Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na policję chorwacką

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kris@#
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris@# » 17.08.2009 14:38

W lipcu widzieliśmy tylko jeden patrol z suszarkami na drodze z Plitwic na południe. Nie wiem co to była za wioska, bo nikt w niej nie mieszkał a domy miały ślady ostrzału. Mimo to ulokowali się za zrujnowanym domem i zza węgła polowali. Na szczęście Chorwaci w samochodach ostrzegli nas światłami na tyle wcześniej, że zwolniliśmy do przepisowych 50 km/h w terenie zabudowanym i potem sami ostrzegaliśmy innych. Przypomniała się nam scena z "Misia" Barei z makietą terenu zabudowanego. Tak to tam właśnie wyglądało.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 17.08.2009 15:08

Kris@# napisał(a):W lipcu widzieliśmy tylko jeden patrol z suszarkami na drodze z Plitwic na południe. Nie wiem co to była za wioska, bo nikt w niej nie mieszkał a domy miały ślady ostrzału. Mimo to ulokowali się za zrujnowanym domem i zza węgła polowali. Na szczęście Chorwaci w samochodach ostrzegli nas światłami na tyle wcześniej, że zwolniliśmy do przepisowych 50 km/h w terenie zabudowanym i potem sami ostrzegaliśmy innych. Przypomniała się nam scena z "Misia" Barei z makietą terenu zabudowanego. Tak to tam właśnie wyglądało.

Ja na początku lipca też ich spotkałem.Byli bardzo mili,
i wyglądali tak :D :D
Obrazek

Pozdrawiam
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 17.08.2009 16:11

ojj dramat, strasznie mnie postraszyliście tymi patrolami :)

a w nocy jak się jedzie??
tzn ok 2 wjeżdzam do Cro i jade na pag
też ich tak mnogo może być czy w nocy spią??
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 17.08.2009 16:59

U nas w Polsce jest podobnie. Czyli norma. :)
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 18.08.2009 08:17

Witam
W sobotę wróciłem z Breli poruszałem się drogą pomiędzy Makarską-Brela żadnych patroli policji,miejscowi tymi drogami jeżdżą jak szaleni.Na autostradzie zero patroli co widać po jeździe Niemców,Chorwatów ile fabryka dała :)
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 18.08.2009 11:36

Z moich doświadczeń wynika, że policja jest w Chorwacji widoczna, acz niespecjalnie natrętna. Pomijam spotkania na przejściach granicznych, bo te niejako są "obowiązkowe", mam na myśli obecność "w głębi kraju".

Najczęściej widywałem patrol w zatoczce autobusowej w Drašnice - na 14 przejazdów tam i z powrotem stali co najmniej 6 razy. Za każdym razem mieli co najmniej 2 "klientów", więc nawet nie "suszyli".
Na autostradzie A1 między Zagrzebiem i Karlovacem raz zdarzył się nieoznakowany VW Bora mknący z włączonym "kogutem" w stronę Zagrzebia. My byliśmy akurat na przeciwnej nitce :)
W Jelsie na Hvarze widzieliśmy policjantów "sprzątających" zatoczkę z zakazem zatrzymywania z samochodów na splitskich numerach, których stało tam chyba ze trzy. Mieli niezły ubaw.
W Trogirze na środku promenady stał sobie groźnie wyglądający policjant na motocyklu. Minę miał ponurą... ale komu podobałoby sie stanie w pełnym umundurowaniu (kask, kombinezon motocyklowy i kurtka mundurowa) na środku promenady w pełnym słoncu przy temperaturze 33 stopni Celsjusza w cieniu? :)
I jeszcze w Makarskiej - samochód, a za nim rosły funkcjonariusz o południowej urodzie na motocyklu. Oba pojazdy na sygnale wyjeżdżały z Makarskiej w kierunku na Dubrownik. Pewnie do jakiejś draki, bo karetek i wozów strażackich nie widziałem.

I to by było na tyle. "Płatnych" spotkań z "Policiją" na szczęście nie miałem. Może dlatego, że nawet na autostradach nie przekraczałem prędkości o więcej niż zwyczajowe 10km/h. Wystarczyło, aby nie rzucać się w oczy bardziej niż niektórzy miejscowi, z fantazją zasuwający i 30 km/h ponad limit...
I to chyba jest recepta na przychylność chorwackich policjantów. Nie przeginać.
Tak samo jak u nas :)
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 18.08.2009 12:02

Na "mostowej" trasie na Pag stali zawsze ilekroć tam jechaliśmy. Na szczęście ja tam po tych miasteczkach raczej przepisowo śmigałem.
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 18.08.2009 12:16

jackiller napisał(a):Na "mostowej" trasie na Pag stali zawsze ilekroć tam jechaliśmy. Na szczęście ja tam po tych miasteczkach raczej przepisowo śmigałem.

i za to ostrzeżenie należy się PIWO:)
dziękuje
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 29.08.2009 22:26

Spędziłam 2 tyg. w sierpniu w okolicach Trogiru i Breli. Patrole z radarami niemalże na porządku dziennym. Zwykle "chłopaki" mierzyli prędkość późnym wieczorem, a już najbardziej nas zdziwiło, kiedy jadąc już do Polski, na dojeżdzie do autostrady na Sestanovac (za miejscowością Pisak w kierunku na Imotski) stali o 3 nad ranem! Tego u nas chyba nie ma!
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 29.08.2009 22:41

Policja w Chorwacji? Jak oni wyglądają?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.08.2009 22:53

Jurek napisał(a):Policja w Chorwacji? Jak oni wyglądają?

A tak

Obrazek
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 29.08.2009 23:03

Ci,którzy zatrzymali mnie na jadrance między Drasnice a Igrane(godz.21.30) wyglądali podobnie do tego co u Janusza na fotce ale przemieszczali się Vectrą B ;)
No i jako,że byłem turystą,który jeszcze parę dni pobędzie, to skasowali mnie na 40kn za 28km/h ponad ograniczenie :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.08.2009 05:47

Moze tak:

Obrazek

:D
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 30.08.2009 08:47

Witam
My 2 rok do Cro jeździmy i tych panów nie widzieliśmy jeszcze :roll:
lecz sporo osób ubranych w białe uniformy i kierują ruchem lecz z postrzeżeń to one właśnie powodują korki, 2 godziny w południe w istnym żarze staliśmy za Rejką w korku przez nich spowodowanym :?
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 30.08.2009 21:53

Generalnie Policija Chorwacka nie jest natrętna. W tym roku suszących ich nie spotkałem (w tamtym wiele razy). Mandat maksymalny to 1000 Kn - czyli prawie tyle co i u nas.
Bardziej denerwujący są kierowcy ciągnący sznurek 20 aut za sobą, którzy śmigają 40 km/h w miejscu gdzie jest ograniczenie do 50-60 km/h, a poza terenem zabudowanym gdzie można "polecieć" 90 (bo brak graniczenia a i warunki na to pozwalają) osiągają 60-70 i nie myślą nawet co jakiś czas zjechać na 2 sek. na bok aby innych przepuścić.
ubidigi napisał(a):Mandat maksymalny to 1000 Kn - czyli prawie tyle co i u nas.

Jednak myliłem się. Zgodnie z ZAKONEM O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA z 4 czerwca 2008 r. art. 53 przekroczenie prędkości ponad 50 km/h w terenie zabudowanym Policija może nas ukarać mandatem do wysokości 15 000,00 kn. Kurcze nikomu tego nie życzę. Z resztą sami mówią "Njemačke kazne za hrvatske plaće".
Ostatnio edytowano 03.09.2009 17:59 przez ubidigi, łącznie edytowano 3 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na policję chorwacką - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone