otrzymał do 100. Przeliczył nieco za późno. Ja w tym roku dzięki "ostrożności" uniknołem dwóch nieplanowanych nadpłat w konzumie. Znaomi jednej.
Niestety są to procedery nagminne i niepotrzebnym jest oburzanie się na opisywanie takich zachowań chorwatów. Myślałem że w sklepach takich jak konzum jest to niemożliwe a jednak są sposoby.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 18.08.2008 14:29

Czy zdarzyło się komuś, aby odmówiono mu przyjęcia płatności kartą? Dwa lata temu płaciłem na autostradach tylko karta i mnie nie oskubano i teraz też tak zamierzam. Poza tym wniosek jest tylko jeden - patrzeć na rachunki, wydruki i liczyć resztę w momencie wydawania. Dokładnie przeliczyć i dopiero później wrzucić pierwszy bieg ...
plavac_mali
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac_mali » 18.08.2008 14:44

Potwierdzam, na bramkach trzeba bardzo uważać, oszustwa są nagminne - w zeszłym roku na bramce sv. Helena zostalem "zrobiony" na ok. 20kn, prosta metoda, oczywiście brak rachunku przy wydawaniu reszty, wtedy myślałem że to jednorazowy przypadek. w tym roku właśnie wróciłem z Chorwacji i w sobotę na zjezdzie w maslenicy (sv. rok był zamknięty) znów probowano mnie oszukać.

Bramka była awaryjna więc nie było tabeli opłat, gościu na bramce powiedzial fifty kuna, na moją prośbę powtórzenia ceny pokazał banknot 50kn, dałem mu te 50kn nauczony doświadczeniem przeczuwając, że coś jest nie tak. W chwili otwarcia kasy na ulamek sekundy mignelo na wyswietlaczu 36kn (maja jakis chytry sposob na to...), podniósł się szlaban, więc zacząłem domagać się rachunku (racun), gostek udawał ze nie rozumie ... powtorzylem pare razy w kilku jezykach i wydal mi reszte do tych 36kn (przeliczylem), ale bez rachunku. Z tylu niecierpliwcy zaczeli mi trąbić i rachunek odpuściłem.

Bardzo nieladnie. Piękny kraj, super pogoda, czysta woda, dobre wino, pyszne rybki, ładne zabytki i tylko ci chorwaccy oszusci bardzo psują wrażenie...
Pałasz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pałasz » 18.08.2008 14:48

Tak , wracałem z Chorwacji 16.08.2008 i na ostatnich bramkach (przed granicą CRO/SLO) odmówiono mi przyjęcia 39 KN kartą - podobno mieli awarię terminali. W co osobiście nie wieżę. Bardzo arogancka pani domagała się gotówki, gdy stwierdziłem, że jej nie mam kazała zawracać. Można było płacić w EUR-o ale reszta oczywiście w kunach (na 1km przed granicą). Po awanturze wzywaniu na pomoc kolegów z obsługi, policji zapłaciłem w EUR otrzymując resztę w kunach, bo nie chciałem tracić więcej czasu wiedząc że do domu jeszcze daleko. Resztę wymieniłem na EUR w kantorze przy granicy ale zamiast zapłacić 39 kun (ok 5,5 EUR) mnie wyszło 10 EUR więc też zostałem oszukany.
niezapominajka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezapominajka » 18.08.2008 15:03

hepik napisał(a):Czyli mielibyśmy największy przekręt autostradowy na prawie 60 zł...ale też naiwności sporo ...nie bardzo rozumiem jak można akceptowac kwotę 171 kun...to niby jak bank miałby odjąc te wcześniej zapłacone 120 ????

To naprawdę nie naiwność. Tak jak pisałam, gdyby nie fakt, ze za nami stała całkiem spora kolejka aut, a my mielismy przed soba długa drogę do domu to pewnie byśmy o swoje powalczyli bo jednak przekręt był wyraźny....
Ale ogólnie pobyt super
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone