Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 07.07.2008 22:33

Cezaryna napisał(a):Bezobsługowe bramki na karty to zawsze skrajnie prawe.
Jedna lub dwie.
Czyli przy dojeździe do punktu poboru opłat na prawy pas i do przodu.
Pozdrav.

Mogę tam płacić kartą płatniczą i/lub kartą kredytową? Czy jedynie kartami "pre paid"- kartami z wcześniej wykupionymi jednostkami??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2008 23:08

Na naplatnim postajama HAC-a cestarina se može platiti gotovinom, karticama - AMERICAN EXPRESS, DINERS, MASTER CARD, MAESTRO, VISA, čekovima građana te sredstvima pretplate.
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 08.07.2008 13:19

Jechałem kilka razy i faktycznie przy prawych bramkach nie było kolejek. Ja płaciłem kartą w pozostałych.
Ale napisz jak to się robi - na wjeździe na autostradę biorę bilet, na wyjeździe podjeżdżam pod prawą bramkę i ... ( co z biletem, gdzie wkładam kartę )
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 08.07.2008 14:23

Darek9634 napisał(a):Jechałem kilka razy i faktycznie przy prawych bramkach nie było kolejek. Ja płaciłem kartą w pozostałych.
Ale napisz jak to się robi - na wjeździe na autostradę biorę bilet, na wyjeździe podjeżdżam pod prawą bramkę i ... ( co z biletem, gdzie wkładam kartę )

W budce siedzi facet lub piękna Chorwatka :) i kasują :)
Cezaryna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezaryna » 08.07.2008 21:45

Taaaaaa, ta Chorwatka to siedzi nawet topless i dlatego takie kolejki ... :lol:
A tak poważnie, to tam nikt nie siedzi. Pusto. Bez obsługi "ludzkiej".
Jedna dziurka na kwitek z wjazdu na autostradę, pokazuje sią kwota i kartę w drugą dziurkę i jest takie "myk,myk" i karta wychodzi, potem bilet i szlaban w górę !!!
I teraz ważne !!! Głowy nie dam, ale tylko KREDYTOWA karta.
Płatniczymi to tylko u Pana Chorwata (lub Pani) w budkach "obsługowych".
Tyle :idea:
Cezaryna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezaryna » 08.07.2008 21:49

Taaaaaa, ta Chorwatka to siedzi nawet topless i dlatego takie kolejki ... :lol:
Jedna dziurka na kwitek z wjazdu na autostradę, pokazuje sią kwota i kartę w drugą dziurkę i jest takie "myk,myk" i karta wychodzi, potem bilet i szlaban w górę !!!
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 09.07.2008 06:58

Cezaryna napisał(a):

Krótko i rzeczowo - dziękuję
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 09.07.2008 07:07

Cezaryna napisał(a):Taaaaaa, ta Chorwatka to siedzi nawet topless i dlatego takie kolejki ... :lol:

Tylko KREDYTOWA!
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 09.07.2008 07:15

Cezaryna napisał(a):
tomsg napisał(a):
Cezaryna napisał(a):Bez kolejek, bez żadnych przycisków. Trzeba włożyć do otworu i wyjąć. Wszystko. Cała trudność.
Pozdrawiam.

Napisz krótka instrukcje obsługi, gdzie wkładasz karte, kiedy, przy której bramce, czy przy wjeździe na autostradę, czy przy zjeździe z niej itp. Jadę pierwszy raz do HR i nie chce zabłądzić :)

Bezobsługowe bramki na karty to zawsze skrajnie prawe.
Jedna lub dwie.
Czyli przy dojeździe do punktu poboru opłat na prawy pas i do przodu.
Pozdrav.

8) ale ja pamiętam w zeszłym roku jak płaciłem kartą po lewej w środku szeregu budek. Po prawej była dla płacących gotówka i był długi "sznurek" samochodów. Przed nami wjechał polak i próbował płacić kartą płatniczą (niw wiem jakiego banku) i mu automat odrzucił. Musiałem się cofnąć aby mógł wyjechać z bramki. Nie na wszystkich bramkach płaci się kartą w automacie. Na końcowych najcześciej przyjmuje pracownik w budce.I nie zawsze "chce "mu się przyjąć płatności kartą :? .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2008 07:26

j_w napisał(a):....Tylko KREDYTOWA!

Jesteś pewien tego stwierdzenia ?
Od razu zaznaczam, że nie chodzi o czepianie się tylko wyjaśnienie co kto rozumie pod pojęciem "KARTA KREDYTOWA"
Z tego co czytam na tym forum to (generalnie) wiekszość za karte kredytową traktuje tzw. karte w wypukłymi numerami a nie tą autoryzowana za pomoca PIN.
A to już podstawowy błąd bo to nie to chodzi ;-)
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 09.07.2008 10:36

Piotrek_B napisał(a):
j_w napisał(a):....Tylko KREDYTOWA!

Jesteś pewien tego stwierdzenia ?
Od razu zaznaczam, że nie chodzi o czepianie się tylko wyjaśnienie co kto rozumie pod pojęciem "KARTA KREDYTOWA"
Z tego co czytam na tym forum to (generalnie) wiekszość za karte kredytową traktuje tzw. karte w wypukłymi numerami a nie tą autoryzowana za pomoca PIN.
A to już podstawowy błąd bo to nie to chodzi ;-)

Jeśli się dobrze zorientowałeś :D to przy bramkach samoobsługowych nie trzeba podawać PIN-u. Jest tylko przycisk akceptacja .
Dlatego kredytowa. Ja używać będę i używałem w zeszłym roku "wypukłą". Nie wiem jak z „debetowymi”. Morze ktoś miał doświadczenie na bramkach z kartami "debetowymi" na PIN i odroczoną płatnością do 52-54 dni.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2008 15:31

j_w napisał(a):.....Jeśli się dobrze zorientowałeś :D to przy bramkach samoobsługowych nie trzeba podawać PIN-u. Jest tylko przycisk akceptacja .
Dlatego kredytowa. Ja używać będę i używałem w zeszłym roku "wypukłą". Nie wiem jak z „debetowymi”. Morze ktoś miał doświadczenie na bramkach z kartami "debetowymi" na PIN i odroczoną płatnością do 52-54 dni.

I znowu nie o to chodzi :lol:
"Debatowa", "Kredytowa", "Charge" - nie ma najmniejszego znaczenia z punktu widzenia platności - ma znaczenia z punktu widzenia trybu i terminu spłaty zadłużenia :wink: a to już jest poza zakresem zainteresowania np. bramkarza na autostradzie.
Dlatego pytałem Cię czy jestes pewny swoich słów, że "tylko KREDYTOWA"

Najważniejsza informacja jaka Cię powinna interesować to to jakie loga operatorów kart widnieją na szybie - i tylko tyle
Czyli czy masz kieszeni np:
Obrazek
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 09.07.2008 19:07

Piotrek_B napisał(a):
j_w napisał(a):.....Jeśli się dobrze zorientowałeś :D to przy bramkach samoobsługowych nie trzeba podawać PIN-u. Jest tylko przycisk akceptacja .

I znowu nie o to chodzi :lol:
"Debatowa", "Kredytowa", "Charge" - nie ma najmniejszego znaczenia z punktu widzenia platności - ma znaczenia z punktu widzenia trybu i terminu spłaty zadłużenia :wink: a to już jest poza zakresem zainteresowania np. bramkarza na autostradzie.
Dlatego pytałem Cię czy jestes pewny swoich słów, że "tylko KREDYTOWA"

Najważniejsza informacja jaka Cię powinna interesować to to jakie loga operatorów kart widnieją na szybie - i tylko tyle
Czyli czy masz kieszeni np:
Obrazek

"Debatowa" :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2008 19:16

j_w napisał(a):..."Debatowa" :?:

Tak, dokładnie :lol: to najnowszy produkt bankowy 8)
Ale skoro zmieniasz temat to....
j_w napisał(a):.... Morze ktoś miał doświadczenie na bramkach z kartami .....
:wink: :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.07.2008 06:14

Szanowni koledzy, pozwolę sobie zadać spytanie:
Gdzie jest pierwszy bankomat w HR, jadąc od granicy węgierskiej (Latenye.. od Balatonu)? Zagrebecka Banka. Lub jakiś inny, żeby mając kartę Maestro PKO SA wybrać kasiorkę kuniastą bezrpowizyjnie???

Mam jeszcze jedno pytanie, być może debilne, ale jeśli ktoś uspokoi moją zaściankową obawę, to bendem wdzięczny:
Czy płacąc kartą na bramkach autostrady nie będę narażony na to, iż jakiś paskudnie nieuczciwy lub ohydnie złośliwy Chorwat skasuje mi więcej niż się należy? Np. wyczyści mi "niechcąco" konto? Czy takie coś jest teoretycznie możliwe?

Załóżmy hipotetycznie, że koleś niechcący (lub chcący) kasuje nam zamiast 30 kun 300 kun. Gdy mu zwracamy uwagę, że coś tu nie gra, koleś mówi: "O!... pomyliłem się!" i "Izvinite, żao mi je ale.. " transakcja już dokonana i .. kupa. No i co wtedy? Prawdopodobnie po jakimś czasie dojdziemy swego (chyba?), ale 300 kun mamy przez jakiś czas zamrożone.. a jeśli by to było 3 tyś lub 5 tyś.. ?... wakacje zrypane i można zawracać :(
Czy taki czarnowidzki scenariusz jest w ogóle możliwy?
Proszę się uprzejmie nie śmiać i nie nabijać.. :evil:
Ostatnio edytowano 10.07.2008 06:29 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na próby oszustw na autostradach w Chorwacji - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone