Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.07.2008 06:22

janniko napisał(a):Szanowni koledzy, pozwolę sobie zadać spytanie:
zy wie ktoś gzie jest pierwszy bankomat w HR, jadąc od granicy węgierskiej (Latenye.. od Balatonu)? Zagrebecka Banka. Tak, żeby mając kartę Maestro PKO SA wybrać kasiorkę kuniastą bezrpowizyjnie???

Ponoć jest na terenie przejścia granicznego w Gorican. Takie przynajmniej informacje zawiera strona WWW tego banku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2008 06:45

janniko napisał(a):Szanowni koledzy, pozwolę sobie zadać spytanie:
Gdzie jest pierwszy bankomat w HR, jadąc od granicy węgierskiej (Latenye.. od Balatonu)? Zagrebecka Banka. Lub jakiś inny, żeby mając kartę Maestro PKO SA wybrać kasiorkę kuniastą bezrpowizyjnie???...

Szanowny kolego Janniko ;-)
Pozwolę sobie odpowiedzieć, że takowy bankomat Zagrebacka Banka jest na przejściu granicznym Gorican/Letenye jak i kilka całodobowych kantorów/bankow ;-)
Po więcej info na ten temat to zapraszam do nikomu niepotrzebnego wątku w dziale FAQ, gdzie kiedyś chciało mi się ale już mi przeszło, zrobić wyszukiwarke bankomatów w całej HR z podziałem na banki etc. ;-)

janniko napisał(a):....Załóżmy hipotetycznie, że koleś niechcący (lub chcący) kasuje nam zamiast 30 kun 300 kun. Gdy mu zwracamy uwagę, że coś tu nie gra, koleś mówi: "O!... pomyliłem się!" i "Izvinite, żao mi je ale.. " transakcja już dokonana i .. kupa. No i co wtedy? Prawdopodobnie po jakimś czasie dojdziemy swego (chyba?), ale 300 kun mamy przez jakiś czas zamrożone.. a jeśli by to było 3 tyś lub 5 tyś.. ?... wakacje zrypane i można zawracać :(
Czy taki czarnowidzki scenariusz jest w ogóle możliwy?
Proszę się uprzejmie nie śmiać i nie nabijać.. :evil:

Wszystko jest możliwe ale.........nie wpadajmy w paranoję. Taki numer (a nawet lepszy) można Ci wyciąć chocby i w Polsce przy próbie wyciągania np. pieniążków z bankomatu.
Grunt to nie popadać w skrajnośći co nie oznacza, że można spuścić kartę z oczu bo niby ktos musi ja autoryzować na zapleczu ;-)
Z karta jak z kradzieżami w autobusie - trza być czujny ;-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2008 07:09

Najpewniejszy sposób na oszustów - wymienić euro lub złotówki na kuny albo "wybrać" kuny z bankomatu, sprawdzić jak jest opłata za przejeżdżany odcinek autostrady, przygotować sobie potrzebna kwotę , płacić gotówką .... i nema problema :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.07.2008 10:32

He he he..
No to wątek zatoczył pętelkę i właściwie nie ma dobrego sposobu na chorwackich niegodziwców! Trzeba po prostu b. uważać i tyle... mieć odliczoną kwotę i jeszcze do tego sprawdzić dokładnie ile za jaki odcinek drogi się płaci, a jeśli nie ma nigdzie napisane, to nie wpadać w paranoję....
ja pierdziu!!! I oni chcą do Unii?
Sory, ale jakim byśmy nie byli buraczanym krajem, jakie by u nas nie były kiepskie drogi i autostrady, to już takich ukraińsko-ruskich numerów raczej nikt nikomu nie wycina!
Ale zawsze można to ująć jako "koloryt danego kraju" i sie cieszyć "egzotyką"!!! Tak robię jeżdżąc na Ukrainę... i fajno je..
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 10.07.2008 12:27

t.kurzy napisał(a):
asiakc napisał(a):Nas z kolei na bramce gdzie do zapłaty było 16 euro z hakiem, pan w budce zaokrąglił sobie do 20 euro, różnicę wyrównał dopiero po mojej interwencji. Co do pytania o płatność kartą na bramkach po widziaam bramki z napisem CARDS i na dodatek nigdy nie było do nich kolejek, za każdym razem za późno się orientowałam i nie miałam juz możliwości zjazdu. :?

Kontynuując dalej temat płatności na bramkach kartami to chciałbym się dowiedzieć , jak wygląda taka bramka - nikt tam nie siedzi jest tylko automat do którego daje się bilecik z wcześniejszej bramki a później podaje się kartę ???? Czy w jaki to sposób się to odbywa . Czy jeśli automat to chociaż jest możliwość wyboru języka ? Oraz czy przyjmuje wszystkie karty ?
Naprawdę nie uśmiecha mi się pózniej dochodzić z nimi o moja kasę - a tak chociaż kurs wymiany zł na kuny będzie przyzwoity .

Nikt tam nie siedzi, wkłada się bilecik, obok kartę, zabiera kartę, można też i pokwitowanie, po czym jedzie się dalej. Nie ma potrzeby wyboru języka, obsługiwał mąż więc szczególików nie pamiętam, ale odbyło się to migiem. Dwa razy korzystaliśmy i za każdym razem bramka była pusta podczas gdy do innych czekało po kilka aut.
Cezaryna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezaryna » 10.07.2008 17:40

Co potwierdza moją wcześniejszą tezę :lol:
Ja bym proponował zakończyć wątek oszustów Chorwatów, bo idzię on powolutku w paranoję ...
Nie straszmy, tych, co jeszcze nigdy ... :oops:
Niech stracą spokojnie cnotę.
Pozdrav.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 10.07.2008 17:53

Ups, przegapiłam Twój wcześniejszy wątek, niepotrzebnie pisałam, dodam więc tylko, że my na tych bramkach płaciliśmy zwykła kartą płatniczą Inteligo i było ok. Pozdrawiam :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.07.2008 15:34

A my w końcu zdecydowaliśmy, że i tak jedziemy przez Bośnię, więc problem mamy z głowy..
lukirg
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukirg » 12.07.2008 22:32

mam małe pytanie...
wybieram się do Chorwacji takim autem :arrow: Citroen Jumpy.
do jakiej kategorii zostanie zaliczone na autostradzie?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.07.2008 23:02

lukirg napisał(a):mam małe pytanie...
wybieram się do Chorwacji takim autem :arrow: Citroen Jumpy.
do jakiej kategorii zostanie zaliczone na autostradzie?

Raczej nastaw się , że do drugiej kategorii.

Obrazek

A jak zaliczą do pierwszej - Twój zysk na opłacie. :lol:
manner
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) manner » 18.07.2008 09:42

witam - mnie się nasuwają dwa pytania gdyby ktoś mógł _konkretnie_ odpowiedzieć:
- do której kategorii zaliczają zwykłe samochody kombi?
- czy ktoś sprawdził na chorwackich bramkach płatność kartami 'elektron' czyli takimi bez wypukłych napisów

z góry dzięki
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 18.07.2008 09:50

manner napisał(a):- do której kategorii zaliczają zwykłe samochody kombi?
- czy ktoś sprawdził na chorwackich bramkach płatność kartami 'elektron' czyli takimi bez wypukłych napisów

- ad 1: do pierwszej, najtańszej :-)
- ad 2: bez żadnego problemu
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 18.07.2008 11:40

Widzę, że nie tylko nas podliczono o 10 kun za dużo.
Pozostaje mi się cieszyć, że nie na więcej.
Ten fakt był już na pierwszych bramkach. Potem mieliśmy odliczoną kasę lub płaciliśmy kartą i nie było problemu.
Powitanie nie było miłe...

dlatego gdy kilka dni później kelner w restauracji powiedził nam, że brakuje mu 5 kun do wydania reszty, potraktowaliśmy to jak zwykłe naciąganie.... i szok, chwilę później kelner biegnie do nas trzymając w ręce 5kun... dostał lepszy napiwek, a w nas odbudowała się wiara w uczciwośc ludzi.
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 21.07.2008 10:22

No i co tam drodzy turyści ? Podciągam temat do góry, bo jestem gotowy na dalszą interwencję. Ambasada w Zagrzebiu dziś odpisała, że już się sprawą zajęła i będą mnie informować. Ale jeśli dalej Was rżną za przeproszeniem, to zawiadomię również inne instytucje.
M.Smoczkiewicz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smoczkiewicz » 21.07.2008 10:39

Jesteś Wspaniały!
To teraz załatw sprawę permanentnych oszustw wyłudzania pieniędzy za przejazd "autostradą" A4 - odcinek Kraków - Katowice - uiszczasz opłatę i jedziesz jak po torze przeszkód (slalomem!).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone