Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na policję w Chorwacji!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 11.06.2003 11:04

Byłem klika razy w HR i nigdy mnie policja nie zatrzymała. Spotykałem ich tylko na kierowaniu ruchem w zatłoczonych miejscowościach.
Melek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melek » 12.06.2003 08:19

W tamtym roku bylem w HR i nie mialem problemow z policja, nawet za bardzo nie rzucali sie w oczy, a o zatrzymaniu nie bylo mowy.Cisza i spokoj, oj byl jeden maly incydent, na wypozyczonym skuterku wpadlem pod jednokierunkowa, prosto na zmotoryzowanego policjanta.Skinieniem glowy i ruchem reki skierowal mnie w przeciwna strone :lol: .To by bylo na tyle.
Mam nadzieje ze w tym roku bedzie tak samo spokojnie.
Pozdrowienia 8)
Midas

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 12.06.2003 11:12

:o
Przejechałem już ok 1 tys. km. (3 samochody)była ok 7 rano, jechałem odcinkiem Knin-Szibenik.Byliśmy bardzo zmęczeni jednocześnie wiedząc ,że już niedaleko. Jest tam taki bardzo długi odcinek prostej droki gdzie jest w miarę dobra widoczność ,żadnych zabudowań.Lecieliśmy sobie 140-150km/h. W pewnym momenciezobaczyłem znak STOP (niestrzeżony przejazd kolejowy), za nim krzaczki a za krzaczkami policija. Z taką własnie prędkością przejechaliśmy przejazd i znak StOp-u.
Nie wiem czy nie zdązyli czy byli jeszcze senni, ale nie próbowali nas nawet zatrzymywać. Inny kontak z HR policją to pytanie odrogę zawsze otzrymałem odpowiedź.POZDRO. 8)
SylwiaMM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SylwiaMM » 13.06.2003 12:49

Tak samo jak powyżej, najmniejszych prblemów... przez 14 dni nie widzieliśmy ani jednego radiowozu czy policjanta, nawet nie wiem jak wyglądają :lol: :lol: :lol:
monaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monaa » 13.06.2003 13:04

SylwiaMM napisał(a):przez 14 dni nie widzieliśmy ani jednego radiowozu czy policjanta, nawet nie wiem jak wyglądają :lol: :lol: :lol:

Na Istrii czasami widać ich jak kierują ruchem ulicznym.
PZDR
Monika
SylwiaMM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SylwiaMM » 16.06.2003 10:25

monaa napisał(a):
SylwiaMM napisał(a):przez 14 dni nie widzieliśmy ani jednego radiowozu czy policjanta, nawet nie wiem jak wyglądają :lol: :lol: :lol:

Na Istrii czasami widać ich jak kierują ruchem ulicznym.
PZDR
Monika

To naprawdę chyba tylko czasami :lol: Ub. wrzesień był raczej wyjątkowo ubogi w policjantów... i dobrze :wink:
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 16.06.2003 10:39

Ale wyczulam na tych na matorach.
Im radary nie są potrzebne. Dybią na przekraczających ciągłe linie, a przy korkach i przyczepach camp. o takie rzeczy nie trudno.
A stją w krzakach z lornetkami. 8O
taki sobie gość

Nieprzeczytany postnapisał(a) taki sobie gość » 22.07.2003 22:12

SNIPER napisał(a):A ja przestrzegam przed przekraczaniem ciągłej linii.
Do tego nie muszą mieć radarów.

Taka mała ciekawostka. W Polsce nie wiem jak w innych krajach przy przekroczeniu znacznym prędkości (już od 30 km/h ) policjant nie musi mieć radaru, wystarczy że stwierdzi to na tzw oko, to samo dotyczy pokazywania wyniku gdy ma radar, nie musi tego robic ale robi dla jasności sytuacji. Oczywiście mozna się ztym niezgodzić ale jak myślicie komu uwierzy sąd.
monaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monaa » 23.07.2003 07:12

Jadąc w tym roku do Cro policjant zatrzymał nas tylko po to, aby dowiedzieć się czy wszystko jest w porządku. :wink: U nas raczej nie do pomyślenia, prawda?
PZDR
Monika
gosia_go

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosia_go » 23.07.2003 07:32

Jak ktoś przez cały rok w Polsce zrobi 4000 km a potem w czasie wakacji
przejedzie też tyle sam to jak złapie mandat (chowacki, ausriacki...itd)
to ma 50% pecha. I nie dziwię się że narzeka.
Ja nie bronie policji chorwackiej, ale osobiście to mam dość policji słowackiej. Upierdliwi do okrutnie.

-Gosia-
PiterekWaw
A dla mnie byli mili o wiele lepsi niż słowacy czy czesi

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiterekWaw » 23.07.2003 08:20

Złapali mnie na radar jak było ograniczenie gdzies pomiędzy kninem a plitwickimi jeziorami. Jechałem 107 km a mogłem nax 70 km, zatrzymał mnie i austiaka. Austiak od razu zapłacił nie wiem chyba 500 kuna zabrał kwitek i dlaej pojechał. A odemnie chciał 400 kn w końcu zszedł na 100 kn. Wyobraźcie sobie że dałem mu 200 kn i wydał mi 100 kn:-)))
powiedizałem że potrzebuje na jedzienie bo chcemy sie zaraz zatrzyamć a nie ma nigdzie w pobliżu bankomatów. Cała sprawa trwałe nie wiem może 15 min
Pozdr
Graz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graz » 23.07.2003 22:31

Ja mam podobne spostrzeżenia. Ba, nawet dalej idące. Zauważyłem i 100 % sprawdzalne - czym "słabszy" samochód tym bardziej udaje lepszego. Zobaczcie, jedziesz, doganiasz kogos i kto wam ustapi ? oczywiscie że niezła bryka. Tam kierowca wie, ze jak bedzie chciał on równiez pociśnie. Polonez, skody, maluch, tiko, cienkocienko , .... etc za diabła NIE. Przerabialiscie to juz ? Jeżeli ktos ma podobny problem niech zastosuje sprawdzona technikę. Podjeżdasz do goscia na odległość 3 cm, mrugniesz światłami, zaraz lub po kilkunastu metrach nieborak nie wyrabia i nabiera rozumu którym pasem ma jechać. Zawsze sie dziwie i zastanawiam, czy to tak trudno zrozumieć że samochody mają różne silniki, są przeciez miej i wiecej mocne. Oczywiście to zjawisko z reguły spotykam w karju, za granicami raczej nie, noooooo chyba ze jedzie nasz. :wink:
majus
Croentuzjasta
Na Węgrzech jest gorzej

Nieprzeczytany postnapisał(a) majus » 24.07.2003 00:17

Od dwóch lat jeżdże przez Budapeszt i właśnie w ten pierwszy raz wpadłem w nocy na przejechaniu wg ichnich jakiś dziwnych modłów na czerwonym - świetle ok. 2 w nocy - jechali przeciwnym pasem na dwujezdniowej z solidnym pasem dzielącym - to jest oko. Nie chcieli mandatu ale tłumaczyli moją jazdę zmęczeniem i twierdzili że o 10 rano mnie puszczą, oddadzą paszport - gdzie go będą trzymać to się nie dogadałem. Ich jedno słowo COMPROMIS dało mi dużo do myślenia i niezwlekając zapytałem Wi file czy jakoś tak się to pisze czy czyta (Niemcem niegdy chyba nie będę) i tu jasna odpowiedz 200 DM. A ja SZOCK !!!! to ich trochę obudziło bo do negocjacji trzeba było wytrzeźwieć i zeszliśmy w końcu na 50 DM. ALE za tą kwotę w 10 minut wyjechaliśmy z Budapesztu wyprowadzili nas takim skrutem, że za rok żałowałem że go nie pamiętam, co właśnie jak się okazło rok puźniej po godzinnej jeździe po mieście te 50 DM było dobrym wyjściem. :D
petris
Cromaniak
mandaty

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.07.2003 07:05

Co roku robimy ca.3500-4000kw. nieraz sie zastanawiam,Jesli chodzi o magistrale czy dojazdy do niej,nawet autostrady(130 km) w sezonie jak mozna nie przestrzegac przepisow drogowych jadac w takim tloku z jednej i drugiej strony samochody.Tak bardzo łatwo o wypadek.Jeszcze przekroczenie ciaglej linii-to nie mozliwe byc takim nierosadnym ,raz sie uda drugi raz spowodujesz wypadek Smieszylo mie to bardzo ze Tych co tak strasznie im sie spieszylo mijalismy jadac bezpiecznie.Spiesz sie powoli a predzej dojedziesz.
DominikL
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikL » 28.07.2003 09:34

Heja,

mysle ze niektorym to sie pomylily odrobine watki - wg mnie chyba mialo chodzic o dzialanie policji niezgodne z prawem tj. takie ktore czesto zdarza sie na slowacji, wegrzech czyli wymuszenia za wyimaginowane naruszanie czegos tam - no i watek mial opisywac takie ewentualne przypadki w cro.

Tymczasem wrzucamy tu opowiesci o ewidentnym prawidlowym zatrzymywaniu pojazdow przez cro-policje i o tym jak napedzamy korupcyjna machine lapowkarstwa .... chyba kazdy dajacy w lape zdaje sobie sprawe ze lamiac przepisy i dajac potem za to w lape przyczynia sie do tego procederu prawda? (innym tematem jest to co powoduje ze dajemy w lape a np. niemiec ma to w pompce - choc tak naprawde temat jest krotki bo jak nas na cos nie stac to tego nie kupujemy wiec tlumaczenie ze nie stac nas na mandaty i dlatego dajemy w lape jest prosta droga do myslenia nie stac mnie na 35" telewizor wiec kupuje go od zlodzieja).
Z drugiej strony patrzac to tak naprawde to ze chlopaki biora w lape i swiadomosc tego faktu powoduje ze lamiemy swiadomie przepisy (bo jazda +30km/h jest lamaniem przepisow prawda?) - czy tak samo bedziemy podchodzili do tematu w niemczech albo skandynawii? naturalnie ze nie bo pojedyncza przygoda z radarem moze oznaczac koniec kasy nie tylko na 10 piw ale i nawet na wakacje..... (bo chyba nikt nie zaRydzykuje proby przekupstwa skandynawskiego policjanta?)

tym bardziej ze z opisow tutaj wynika ze w wiekszosci przypadkow przestrzeganie predkosci skutkuje brakiem niemilych kontaktow z policja......

a dodatkowo -> nie tylko to ze jestesmy kulturalni w knajpie czy u gospodarzy swiadczy o tym jak nas odbieraja tubylcy ale rowniez to czy przestrzegamy przepisow na drodze jadac na polskich numerach - to czy tubylcy przestrzegaja ich rowniez w danym momencie nie ma zadnego znaczenia bo to polacy przyjechali do nich i napieprzaja po ciaglej 2x szybciej niz powinni i to wystarczy zeby zrobic zle wrazenie....
z ta tolerancja to wszedzie jest tak samo ... jak niemiec u nas na 90 jedzie 130 to co mowimy? cholerny szwab u siebie by sie tak nie rozpychal..... i nie ma znaczenia czy w danej chwili poruszamy sie 90 czy tez 110....

Pozdrowka

DominikL
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Uwaga na policję w Chorwacji! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone