Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Amy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amy » 31.07.2008 11:20

miałam na mysli poprzednie lata i doswiadczenia w KRO ... mam nadzieje ze i w tym roku bedzie ok 8)
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 31.07.2008 15:45

Mnie nikt na bramkach nie oszukał a wiecie dlaczego? Bo płaciłem kartą 8) i wszystkim taką formę płatności polecam :D
wlodek61
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek61 » 31.07.2008 17:29

Mnie też nikt na bramkach nie oszukał,ale tylko dla tego,że czytałem o tym na forum.Wielkie dzięki.Przy wjeźdźie do Zagrzebia pan stwierdził,że nie mogę płacić kartą i zaśpiewał kwotę 36 kun.Zwróciłem mu uwagę ,że wjechałem na autostradę w Varażdin i po chwili spytał mnie o walutę w jakiej będę płacił.Po usłyszeniu,że w kunach zrobił bardzo głupią minę i podał właściwą kwotę 23 kun do zapłaty.Dodam tylko,że kwota nie była pokazana na wyświetlaczu i była noc.Po takich doświadczeniach bałem się jechać w drodze powrotnej bez gotówki.Jeszcze raz dziękuję wszystkim za ostrzeżenie na forum i pozdrawiam. :lol:
voytec74
Autostopowicz
Mnie też wystrzygli z kasy....

Nieprzeczytany postnapisał(a) voytec74 » 01.08.2008 11:30

Płacąc na bramce śv.Helena cwaniak w okienku powiedział,że kartą nie mogę zapłacić.Dałem mu 100 kun.Powinien wydać mi 64 k reszty a wydał 54.Moich znajomych potraktował tak samo.Wzeszłym roku płaciliśmy wszędzie kartami i nie było problemu.Zapłaciliśmy gapowe.
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 01.08.2008 11:49

Tak, właśnie na cestarinie Sv. Helena siedzi typ ubrany w białą koszulę, szczupły, czarne włosy i czarne wąsy. Jego należy się wystrzegać.
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 02.08.2008 09:05

Przeniesione z zamkniętego tematu:

Madafakanumanoi napisał(a):Witam,
Chcialbym wszystkich wybierajacych sie do CRO samochodem uczulic na uwazne sprawdzanie ile powinien kosztowac dany odcinek i przeliczaniu reszty przed odjazdem od bramki. Nas niestety dwa razy spotkala taka przykra niespodzianka. Pierwszy raz na bramce w sv.helena gdzie za przejazd za caly odcinek powinno byc 36 kun gosc powiedzial 46 i z 50 wydal reszty 4 kuny. Dopiero jak juz przejezdzalem przez szlaban zobaczylem ze jest wyswietlacz na ktorym jak byk jest napisane ze mialobyc 36 :( bylem zbyt zmeczony zeby za 5 zeta robic zamieszanie, ale niesmak pozostal, w drodze powrotnej za ten sam odcinek zaplacilismy 36. Kolejny raz za przejechanie calej autostrady az pod makarska oplata wynosila 171 kun i tu gosc powiedzial jak nalezy tylko reszty wysypal jakimis drobniakami (gdzie pierwszy raz na oczy widzialem ta walute) i okazalo sie ze z 200 kun zostalo nam tylko 17 :( Tak wiec jak widac panowie na bramkach sa chyba kiepsko oplacani i dorabiaja sobie na boku.
Pzdr
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 02.08.2008 11:42

Crokuski napisał(a):Tak, właśnie na cestarinie Sv. Helena siedzi typ ubrany w białą koszulę, szczupły, czarne włosy i czarne wąsy. Jego należy się wystrzegać.

Widać wszędzie są ludzie i ludziska :D :D
Byłem 8 razy w Cro - nigdy na bramkach nie byłem oszukany,zawsze płacę gotówką - kunami :D Może taki ze mnie szczęściarz?I oby tak dalej :D :D
Pozdrav.
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 02.08.2008 17:04

Crokuski napisał(a):Tak, właśnie na cestarinie Sv. Helena siedzi typ ubrany w białą koszulę, szczupły, czarne włosy i czarne wąsy. Jego należy się wystrzegać.

A może ktoś zrobi rysunek pamięciowy wspomnianego typa ? :wink:
zebronek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebronek » 03.08.2008 00:13

u mnie też było bez oszustw ale się pilnowałem po przeczytaniu wątku na forum, najczęściej płaciłem kartą
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 03.08.2008 00:50

W Chorwacji byłem już kilkanaście razy, ale po zapoznaniu się z niniejszym wątkiem, w tym roku po raz pierwszy zdecydowałem się płacić za autostradę kartą i teraz wszystkim rekomenduję ten sposób.
Po pierwsze, odpada problem z oszustami na bramce.
Po drugie (i co chyba jest najważniejsze) na bramkach bez personelu ("Cards only") w ogóle nie ma kolejek, nawet jeśli na pozostałych bramkach te kolejki są dość długie.
Akceptowane są nie tylko karty wypukłe, ale także płaskie, takie jak np. Visa Electron mBanku.
Cały czas płaciłem kartą Master Card banku BZWBK prowadzoną w euro, natomiast na ostatnim, najkrótszym odcinku z Zagrzebia do Trakoscane postanowiłem przetestować Visę Electron mBanku.
Włożyłem bilet, włożyłem kartę mBanku i prawie w tym samym momencie automat wypluł mi ją z powrotem. Byłem przekonany, ze odrzucił moją kartę i już sięgałem po Master Card, gdy zapaliło sie zielone światło i podniósł sie szlaban.
Po kilku dniach w mBanku pojawiło sie obciążenie.
Za 39 kuna obciążono mnie kwotą 18,06 PLN, co daje 0,4631 zł/kn - całkiem niezły kurs :)
Przy płaceniu kartą MC też kurs wychodził dosyć niezły, bo zawsze powyżej 7,2 kn/EUR.
Natomiast wypłacając testowo 500 kuna z bankomatu przy użyciu MC, kurs wyszedł mi dość mało atrakcyjny, bo 7,05 kuna/EUR.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2008 07:41

Renatka66 napisał(a):A może ktoś zrobi rysunek pamięciowy wspomnianego typa ? :wink:

W dobie dzisiejszej techniki!?
Rysunek!!!?

Proponuję ukryta kamerę i gwoździa ziobrowego by dźwiękowo udokumentować a potem tylko ichnie CBA zostaje ;)
Toranaga
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toranaga » 08.08.2008 08:25

Czemu ukryta kamera. Dajesz forsę i strzał fotke z komóreczki. A jak cię orżnie to fotkę z danymi przesłać do kolegi Crokuski :lol:
A jeżeli chodzi o płatność kartami w automacie to opisane jest to w tym miejscu http://www.azm.hr/?en/static/page/sustav
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 08.08.2008 08:41

Lubuszanin napisał(a):Placic karta lub miec wyliczone ;).A kombinatorzy sa wszedzie ;), czy Chorwat, czy to Polak, a nawet Austriak ;).Nie rozumiem tylko, skad te zdziwienie, ze oto wlasnie Chorwat orznal nas kasie ;)

To prawda, ale tylko częściowa. Chorwaci nauczyli się bezkarnie oszukiwać w takich sytuacjach, w których możliwości ich kontroli są ograniczone (bramki na autostardach, restauracje itp.). Spotkałem się w knajpach z tym, że nie dość, że płaciłem z definicji "z europejską górką" (jakieś 10 procent napiwku), to oni jeszcze doliczali sobie ekstra "napiwek" i udawali głupiego, jak rozliczyłem ich z tego od razu (zachowując zresztą im "górkę"). Oszukują na stacjach lpg i jak wyżej. Nie zgodzę się z tezą, że reprezentują w tym względzie jakąś "średnią europejską".
JAKOV2004
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAKOV2004 » 09.08.2008 17:06

W ubiegłym roku oraz tego lata nikt nas nie oszukał na bramkach. Płaciliśmy w kunach i w euro i zawsze reszta była wydawana zgodnie.
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 09.08.2008 18:18

W Chorwacji nikt mnie nie oszukał ale Słowacy próbowali na stacji benzynowej w Tupa Sahy czy jakoś tak, stacja OMV Zatankowałem za 1725,5SK i poszedłem płacić do kasy.Panienka powiedziała że karta nie działa druga też i mam płacić 170euro szok powiedziałem że nie zapłacę tyle. 3 w nocy zadzwoniłem na policję i do konsulatu polskiego i powiedziałem że nie dam się oszukać. Nie zapłaciłem .Odjechałem z stacji .W Warszawie w Ambasadzie Słowacji złozyłem skargę i zostawłem tą kwotę w koronach.Po dwóch tygodniach otrzymałem pismo z ambsady z przeprosinami.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone