Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na policję chorwacką

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JAKOV2004
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAKOV2004 » 27.08.2008 10:38

W ubiegłym roku chorwacka policja zatrzymała mnie za szybkość. Kilka minut rozmowy, pogrozili palcem i kazali jechać.
W tym roku podobna sytuacja , znak z ograniczeniem 60 , jechaliśmy 85 , no i lizak.
Rozmowa, taryfikator i w końcu "Polak jedź ! "
Jak na razie dwa razy się udało......
:D
Aro_G
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aro_G » 28.08.2008 09:25

Dodam coś od siebie do tego ogródka chociaż płacenie mandatów mnie ominęło.
Jadąc w sierpniu Chorwacką austostradą zauważyłem, że panowie policjanci ustawiają się z kamerkami na widuktach przebiegających nad autostradami. Kilka kilometrów dalej stoi sobie dwóch federalnych przy radiowozie i zatrzymuje tych co przekroczyli prędkość w punkcie pomiaru.
Dowód ?. Dokładnie na wysokości widuktu z kamerką wyprzedził mnie niemiec bm-ką z zawrotną prędkością. Kilka kilometrów dalej stał już na poboczu przy federalnych i łapał się za głowę.
Zdziwiłem się też pomysłowością policji. Jedziemy sobie autostradą za Zagrzebiem, a tu nagle znak roboty drogowe i ograniczenie do 80, kilka metrów dalej zwężenie do jednego pasa i ograniczenie do 60, a potem do 40. Ku memu zdziwieniu na ograniczeniu zamiast procowników drogowych policja w kamizelkach odblaskowych i z lizaczkami zatrzymująca spieszących się na wczasy kierowców.
Ale fakt panów policjantów widziałem wyłącznie na autostradzie w w/w przykładach zarówno w drodze tam jak i powrotnej. A przez cały czas pobytu nie było widać mundurowych, no oprócz straży pożarnej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2008 09:39

Też zwróciłem na to uwagę he he...moja dziewczyna patrzyła na wiadukty a ja na drogę... :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2008 09:51

Aro_G napisał(a):Jadąc w sierpniu Chorwacką austostradą zauważyłem, że panowie policjanci ustawiają się z kamerkami na widuktach przebiegających nad autostradami. Kilka kilometrów dalej stoi sobie dwóch federalnych przy radiowozie i zatrzymuje tych co przekroczyli prędkość w punkcie pomiaru.
Dowód ?. Dokładnie na wysokości widuktu z kamerką wyprzedził mnie niemiec bm-ką z zawrotną prędkością. Kilka kilometrów dalej stał już na poboczu przy federalnych i łapał się za głowę.

I bardzo dobrze - piratów drogowych (każdych) jadących z zawrotną prędkością trzeba łapać i karać.
Autostrada to nie tor wyścigowy , a na wczasy nie trzeba się spieszyć.
dorota131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota131 » 28.08.2008 10:25

Podczas osmiodniowego pobytu w Chorwacji raz spotkalismy policjantów z radarem na trasie z Sibenika do Splitu. W drodze powrotnej na autostradzie troche było ich widac szczególnie w korku przed tunelem
Sv. Rok stali na poboczu. Przed Zagrzebiem sporo policjantów na motocyklach.
Aro_G
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aro_G » 28.08.2008 11:28

Janusz Bajcer napisał(a):
Aro_G napisał(a):Jadąc w sierpniu Chorwacką austostradą zauważyłem, że panowie policjanci ustawiają się z kamerkami na widuktach przebiegających nad autostradami. Kilka kilometrów dalej stoi sobie dwóch federalnych przy radiowozie i zatrzymuje tych co przekroczyli prędkość w punkcie pomiaru.

I bardzo dobrze - piratów drogowych (każdych) jadących z zawrotną prędkością trzeba łapać i karać.

Zgadzam się w 100%. Oprócz wyścigowych maniaków są także inni uzytkownicy dróg.
A tak odbiegając od tematu Panie Januszu chciałbym podziękować za wszytkie rady, porady i wskazówki zamieszczane przez Pana i innych Cromaniaków. Chociaż nie pisałem wielu postów to śledziłem to co dzieje się na forum i wnikliwie analizowałem. Wiele opisów zamieszczonych przez Państwa okazało się przydatnych zarówno w podróży jak i podczas wypoczynku. Dzięki temu uważam swój pierwszy pobyt w Chorwacji za bardzo udany, przyjemny i co najważniejsze na pewno nie ostatni. Mam nadzieję że kiedyś swoimi uwagami na tym forum będę mógł pomóc innym którzy wybiorą Chorwację na swój wypoczynek.
Pozdrawiam serdecznie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2008 12:01

Aro_G napisał(a): Panie Januszu chciałbym podziękować za wszytkie rady, porady i wskazówki zamieszczane przez Pana i innych Cromaniaków.

Cieszę się , że porady się przydały.

Aro_G napisał(a):uważam swój pierwszy pobyt w Chorwacji za bardzo udany, przyjemny i co najważniejsze na pewno nie ostatni. Mam nadzieję że kiedyś swoimi uwagami na tym forum będę mógł pomóc innym którzy wybiorą Chorwację na swój wypoczynek.
Pozdrawiam serdecznie.

Mało jest takich co pierwszy raz - a potem pas :wink: :lol:
Till
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Till » 28.08.2008 21:52

oj to fakt ... Na trasie Split-Omiś (kier. Makarska) zwłaszcza na wieczór stało codziennie po pare partoli. Każdy patrol miał już jakiegoś klienta. Zarówno radiowozy, jak i motory. Łapali na radar i do kontroli. Masakra była ... i poważnie trzeba uważać. Sam byłem zdziwiony że tak dużo tego było.

Raz też była sytuacja że jechałem wg. ograniczenia 45km/h (było do 40) a za mną jechał radiowóz i trąbił żebym jechał szybciej. Przekroczyłem 50 ale w koncu sie wydygałem ze mnie złapią i zjechałem na bok, a te oszołomy pojechali dalej. Także jechać zgodnie z przepisami to też niedobrze :)

Jak wracałem do Polski, to zawineli mnie, ale to była tylko kontrola, także posprawdzali papiery i puścili dalej :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2008 22:17

Till napisał(a):oj to fakt ... Na trasie Split-Omiś (kier. Makarska) zwłaszcza na wieczór stało codziennie po pare partoli. Każdy patrol miał już jakiegoś klienta. Zarówno radiowozy, jak i motory. Łapali na radar i do kontroli. Masakra była ... i poważnie trzeba uważać. Sam byłem zdziwiony że tak dużo tego było.

Dlaczego masakra :?: - dobrze, że stali i karali.
Być może dlatego , że stali zapobiegli nie jednej masakrze :lol:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.08.2008 06:25

Janusz Bajcer napisał(a):

Jesteś Janusz bezwzględny. Całe szczęście , że nie pracujesz w policji drogowej. Można odetchnąć z ulgą. Uffffff
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.08.2008 06:51

darek1 napisał(a):Jesteś Janusz bezwzględny. Całe szczęście , że nie pracujesz w policji drogowej. Można odetchnąć z ulgą. Uffffff

Ciebie trudno by było złapać , bo Ty w powietrzu latasz :wink: :lol:
nulka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nulka1 » 29.08.2008 06:58

W zeszłym roku widzieliśmy kilka patroli, ale zwrócił uwagę szczególnie jeden na pograniczu w drodze do Bośni. Stał schowany za przęsłem wiaduktu i wystawiał rękę z radarem... Takie wrażenie, że mu zostały przyzwyczajenia z czasów wojny. Aż ciarki mnie przeszły...
Zapominamy, ale część z ludzi których tam spotykamy to prawdziwie walczący jeszcze niedawno żołnierze..
Piotr D
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr D » 31.08.2008 09:33

To raczej poszukiwania cienia i kwestia zmęczenia , musi chłopina o coś się oprzeć :idea: .Przejeżdżałem tamtędy kilkakrotnie w tym i w tamtym roku , tego gościa nie było tylko raz ....... o 21.00. 8O
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 31.08.2008 10:02

Witam. Właśnie wróciłem z Igrane na Makarskiej. Potwierdzam , że policja stoi i suszy nawet w tak egzotycznych godzinach jak 3 rano. Do Igrane dojechałem o 3 rano i wyjeżdżałem również o tej godzinie. Na odcinku od Omisia do Igrane stały 4 patrole. Wracając zauważyłem 3 patrole od Igrane do zjazdu na Sestanovac - a więc na odcinku 40 kilometrów. Dodam , że widziałem zatrzymane auta. No cóż trzeba uważać i jezdzić zgodznie z przepisami...zresztą na odcinkach górskich k. Makarskiej głupotą byłoby jezdzić inaczej. W dzień nie widziałem patroli, choć może były mniej widoczne. Kiedyś zostałem zatrzymany przy wyprzedzaniu za wjazd na zebre przed skrzyżowaniem. Skończyło się na uprzejmościach. Pozdrawiam
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 31.08.2008 11:05

Ja tez miałem przygodę z chorwacka policją. Wracając z Dybrownika w kierunku południowym za skrętem w lewo w kierunku Peljesaca jest fajna droga której nawierzchnia pozwala się rozpędzić pomimio ograniczenia do 80 km/gdz. jechałem ok 130 km i przed wzniesieniem wyprzedził mnie opel na chorwackich rejestracjach.... a za wzniesieniem w dół stał szary Mercedes C-klasa w srodku miał podręczny radar.Zapaliły sie cztery punkty na niebiesko i go 'schaltował".Była to droga powrotna dodomu i zaraz jechałem przepisowo:D.Byłato środa i przez cały powrót do Polski nie widziałem policji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na policję chorwacką - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone