Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na oszustwa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Calapula
Cromaniak
Re: Chorwat - oszust?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 04.07.2014 14:13

Lednice napisał(a):Anowi, No nie wiem, co o tym myśleć 8)

Bo ja nigdy niemiłych Chorwatów nie spotkałem, a spotkałem ich już całkiem sporo.

Może to po prostu wynika z tego, że dostajemy od innych to, co sami im dajemy, jak jesteśmy nastawieni do ludzi, tak oni nam odpłacają.
Akcja budzi rekcję :roll:

Oczywiście bywją wyjątki i trafi się na osobę niesympatyczną wszędzie.

Ale jak kiedyś jechaliśmy do czeskiej Pragi, to jedna znajoma cały czas podkreślała, jak to Czesi są nastawieni źle do Polaków.
My zaprzeczaliśmy i twierdziliśmy, że bajdurzy.
No i w Pradze żeśmy się rozeszli na zakupy. Po kilku godzinach spotkaliśmy się znowu i jedyną osobą, która opowiadała, że Czesi byli wobec niej niesympatycznie, była owa znajoma :!: :mrgreen:

Jak mawiają w pewnych kręgach: taka karma.
Anowi898
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anowi898 » 04.07.2014 14:23

Bocian napisał(a):Tekst o wydawaniu reszty w sklepie świadczy o tym, że nie masz pojęcia o Cro, panujących tam zwyczajach. I otrzymałeś to co otrzymałeś.

Nie wiedziałam, bo skąd miałam wiedzieć, to była moja pierwsza wizyta w Cro. Tylko w większych supermarketach już się z tym zwyczajem nie spotykaliśmy. Więc o co chodzi z tymi zwyczajami?
Anowi898
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anowi898 » 04.07.2014 14:28

Calapula napisał(a):
Lednice napisał(a):Anowi, No nie wiem, co o tym myśleć 8)

Bo ja nigdy niemiłych Chorwatów nie spotkałem, a spotkałem ich już całkiem sporo.

Może to po prostu wynika z tego, że dostajemy od innych to, co sami im dajemy, jak jesteśmy nastawieni do ludzi, tak oni nam odpłacają.
Akcja budzi rekcję :roll:

Oczywiście bywją wyjątki i trafi się na osobę niesympatyczną wszędzie.

Ale jak kiedyś jechaliśmy do czeskiej Pragi, to jedna znajoma cały czas podkreślała, jak to Czesi są nastawieni źle do Polaków.
My zaprzeczaliśmy i twierdziliśmy, że bajdurzy.
No i w Pradze żeśmy się rozeszli na zakupy. Po kilku godzinach spotkaliśmy się znowu i jedyną osobą, która opowiadała, że Czesi byli wobec niej niesympatycznie, była owa znajoma :!: :mrgreen:

Jak mawiają w pewnych kręgach: taka karma.

Nie przyjechałam negatywnie nastawiona do Chorwatów. Powiedziałabym nawet, że na niektóre rzeczy przymykam oko, nawet gdy mi nie pasują. I nawet w czasie tego pobytu z niektórych rzeczy już się po prostu śmiałam, nie chodziłam zła i obrażona na cały świat. Taka mi się refleksja nasunęła przypominając i biorąc do kupy wszystkie sytuacje.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.07.2014 14:39

Anowi898 napisał(a):
Bocian napisał(a):Tekst o wydawaniu reszty w sklepie świadczy o tym, że nie masz pojęcia o Cro, panujących tam zwyczajach. I otrzymałeś to co otrzymałeś.

Nie wiedziałam, bo skąd miałam wiedzieć, to była moja pierwsza wizyta w Cro. Tylko w większych supermarketach już się z tym zwyczajem nie spotykaliśmy. Więc o co chodzi z tymi zwyczajami?

Ile i jakie przeczytałaś przewodniki o Cro?
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 04.07.2014 14:42

Anowi898 napisał(a):

nie chce byc neimily, ale jednak kazdy z Towich punktow swiadczy o wielkim czepialstwie, no ze ktos nie powiedzial glosno hasla? albo ze zaparkowalas pod czyims domem za free czy w koncu resztowki

no bez jaj, kazdy normalny czlowiek tego nawet nie zauwaza, poniewaz ma urlop i inne podejscie

kazda krytyka jest do przyjecia, ja nie gloryfikuje wszedzie chorwacji, ale jednak uwazam sie ze sie czepiasz i proponuje zmiane podejscie, i nie tylkow chorwacji ale i wszedzie
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 04.07.2014 14:46

a zeby nie bylo, ja jadac do chorwacji pierwszy raz nie przeczytalem zadnego przewodnika
moze kilak stron tutaj zeby droge wybrac dobra

ale wjezdzajac juz wiedzialem ze sie komus pod domem nie parkuej (zreszta w polsce tez jest to malo uprzejme)

a co do wydawania bilonu tez raczej bylo to naturalne, na tyle ze zwrocilem na to uwage dopiero teraz po przeczytaniu postu Twojego
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 04.07.2014 14:48

kazow napisał(a):...
nie chce byc neimily, ale jednak kazdy z Towich punktow swiadczy o wielkim czepialstwie, no ze ktos nie powiedzial glosno hasla? albo ze zaparkowalas pod czyims domem za free ...

Też nie chcę być niemiły ale z tym parkowaniem niby jak? W Chorwacji nie można za darmo parkować w miejscu gdzie stoi czyjś dom?
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 04.07.2014 14:53

mozna, ale nie jest to mile widziane poniewaz swiadczy o nieuprzejmosci

dokladnie tak samo jest w Polsce przy parkowaniu komus przy jego prywatnym domu (wylaczajac bloki oczywiscie)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.07.2014 14:55

kazow napisał(a):nie chce byc neimily, ale jednak kazdy z Towich punktow swiadczy o wielkim czepialstwie...

Niekoniecznie, bo to:

Anowi898 napisał(a):J W końcu znajdujemy miejsce płatne i chcemy iść do automatu zapłacić. Parkomat nie działa i wymaga tylko monet. Chcemy iść rozmienić pieniądze, wiemy że nie będzie to łatwe, ale na wejściu do sklepu wielkich napisów iż nie rozmieniają pieniędzy na parking to się nie spodziewaliśmy. Drobnych w kasie nie mają w ogóle, zaokrąglają sumy do płacenia to skąd wziąć drobne? Iść do banku?

jest fakt , delikatnie mówiąc lekko wk....kiedy musisz latać po całym Zadarze, bo nikt Ci nie chce rozmienić papierka na klepaki i pozostaje albo szukać banku, albo kupić osiemnaście różnych widokówek, na osiemnastu różnych stoiskach.
Każdy "rozmieni" ale pod warunkiem, że coś u nic kupisz.
Dla mnie to jest manie w d.... turysty i zachowanie rodem z Krupówek.
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 04.07.2014 14:57

mea culpa, przyznaje racje - ten punkt jest jak najbardziej uzasadniony
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 04.07.2014 14:59

kazow napisał(a):mozna, ale nie jest to mile widziane poniewaz swiadczy o nieuprzejmosci

dokladnie tak samo jest w Polsce przy parkowaniu komus przy jego prywatnym domu (wylaczajac bloki oczywiscie)

To dobrze że można. W takim razie skoro parkować tak jest nieuprzejmie to wydzierać się na kogoś kto jest nieuprzejmy ale robi to co można, to jak to nazwać? I jeszcze żądać za to pieniędzy. Sugeruję, że może chamstwo? Albo i co gorsze?
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 04.07.2014 15:02

anakin napisał(a):

jest fakt , delikatnie mówiąc lekko wk....kiedy musisz latać po całym Zadarze, bo nikt Ci nie chce rozmienić papierka na klepaki i pozostaje albo szukać banku, albo kupić osiemnaście różnych widokówek, na osiemnastu różnych stoiskach.
Każdy "rozmieni" ale pod warunkiem, że coś u nic kupisz.

czy tylko w Cro się tak dzieje? nie... sama pamiętam jak wile razy chciałam u nas rozmienić pieniądze i oczywiście akurat nie było w kasie... a jak kupiłam pieniądze się znalazły... :wink:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 04.07.2014 15:08

maluszek napisał(a):
anakin napisał(a):...

czy tylko w Cro się tak dzieje? nie... sama pamiętam jak wile razy chciałam u nas rozmienić pieniądze i oczywiście akurat nie było w kasie... a jak kupiłam pieniądze się znalazły... :wink:

Przecież autor też to zauważa wskazując na inne miejsca o podobnym charakterze mianowicie Krupówki.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 04.07.2014 15:11

Calapula napisał(a):
maluszek napisał(a):
anakin napisał(a):...

Przecież autor też to zauważa wskazując na inne miejsca o podobnym charakterze mianowicie Krupówki.

a widzisz... nie doczytałam końcówki... sorry...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.07.2014 15:12

maluszek napisał(a):czy tylko w Cro się tak dzieje? nie... sama pamiętam jak wile razy chciałam u nas rozmienić pieniądze i oczywiście akurat nie było w kasie... a jak kupiłam pieniądze się znalazły... :wink:

A rozmawiamy o parkowaniu w Chorwacji, czy pod sklepem "ABC" w Murzasichlu?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Uwaga na oszustwa - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone