Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na policję chorwacką

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 23.08.2008 19:58

piamir napisał(a):Natomiast tego jak jeżdżą Chorwaci i Bośniacy nie da się opisać. Za nic mają podwójne linie ciągłe, skrzyżowania, zakręty, czy ograniczenia prędkości. Wyprzedzają byle do przodu. Żadna nacja tak ryzykownie nie jeździ.

tez tak sadzilem do czasu...az do wczoraj wieczorem, gdy mialem okazje podziwiac jazde polskich kierwocow juz na slowacji + dzisiejsze akcje w drodze do pracy. chorwaci wymiekaja /szczegolnie "pozdrawiam" pana z tira na krakowskich blachach, ktory wyskoczyl z podporzadkowanej drogi doslownie metry przed poprzedzajacym nas autem :x /
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 24.08.2008 07:41

Ja wczoraj wracając z Chorwacji przed Zagrzebiem słyszałem na CB jak nasi co niektórzy rodacy jeżdżą, a brzmiało to mniej więcej tak - "ja jadę 170 i mam żółtą koszulkę lidera, jak co to mogę na was poczekać, na to pani nie trzeba, a pan odpowiedział więcej nie jadę bo powyżej 170 to syn nie słyszy dvd" i powiem że słyszałem więcej takich dialogów naszych kierowców, wychodzi na to że co dla niektórych podróż na Chorwację to istny wyścig.
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 24.08.2008 07:57

Witam! Postanowiłem i ja dorzucić swoje pięć groszy. Nas np policja zatrzymała około godz. 22 w miejscowości Vrgorac/jeśli dobrze pamiętam/, stali w samej miejscowości ale zobaczyli tylko na tablice rejestracyjną i machnęli ręką żeby jechać dalej, bez żadnej kontroli. Jeździłem tego roku i do Mostaru, i do Dubrownika i w tym czasie widziałem dwa patrole policji z radarami.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 24.08.2008 08:22

piamir napisał(a):Natomiast tego jak jeżdżą Chorwaci i Bośniacy nie da się opisać. Za nic mają podwójne linie ciągłe, skrzyżowania, zakręty, czy ograniczenia prędkości. Wyprzedzają byle do przodu. Żadna nacja tak ryzykownie nie jeździ.

Jeśli chcesz zobaczyć jak jeżdżą Bośniacy to zafunduj sobie trasę przez BiH. Szlag mnie trafiał jak poza terenem zabudowanym musiałem za nimi jechać 50km/h!!! i NAPRAWDĘ nie było to w miejscach niebezpiecznych. No ale tam niestety policja czai się w krzakach poza terenem zabudowanym i często są właśnie ograniczenia do 50km/h.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 24.08.2008 11:20

Będąc w BiH widziałem tylko jeden patrol drogówki z radarem. Fakt, stali w krzakach niczym polska drogówka. Ale uczynni kierowcy dawali już wcześniej znak światłami więc nie mieli za wiele do roboty. Moim zdaniem Bośniacy jeżdżą zupełnie przyzwoicie.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 24.08.2008 18:39

Witajcie Cromaniacy! Daaawno sie nie odzywalam,ale sledze uwaznie forum.Dorzuce moje 3 grosze na temat policji,ale nie chorwackiej,tylko bosniackiej.Otorz przed trzema tygodniami jechalismy do Orebicza.Przed Neum stalismy w malym korku,ktory okazal sie kolejka do skrzyzowania w centrum.Grzecznie posuwalismy sie w slimaczym tempie,stalismy na czerwonym swietle jako drugie auto w kolejce.Zielone-ruszamy,a 50m dalej-policja i wystawiony lizak.Zatrzymalismy sie,pan policjant poprosil o paszport meza,kazal mu wysiasc z auta i mowi ,ze przejechal na CZERWONYM!!! SZOK! Twierdzil,ze ma swiadkow i bedzie to bardzo duzo kosztowalo. Na szczescie moj maz nie dal sie przestraszyc(tez mial swiadkow-pelne auto) i faceta prawie zakrzyczal,rzadajac wezwania szefa.Policjant wymiekl,wcisnal mu paszport do reki i kazal sie wynosic.Cos jeszcze krzyknal w swoim jezyku,a my z podniesiona adrenalina odjechalismy.
Byla to czysta proba wyludzenia kasy i pozostawila po sobie duzy niesmak... Myslimy,ze liczyl na kogos,kto nie bedzie mogl sie dogadac(wyraznie patrzyl na tablice rejestracyjne,a nasze sa niemieckie),bo gdyby trafil na rodowitego Niemca-zarobilby niezle.
Pozdrawiam :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2008 18:48

Basiulinek napisał(a):Witajcie Cromaniacy! Daaawno sie nie odzywalam,ale sledze uwaznie forum.Dorzuce moje 3 grosze na temat policji,ale nie chorwackiej,tylko bosniackiej.Otorz przed trzema tygodniami jechalismy do Orebicza.Przed Neum stalismy w malym korku,ktory okazal sie kolejka do skrzyzowania w centrum.Grzecznie posuwalismy sie w slimaczym tempie,stalismy na czerwonym swietle jako drugie auto w kolejce.Zielone-ruszamy,a 50m dalej-policja i wystawiony lizak.Zatrzymalismy sie,pan policjant poprosil o paszport meza,kazal mu wysiasc z auta i mowi ,ze przejechal na CZERWONYM!!! SZOK! Twierdzil,ze ma swiadkow i bedzie to bardzo duzo kosztowalo. Na szczescie moj maz nie dal sie przestraszyc(tez mial swiadkow-pelne auto) i faceta prawie zakrzyczal,rzadajac wezwania szefa.Policjant wymiekl,wcisnal mu paszport do reki i kazal sie wynosic.Cos jeszcze krzyknal w swoim jezyku,a my z podniesiona adrenalina odjechalismy.
Byla to czysta proba wyludzenia kasy i pozostawila po sobie duzy niesmak... Myslimy,ze liczyl na kogos,kto nie bedzie mogl sie dogadac(wyraznie patrzyl na tablice rejestracyjne,a nasze sa niemieckie),bo gdyby trafil na rodowitego Niemca-zarobilby niezle.
Pozdrawiam :D

elegancko :roll:
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 24.08.2008 19:01

A ja odniosłem wrażenie, że Bośniacy
a) wyjątkowo niechętnie używają kierunkowskazów,
b) włączają się do ruchu bez spojrzenia w lewo czy prawo.
To taki szczęśliwy naród...
Pzdr.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.08.2008 21:17

alessandro1977 napisał(a):Ja osobiście cieszę się, że zaczęli zatrzymywać Polaków bo kiedyś tego nie robili...przepisy obowiązują wszędzie a na marginesie to trzeba mieć nierówno pod sufitem aby na magistrali zasuwać setką...

óZdadza siuę, trzeba grzać 200, albo i lepiej jak sią da.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.08.2008 21:22

Janusz Bajcer napisał(a):A wić dla tych paru głupków drogówka jednak potrzebna :lol:

Po co? Jak sią zabiją będzie po problemie!

A tak w ogóle, to nie prędkość zabija tylko błędy kierowców, ale tego ani policja ani niektórzy forumowicze nie czają. Nie piszą o Tobie , Januszu.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 24.08.2008 23:17

MWN napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):A wić dla tych paru głupków drogówka jednak potrzebna :lol:

Po co? Jak sią zabiją będzie po problemie!

Gorzej jak w trakcie tego samozabijania przypadkiem zabiją paru mądrzejszych od siebie ....
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 25.08.2008 07:37

Sobota 23.08, północna Chorwacja, gdzieś za Varazdin, za chwilę mamy pożegnać się z Chorwacją. Obszar zabudowany, jakaś lokalna Zastava wlecze się 40 kmh. Wyprzedzam i pod koniec manewru, policja, lizaczek i tekst "speed limit 50, your speed 70", tabelka z taryfikatorem, 500 kun. Pytam się czy wystawiają kredytowy - nie. Mówię, że nie mam gotówki, tylko karty płatnicze. Policjant zatrzymuje paszport i każe jechać na stację benzynową obok mówiąc, że jest tam bankomat. Pytam na stacji, pytam w barze obok, nikt nie wie o bankomacie. Wracam do patrolu i mówię, że nie wiem co mam zrobić. Policjant oddaje dokumenty, mówi po chorwacku "noga z gazu", jeszcze "sretan put" i każe jechać dalej. :) :)
Croat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Croat » 25.08.2008 08:11

"Jeśli chcesz zobaczyć jak jeżdżą Bośniacy to zafunduj sobie trasę przez BiH. Szlag mnie trafiał jak poza terenem zabudowanym musiałem za nimi jechać 50km/h!!! i NAPRAWDĘ nie było to w miejscach niebezpiecznych. No ale tam niestety policja czai się w krzakach poza terenem zabudowanym i często są właśnie ograniczenia do 50km/h."

Mam dokladnie takie same doświadczenia. A biorąc pod uwagę, że jadąc przez BiH minąłem jakieś 6-7 patroli z suszarkami to cud, że nie zapłaciłem mandatu bo albo jechałem jako drugi/trzeci albo ktoś nas ostrzegł albo wreszcie panowie byli już zajęci kimś innym.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.08.2008 08:33

skee napisał(a):A ja odniosłem wrażenie, że Bośniacy
a) wyjątkowo niechętnie używają kierunkowskazów,
b) włączają się do ruchu bez spojrzenia w lewo czy prawo.
To taki szczęśliwy naród...
Pzdr.

To zupełnie jak u nas w Krakowie (nie wiem jak w innych miastach), ale powiedzieć o nas "szczęśliwy naród" to bym się raczej nie odważył.. :P
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 26.08.2008 17:40

Wracałem w sobotę z Kvarneru. Praktycznie cały czas mając jakiś samochód z polską rejestracją w zasięgu wzroku. Do granicy PL jechali w miarę przepisowo, ale tuż za zaczęło się:
- z Cieszyna do BB wyprzedzili mnie wszyscy choć jechałem +/- 110km/h (dozwolone 110)
- z BB do obwodnicy GOP nie działo się za wiele - wzmożony ruch
- na obwodnicy GOP kilka ograniczeń do 50/60/80 i zwężeń - nie robiło to większego wrażenia na rodakach
- prawdziwa jazda zaczęła się za GOP; rozpędzanie do 140 po czym gwałtowne spadki do 50 w cyklach 3-8kilometrowych, dlaczego? Dlatego że fotoradarów jest na odcinku GOP-Czwa-Wawa jak grzybów po deszczu. Pomijam sensowność takiego nasycenia fotoradarami :roll:

Dodam tylko, że pałeczkę najgorzej jeżdżących od Czechów przejęli Włosi; takich pierdołowatych kierowców w życiu nie widziałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na policję chorwacką - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone