Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na policję chorwacką

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krakus_z_Podgórza
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krakus_z_Podgórza » 31.08.2008 21:20

Ludzie, zachowajcie umiar. Nie ma co panikowac, że chorwaccy policjanci są za każdym zakrętem. Jak się trafi, to się ich spotka. Od 15 do 30 sierpnia przejechałem w okolice Trogiru i z powrtoem i ok. 500 km "na miejscu" i spotkałem dwie suszarki. Jedną k. Primostenu a drugą na autostradzie (przed tunelem sv Rok motocyklista).
Info o "suszarkach" na drodze Szibenik - Vodice, to chyba prowokacja. Przecież tam jest wiecznie sznur samochodów i szybciej niż 50 - 60 km/h się nie pojedzie!
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 31.08.2008 22:18

W tym roku jeden dzień poświęciłem na zwiedzanie Istii. Z Poreca do Puli później wschodnim wybrzeżem Istrii do Rijeki (przepiękna trasa widokowa).
Przyznam, że przejechaliśmy ok. 200 km i spotkałem 5 patroli w niebieskich mundurkach.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 01.09.2008 08:07

Przebywałem w Cro w dniach 15 do 31 suerpnia br. w Mimicach. Policję Chorwacka widzialem jedynie jak wjeżdżałem do tunelu M.Kapela ( przy malym korku) oraz 1 raz w Krvavicy tj. przy zjeździe z autostrady w Sestanovac'u. Jeździlem na wycieczki zarówno do Makarskiej, jak i na wodospoady Krka, do Trogiru, Splitu i Omisa - zero mundurowych.
wojtek.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek. » 02.09.2008 10:33

Obiechałem dwa razy Cro i Policjantów widziałem całkiem sporo. Jednak w myśl zasady wolniej jedziesz dalej zajedziesz, tylko oglądałem patrole łapiące niemców , austryjaków czy holendrów. Widać im także nie obca ułanska fantazja
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.09.2008 11:16

Może wiele w tym roku nie podróżowałem po Cro, ale suszarkowych widziałem 2 razy, i w tym miejscu ostrzeżenie - na wjeździe do Drasnic. Nie wiem dlaczego ale tylko tam stali i suszyli. Gdzie indziej widziałem wyłącznie jeżdżące po miastach i wioskach patrole. Oprócz tego spotkałem jeszcze smerfów na odcinku Cadca - Cieszyn (Czesi) i już na wjeździe na nową drogę od Cieszyna w kierunku Skoczowa po naszej stronie. Dobry punkt mieli za wzniesieniem a stali na pasie oddzielonym jeszcze pachołkami nieotwartego fragmentu jezdni (prawy pas) 8)
Danqcd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danqcd » 03.09.2008 22:10

A ja właśnie dziś wrocilem z Cro...
Za cala droge ( Czechy - Slowacja - Węgry - Cro i z powrotem )spotkalem dwa patrole w Słowacji podczas jazdy "tam" i dwa patrole z suszarkami po drodze z Podgory, gdzie spałem, do Dubrownika.
Podczas jazdy powrotnej nie spotkałem ŻADNEGO radaru w ŻADNYM z państw.
Tak więc z tą masówką to chyba lekka przesada.
Może to była jakaśjednorazowa akcja?
I jeszcze mały komentaż do jednej z powyższych wypowiedzi.
Polscy kierowcy mają złą opinię w Europie, glównie z powodu szybkiej jazdy i braku kultury, jednak takich manewrów, jak w wykonaniu Chorwatów, to poza Grecją i Wietnamem nie widziałem nigdzie na świecie.
Wyprzedzanie na skrzyżowaniu przez podwójne ciągłe, wysepki i dwa przejścia dla pieszych po przeciwnym pasie - na "czołówkę" - tego nie widuje się często. podobnie wyprzedzanie na zakrętach całkowicie bez widoczności... Jak to widziałem, to , mimo , iż jechałem za delikwentem, a nie na czolowe, to i tak byłem "posr...ny" z wrażenia...
A niejedno już w życiu i za kółkiem widziałem...
artmal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artmal » 08.09.2008 20:11

a ja wróciłem dzisiaj i niestety a może stety za każdym razem kiedy się przemieszczałem samochodem widziałem policję. zarówno jak stali i suszyli lub "tylko" się przyglądali jak i w ruchu gdy łapali gości zbyt szybko jadących i nie byli to Polacy tylko Niemcy i inne nacje. było to na autostradzie jak i na zwykłej drodze . ale "zwyczajne" przestrzeganie przepisów pomogło i obyło się bez kontaktu. ale najbardziej zdziwiła mnie policja na Słowacji gdy wydawałoby się w normalnej sytuacji stali z wyciągniętą bronią.
Gżegżóła
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gżegżóła » 09.09.2008 15:21

Drogi dzień w Cro, odpoczełem po podróży, wracam po wycieczece z Pagu wieczór około 20 ciemno, w obszarze zabudowanym za górką STOP okazało się że przekroczyłem o 12 km żadnych rozmów - Pan oznajmił że 300 kun to najniższy mandat. Zabolało :( - zapłciłem. Dodam że musiałem mu tłumaczyć że nazywam się inaczej bo chciał wpisać jako ukaranego "Prawo Jazdy" :wink: . Pozdrawiam, i noga z gazu.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 09.09.2008 17:52

Wystarczy zwykle przyznać się do winy i miłości do Cro by mandat obniżyć o połowę. Sprawdziłem!
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 09.09.2008 19:24

Dla wprawnych kierowców i nowicjuszy, jednak polecam "noga z gazu".
Po tym jak w drodze do Dubrownika Francuzi nie wyrobili zakrętu i pozostawili "na poboczu" dosyć głębokim swojego citroena, dało to dużo do myślenia moim przyjaciołom, po czym moje ostrzeżenia przyjęli jako dobre rady.

pozdrav :papa: :hut:
Adam P.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam P. » 09.08.2009 08:16

Niestety, ale na własnej skórze przekonałem się, że nie tylko radary, ale i policja na motorach jest groźna. Na autostradzie w okolicach M. Kapeli od tyłu podjechał i zatrzymał. Rację miał, bo jechałem 160, ale mandat liczył za 180 (i jak go przekonać, że tu nie ma racji?). Propozycja policjanta: 2000 Kuna (ok. 300 E), a zakończyło się na 80 E bez wypisywania mandatu. Warto nogę z gazu. Uwaga: trzeba się gimnastykować językowo po chorwacku, bo na znajomość jakiegoś języka obcego nie ma co liczyć.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 09.08.2009 15:58

Adam P. napisał(a):Uwaga: trzeba się gimnastykować językowo po chorwacku, bo na znajomość jakiegoś języka obcego nie ma co liczyć.

Tak, znajomość Chorackiego niezmiernie pomaga - doceniają jak ktoś coś nieco potrafi. Zresztą Polacy też pieją z zachwytu jak ktoś potrafi jako tako sklecić choć zdanie...
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 09.08.2009 16:34

W poprzednim roku widziałem "suszących policmajstrów" w tym roku tylko przejeżdżających na motorka lub w autach. "Suszących" nie widziałem.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 17.08.2009 13:19

W tym roku nie widziałem w Chorwacji patroli chyba w ogóle. A na odcinku 60 km w Czechach trzy patrole :)
Natomiast w BiH byli co kilkadziesiąt km. Najlepszy był końcowy odcinek przy granicy z Czarnogórą. Góry, droga zwęża się coraz bardziej, w końcu znika asfalt (na szczęście tylko na chwilę), 0 ruchu, 0 oznak cywilizacji oprócz tej wąskiej dróżki. Zastanawiałem się już czy nie zabłądziłem, ale z naprzeciwka przejechał wóz straży granicznej, więc wniosek - jakaś granica będzie. I na takim górskim wygwizdowie kto stoi w krzakach? Oczywiście patrol drogówki :D
Jeszcze refleksja do Aggi, która przekroczyła prędkość o kilkadziesiąt km na ograniczeniu 30 km. Większość ograniczeń 20, 30, 40 km w CRO jest na niebezpiecznych górskich zakrętach. Gratuluję odwagi, świetnego auta i umiejętności na poziomie zawodowego rajdowca.
Proponuję jednak innym osobom w przeciętnych autach i zaledwie dobrych umiejętnościach nie powtarzać takich wyczynów bo próba przejechania takiego zakrętu np. 70 km/h skończy się prawdopodobnie w przepaści.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 17.08.2009 14:05

Kilkakrotnie jechałem Jadranką z różnymi znajomymi. Porównywaliśmy sensowność ograniczeń prędkości w Chorwacji i Polsce. Tam jeśli przed zakrętem jest dozwolone 50 to jeżeli się jedzie szybciej o 10 km/h niż jest dozwolone to zaczyna sie adrenalinka. Innymi słowy do tamtych ograniczeń należy podchodzić z szacunkiem (może np. padać) zwłaszcza, że czasem z boku dzieli nas kilkadziesiąt metrów od morza w PIONIE.

W Polsce ten margines bezpieczeństwa z założenia jest większy. Skoro bezpieczna prędkość to 70, drogowcy z góry zakładają, że wszyscy jadą i tak szybciej niż zezwalają znaki i stawiaja ograniczenie do 40 km/h

Ponadto szybka jazda Jadranką nie ma sensu, szkoda widoków.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na policję chorwacką - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone