Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na oszustwa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
Re: Chorwat - oszust?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.07.2014 15:13

Wcale nie dziwię sie sprzedawcom którzy nie chcą rozmieniać banknotów a mających swoje punkty koło płatnych parkingów, płatnych bujanek, automatów z czymś tam itp, itd. Żaden to dla niech interes a zawracanie doopy tylko, nic poza tym. Sam byłem nie raz w takiej sytuacji i teraz jak jadę na parking to mam wcześniej rozmienioną kasę.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 04.07.2014 15:14

anakin napisał(a):
maluszek napisał(a):czy tylko w Cro się tak dzieje? nie... sama pamiętam jak wile razy chciałam u nas rozmienić pieniądze i oczywiście akurat nie było w kasie... a jak kupiłam pieniądze się znalazły... :wink:

A rozmawiamy o parkowaniu w Chorwacji, czy pod sklepem "ABC" w Murzasichlu?

to była tylko mała dygresja... :D
Anowi898
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anowi898 » 04.07.2014 15:16

Bocian napisał(a):
Anowi898 napisał(a):
Bocian napisał(a):Tekst o wydawaniu reszty w sklepie świadczy o tym, że nie masz pojęcia o Cro, panujących tam zwyczajach. I otrzymałeś to co otrzymałeś.

Nie wiedziałam, bo skąd miałam wiedzieć, to była moja pierwsza wizyta w Cro. Tylko w większych supermarketach już się z tym zwyczajem nie spotykaliśmy. Więc o co chodzi z tymi zwyczajami?

Ile i jakie przeczytałaś przewodniki o Cro?

Tylko tutaj na forum. Akurat co do wydawania reszty przeczytałam dopiero teraz, że to zwyczaj. Chociaż nie do końca rozumiem, czemu w jednym sklepie reszta jest wydawana w drugim nie. W innym sklepie jednak mieli bilony. Tym bardziej, że tanio wg mnie to tam nie mają.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.07.2014 15:19

Anowi898 napisał(a):
Tylko tutaj na forum. Akurat co do wydawania reszty przeczytałam dopiero teraz, że to zwyczaj. Chociaż nie do końca rozumiem, czemu w jednym sklepie reszta jest wydawana w drugim nie. W innym sklepie jednak mieli bilony. Tym bardziej, że tanio wg mnie to tam nie mają.

A szkoda, może trzeba było poczytać...
Na te kilka moich wyjazdów do cro, nigdy i nigdzie nie spotkałem się z wydawaniem reszty co do lipy. Poza tym płacę kartą tam gdzie sie da i nie mam problemu z moniakami.
Anowi898
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anowi898 » 04.07.2014 15:29

kazow napisał(a):
Anowi898 napisał(a):
Bocian napisał(a):Tekst o wydawaniu reszty w sklepie świadczy o tym, że nie masz pojęcia o Cro, panujących tam zwyczajach. I otrzymałeś to co otrzymałeś.

Nie wiedziałam, bo skąd miałam wiedzieć, to była moja pierwsza wizyta w Cro. Tylko w większych supermarketach już się z tym zwyczajem nie spotykaliśmy. Więc o co chodzi z tymi zwyczajami?

nie chce byc neimily, ale jednak kazdy z Towich punktow swiadczy o wielkim czepialstwie, no ze ktos nie powiedzial glosno hasla? albo ze zaparkowalas pod czyims domem za free czy w koncu resztowki

no bez jaj, kazdy normalny czlowiek tego nawet nie zauwaza, poniewaz ma urlop i inne podejscie

kazda krytyka jest do przyjecia, ja nie gloryfikuje wszedzie chorwacji, ale jednak uwazam sie ze sie czepiasz i proponuje zmiane podejscie, i nie tylkow chorwacji ale i wszedzie

Nie powiedzieć głośno, a odwrócić się do drugiej osoby plecami to jednak różnica, ale zdarza się mieć zły dzień.
Z tym parkowaniem, to nie wjechałam komuś pod dom. Jest główna ulica, stoją samochody przy niej zaparkowane, żadnego oznakowania, że płatne. Nie widziałam nawet, że tam jakiś domek stoi. Babka się drze, że ją to nie obchodzi 5 kun...

Gdyby to była pojedyncza sytuacja też bym pewnie nie zauważyła.
Zmienić podejście? Pojechałam pozytywnie nastawiona i mimo tych wszystkich sytuacji wróciłam zadowolona. Podzieliłam się tylko swoimi doświadczeniami. Trochę zjeździłam już świata i to dopiero drugi raz jak się spotkałam z nie uprzejmością;)
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 04.07.2014 15:30

Mogę za darmo odsprzedać mój pomysł dla niepalących, na parkometry. Dlatego dla niepalących bo potrzebna jest do tego popielniczka samochodowa, ta na kolumnie koło kierowcy. Otóż ja do tej popielniczki wrzucam klepaki z różnych reszt i zawsze dzięki temu mam drobne na parking :P
Anowi898
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anowi898 » 04.07.2014 15:36

anakin napisał(a):
kazow napisał(a):nie chce byc neimily, ale jednak kazdy z Towich punktow swiadczy o wielkim czepialstwie...

Niekoniecznie, bo to:

Anowi898 napisał(a):J W końcu znajdujemy miejsce płatne i chcemy iść do automatu zapłacić. Parkomat nie działa i wymaga tylko monet. Chcemy iść rozmienić pieniądze, wiemy że nie będzie to łatwe, ale na wejściu do sklepu wielkich napisów iż nie rozmieniają pieniędzy na parking to się nie spodziewaliśmy. Drobnych w kasie nie mają w ogóle, zaokrąglają sumy do płacenia to skąd wziąć drobne? Iść do banku?

jest fakt , delikatnie mówiąc lekko wk....kiedy musisz latać po całym Zadarze, bo nikt Ci nie chce rozmienić papierka na klepaki i pozostaje albo szukać banku, albo kupić osiemnaście różnych widokówek, na osiemnastu różnych stoiskach.
Każdy "rozmieni" ale pod warunkiem, że coś u nic kupisz.
Dla mnie to jest manie w d.... turysty i zachowanie rodem z Krupówek.

Dokładnie. Nawet jak kupiłam w sklepie czekoladki, po to żeby dostać resztę nadal nie miałam wystarczająco bo pani nie miała, zatem tak jak mówisz" lecieć do każdego innego sklepu, żeby uzbierać?

Jeszcze co do tego parkowania bo nikt mi nie odpowiedział? Jak płacicie za parking dostajecie jakiś paragon? Trzymacie go ze sobą? Bo ja za szybami samochodów nigdzie nie widziałam, żadnych kartek. Jak więc rozpoznają, który samochód stoi nielegalnie.
mendoza1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mendoza1973 » 05.07.2014 18:14

Urlop kosztuje...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 05.07.2014 18:39

mendoza1973 napisał(a):Urlop kosztuje...

Bezcenna diagnoza!
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 05.07.2014 18:41

mendoza1973 napisał(a):Urlop kosztuje...

Nie może być :roll:

mendoza1973 napisał(a):Na wczasy jedziecie z kalkulatorem czy po to aby wypocząć?
szpulaszpula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpulaszpula » 06.07.2014 20:28

Anowi898 napisał(a):Jeszcze co do tego parkowania bo nikt mi nie odpowiedział? Jak płacicie za parking dostajecie jakiś paragon? Trzymacie go ze sobą? Bo ja za szybami samochodów nigdzie nie widziałam, żadnych kartek. Jak więc rozpoznają, który samochód stoi nielegalnie.

W niektórych miastach/miasteczkach można płacić SMSem. Wysyłasz SMSa z numerem rejestracyjnym i sprawdzający mają to w systemie. W niektórych miejscach przysyłają Ci SMSa z przypomnieniem, że kończy ci się parking, żebyś mogła wysłać kolejnego :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.07.2014 20:53

Anowi898 napisał(a):...
Jeszcze co do tego parkowania bo nikt mi nie odpowiedział? Jak płacicie za parking dostajecie jakiś paragon? Trzymacie go ze sobą? Bo ja za szybami samochodów nigdzie nie widziałam, żadnych kartek. Jak więc rozpoznają, który samochód stoi nielegalnie.

Rozumiem, że pytasz o parkowanie za "pomocą" parkomatów.
Np: w Zadarze po uiszczeniu opłaty wyskakuje paragon i kładzie się go za szybą. Raczej wszystkie obce auta go miały.
Następnym stopniem wtajemniczenia jest parkowanie tam gdzie opłata nie jest wymagana. :)
Jest i o tym na forum.
Co do wydawania drobnej reszty w sklepach.
To mniej więcej jak uśmiech sprzedawcy. Jeden się uśmiechnie, a drugi nie. I co na to poradzisz?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.07.2014 21:14

Nareszcie wszystko przystępnie i mądrze wytłumaczone.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.07.2014 22:06

Bardzo dziękuję za weryfikację.
martol92
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) martol92 » 13.07.2014 16:14

To ja jeszcze zapytam: o jakim nominale kuny przyjmują parkometry w Cro?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Uwaga na oszustwa - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone