anakin napisał(a):maluszek napisał(a):czy tylko w Cro się tak dzieje? nie... sama pamiętam jak wile razy chciałam u nas rozmienić pieniądze i oczywiście akurat nie było w kasie... a jak kupiłam pieniądze się znalazły...
A rozmawiamy o parkowaniu w Chorwacji, czy pod sklepem "ABC" w Murzasichlu?
Bocian napisał(a):Anowi898 napisał(a):Bocian napisał(a):Tekst o wydawaniu reszty w sklepie świadczy o tym, że nie masz pojęcia o Cro, panujących tam zwyczajach. I otrzymałeś to co otrzymałeś.
Nie wiedziałam, bo skąd miałam wiedzieć, to była moja pierwsza wizyta w Cro. Tylko w większych supermarketach już się z tym zwyczajem nie spotykaliśmy. Więc o co chodzi z tymi zwyczajami?
Ile i jakie przeczytałaś przewodniki o Cro?
Anowi898 napisał(a):
Tylko tutaj na forum. Akurat co do wydawania reszty przeczytałam dopiero teraz, że to zwyczaj. Chociaż nie do końca rozumiem, czemu w jednym sklepie reszta jest wydawana w drugim nie. W innym sklepie jednak mieli bilony. Tym bardziej, że tanio wg mnie to tam nie mają.
kazow napisał(a):Anowi898 napisał(a):Bocian napisał(a):Tekst o wydawaniu reszty w sklepie świadczy o tym, że nie masz pojęcia o Cro, panujących tam zwyczajach. I otrzymałeś to co otrzymałeś.
Nie wiedziałam, bo skąd miałam wiedzieć, to była moja pierwsza wizyta w Cro. Tylko w większych supermarketach już się z tym zwyczajem nie spotykaliśmy. Więc o co chodzi z tymi zwyczajami?
nie chce byc neimily, ale jednak kazdy z Towich punktow swiadczy o wielkim czepialstwie, no ze ktos nie powiedzial glosno hasla? albo ze zaparkowalas pod czyims domem za free czy w koncu resztowki
no bez jaj, kazdy normalny czlowiek tego nawet nie zauwaza, poniewaz ma urlop i inne podejscie
kazda krytyka jest do przyjecia, ja nie gloryfikuje wszedzie chorwacji, ale jednak uwazam sie ze sie czepiasz i proponuje zmiane podejscie, i nie tylkow chorwacji ale i wszedzie
anakin napisał(a):kazow napisał(a):nie chce byc neimily, ale jednak kazdy z Towich punktow swiadczy o wielkim czepialstwie...
Niekoniecznie, bo to:Anowi898 napisał(a):J W końcu znajdujemy miejsce płatne i chcemy iść do automatu zapłacić. Parkomat nie działa i wymaga tylko monet. Chcemy iść rozmienić pieniądze, wiemy że nie będzie to łatwe, ale na wejściu do sklepu wielkich napisów iż nie rozmieniają pieniędzy na parking to się nie spodziewaliśmy. Drobnych w kasie nie mają w ogóle, zaokrąglają sumy do płacenia to skąd wziąć drobne? Iść do banku?
jest fakt , delikatnie mówiąc lekko wk....kiedy musisz latać po całym Zadarze, bo nikt Ci nie chce rozmienić papierka na klepaki i pozostaje albo szukać banku, albo kupić osiemnaście różnych widokówek, na osiemnastu różnych stoiskach.
Każdy "rozmieni" ale pod warunkiem, że coś u nic kupisz.
Dla mnie to jest manie w d.... turysty i zachowanie rodem z Krupówek.
Anowi898 napisał(a):Jeszcze co do tego parkowania bo nikt mi nie odpowiedział? Jak płacicie za parking dostajecie jakiś paragon? Trzymacie go ze sobą? Bo ja za szybami samochodów nigdzie nie widziałam, żadnych kartek. Jak więc rozpoznają, który samochód stoi nielegalnie.
Anowi898 napisał(a):...
Jeszcze co do tego parkowania bo nikt mi nie odpowiedział? Jak płacicie za parking dostajecie jakiś paragon? Trzymacie go ze sobą? Bo ja za szybami samochodów nigdzie nie widziałam, żadnych kartek. Jak więc rozpoznają, który samochód stoi nielegalnie.
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko