napisał(a) Aro_G » 28.08.2008 09:25
Dodam coś od siebie do tego ogródka chociaż płacenie mandatów mnie ominęło.
Jadąc w sierpniu Chorwacką austostradą zauważyłem, że panowie policjanci ustawiają się z kamerkami na widuktach przebiegających nad autostradami. Kilka kilometrów dalej stoi sobie dwóch federalnych przy radiowozie i zatrzymuje tych co przekroczyli prędkość w punkcie pomiaru.
Dowód ?. Dokładnie na wysokości widuktu z kamerką wyprzedził mnie niemiec bm-ką z zawrotną prędkością. Kilka kilometrów dalej stał już na poboczu przy federalnych i łapał się za głowę.
Zdziwiłem się też pomysłowością policji. Jedziemy sobie autostradą za Zagrzebiem, a tu nagle znak roboty drogowe i ograniczenie do 80, kilka metrów dalej zwężenie do jednego pasa i ograniczenie do 60, a potem do 40. Ku memu zdziwieniu na ograniczeniu zamiast procowników drogowych policja w kamizelkach odblaskowych i z lizaczkami zatrzymująca spieszących się na wczasy kierowców.
Ale fakt panów policjantów widziałem wyłącznie na autostradzie w w/w przykładach zarówno w drodze tam jak i powrotnej. A przez cały czas pobytu nie było widać mundurowych, no oprócz straży pożarnej.