Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na oszustwa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.10.2018 14:26

Hercklekot napisał(a):Oszustwo mnie nie spotkało, natomiast doświadczyłem bezinteresownej grzeczności wiele razy - głównie gifty od gospodarzy (wino, jedzenie), raz nawet żona dostała ciasto na urodziny i flaszkę likieru z rogaca (datę urodzin wzięli z dowodu). Raz w Supetarze zostawiłem w konobie plecak z kluczami do auta i portfelem, po 3 godzinach oddane do rąk własnych, nic nie zginęło. Nigdy w żadnej knajpie nie dostałem tego, czego nie zamawiałem, nigdy nikt nie próbował mnie orżnąć na rachunku. Paragonów fiskalnych nie wymagam (po co mi one?), szczególnie gdy jestem w jakiejś małej knajpie, OPG itp. Niechże sobie zarobią - lekko nie mają, sezon nie trwa cały rok. Za promy i autostradę płacę kartą - więc reszty sprawdzać nie muszę. Na podstawie 5 wyjazdów mam swoją dobrą opinię o Chorwatach i ich uczciwości, pewnie też więcej przekrętów zdarza się w popularnych kurortach - a ja tam nie jeżdżę. Na zadupiach ludzie uczciwsi zdaje się.

Bardzo mądrze napisane (przy okazji pozdrawiam Andrychów - z Czańca). Całkowicie się zgadzam z tym, że nie mają lekko. Dzięki Chorwatom nauczyłam się dawać napiwki - rozumiem, że sezon krótki, kraj ciągle jeszcze przechodzi proces odbudowy (również psychicznej) po straszliwej wojnie itd., a ja jestem na urlopie, więc chętnie daję im zarobić.
Oczywiście zdarzały mi się sytuacje w spożywczakach, że zamiast 6,99 płaciłam 7 kun, bo "nemam sitno", ale w Polsce też takie akcje są. Jedyne przejawy oszustwa, z jakimi się spotkałam miały miejsce na bazarze w Trogirze (starsza pani mnie chciała orżnąć o 20 kun), a także wśród kierowców jeżdżących w ichnich PKSach (biało - różowe autokary) oraz MZK/MPK na trasie Omisz - Split i Trogir - Slatine (nie wydawali reszty). Znajomego Włocha orżnęli solidniej - za taksówkę z lotniska w Kašteli do Slatine zapłacił dość dużo - niecałe trzysta kun (przepraszam, nie pamiętam dokładnej kwoty).
Moją koleżankę to dotykało do żywego, ale, żeby było śmieszniej, ona jest z Zakopanego, gdzie tego rodzaju praktyki stosuje się codziennie i znacznie częściej...
Jeśli jestem służbowo to bardziej mnie szanują - przepraszają, że musiałam czekać na obsługę, dają zniżki itd. Jakoś mnie to nie przeszkadza, że ktoś czasem nie wyda reszty - bardziej mnie wkurza obgadywanie za plecami i myślenie, że nie rozumiem :-)
Co nie zmienia faktu, że i tak ich lubię i lubię tam odpoczywać :-)
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 10.10.2018 13:39

Na Drveniku Malim spotkałem się z uczciwością. Po dniu łażenia i kąpania kupując coś do picia dałem banknot euro zamiast kun. Nie pamiętam już nominału, ale na pewno nie byłem tego świadomy i pewnie było to po mnie widać. Chorwat w sklepie nie wziął tylko oddał.

Kilka razy w różnych sklepach (w sumie niezależnie od kraju) wydali mi za mało, nie wiem czy celowo, czy przez pomyłkę, ale że się w takich przypadkach nie śpieszę to zawsze na miejscu zauważałem i poprawiali. Z drącą się ekspedientką nie miałem do czynienia, ale też bym się wydarł i dzwoniłbym po policję.
kpkp1985
Globtroter
Podstrana - uwaga na sklepy studenac

Nieprzeczytany postnapisał(a) kpkp1985 » 01.08.2019 19:33

Witam,

Przebywam w Podstrana i kolejny raz ekspedientki w tym sklepie chciały mieć oszukać.
- albo wydają źle resztę albo jak przed chwila z 50 kun i zakupów na 13 kun babka wydaje mi 7 kun... jak jej zwróciłem uwagę to za chwile sorry, sorry.

Nie mówię, ze każdego musi spotkać to samo, ale bądźcie czujni.
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 07.08.2019 11:49

Ja zauważyłam że bardzo często nie wydają końcówek, u nas to są grosze. Ale tu grosz, tam grosz i im się zbierze :-)
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 07.08.2019 12:34

W czerwcu w Hipernovalis kolo Novalji kasjerka za Zott Monte (Deser mleczno-czekoladowy) zamiast policzyc 24,99Kuna za 4-pak,policzyla mojemu synowi 4x24,99.....Chlopak zorientowal sie jeszcze w sklepie przed wyjsciem,poszedl do niej wyjasnic,trwalo to ok.godziny,zanim wszystko zostalo wyjasnione a pieniadze zwrocone.Ona nie mogla(nie chciala...)tego przyjac do wiadomosci,ze calosc tyle kosztuje...Dodam,ze mlody mowi po chorwacku perfekt i bez problemu jej wyklarowal od poczatku ,co i jak...
Paragony trzeba sprawdzac zawsze....
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Uwaga na oszustwa - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies