Voitas napisał(a):mnie nikt nie probowal na autostradzie oszukac.
AndyB napisał(a): W 2007 poszły dalej na parkingu, w tym roku w lodziarni.
AndyB napisał(a):Niestety w Chorwacji tez są różni ludzie, jak wszędzie.
Dwukrotnie w 2007 roku po raz pierwszy i w tym roku po raz drugi wydano mi "fałszywe" banknoty 20 kuna. Chodzi o stare banknoty, które dawno wycofano z obiegu z napisem Narodna Banka Hvarska, teraz jest Hvarska Narodna Banka albo odwrotnie (nie pamiętam):wink: Banknoty są prawie identyczne.
AndyB napisał(a):Na bramce też w tym roku raz "popsuły się" czytniki kart, ponieważ nie miałem kun tylko euro to po przeliczeniu później okazało się, że parę groszy miły pan zostawił sobie..
Voitas napisał(a):mnie nikt nie probowal na autostradzie oszukac. specjalnie sprawdzalem czy dobrze wydaja i zawsze bylo ok
Artur68 napisał(a):Jacek_Do - ile ja się nachodziłem ,żeby wymienić monetę 5 kun na banknot .
W końcu mi się udało i przywiozłem go sobie jako taką powiedzmy pamiątkę.
Co do próby oszustwa na poczcie, to wydaje mi się ,że to raczej pomyłka Pani z okienka - 5 kun to kulka lodów, czyli powiedzmy sobie żaden wielki biznes - sprawdziłem na stronce podanej przez Loucipher i gołym okiem widać ,że banknoty stare i nowe są bardzo podobne.Poza datą emisji na rewersie,różnią je jedynie małe szczegóły graficzne na awersie.
Poniżej fotka z widocznymi szczegółami, aby na przyszłość uniknąć takich pomyłek lub prób oszustwa.
Pozdrawiam Artur
By artur68 at 2010-06-01
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko