napisał(a) Chris_M » 03.08.2008 00:50
W Chorwacji byłem już kilkanaście razy, ale po zapoznaniu się z niniejszym wątkiem, w tym roku po raz pierwszy zdecydowałem się płacić za autostradę kartą i teraz wszystkim rekomenduję ten sposób.
Po pierwsze, odpada problem z oszustami na bramce.
Po drugie (i co chyba jest najważniejsze) na bramkach bez personelu ("Cards only") w ogóle nie ma kolejek, nawet jeśli na pozostałych bramkach te kolejki są dość długie.
Akceptowane są nie tylko karty wypukłe, ale także płaskie, takie jak np. Visa Electron mBanku.
Cały czas płaciłem kartą Master Card banku BZWBK prowadzoną w euro, natomiast na ostatnim, najkrótszym odcinku z Zagrzebia do Trakoscane postanowiłem przetestować Visę Electron mBanku.
Włożyłem bilet, włożyłem kartę mBanku i prawie w tym samym momencie automat wypluł mi ją z powrotem. Byłem przekonany, ze odrzucił moją kartę i już sięgałem po Master Card, gdy zapaliło sie zielone światło i podniósł sie szlaban.
Po kilku dniach w mBanku pojawiło sie obciążenie.
Za 39 kuna obciążono mnie kwotą 18,06 PLN, co daje 0,4631 zł/kn - całkiem niezły kurs
Przy płaceniu kartą MC też kurs wychodził dosyć niezły, bo zawsze powyżej 7,2 kn/EUR.
Natomiast wypłacając testowo 500 kuna z bankomatu przy użyciu MC, kurs wyszedł mi dość mało atrakcyjny, bo 7,05 kuna/EUR.