Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na oszustwa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak
Oszukują - niestety

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 01.07.2014 10:14

Do tej pory udawało mi się uniknąć przykrej sytuacji, a i historie oszukanych starałem się "odczerniać". Niestety tym razem ja padłem ofiarą oszustwa na Odmorište Nadin (link-> http://goo.gl/maps/4rp8L)

Zatrzymaliśmy się tam po nocnej jeździe, po ostatnim przystanku robionym na Shell'u zaraz za granicą PL-CZ - tak więc zmęczenie było spore i z tego powodu zapewne udało się mnie oszukać.

Standardowo chcieliśmy przywitać się z HR ich dobrą kawą i crossantem - taką mamy tradycję, którą staramy się kultywować, gdyż rogaliki są zawsze świeże a kawa znakomita.
Zamówiłem dwie velikie s mlijekom i dwa crossanty, pani przygotowała, podała i poprosiła o płatność; wręczyłem jej kartę kredytową, którą ona przyjęła i przesunęła w terminalu. Za chwilę stwierdziła, że karta nie działa, oddała mi ją i poprosiła o gotówkę. Gotówki nie miałem więc podałem jej inną kartę. Sytuacja się powtórzyła. Zawołałem żonę z jej kartą. Pani nie chciała już przyjmować karty i stwierdziła, że to problem z terminalem (no credit cards, terminal malfunction) i nie uda się dokonać płatności. Moim błędem jest, że nie poprosiłem o kwity z terminala z anulowaniem transakcji - to chyba zmęczenie i wiara w uczciwość.

Po powrocie do domu okazało się, że z karty w 2ch transakcjach z Odmorište Nadin znikneło ok 40zł, przy czym jedna transakcja odpowiadała zamówieniu (2 duże kawy z mlekiem i 2 crossanty) a druga była "od czapy".

BTW: S-max'a z boxem na odcinku Macelji - Zaprešić potraktowało 2 razy jako kat. II, konieczna była interwencja obsługi.
Użytkownik usunięty
Re: Oszukują - niestety

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2014 10:24

Zaraz Ci niektórzy napiszą, że to niemożliwe bo Chorwaci są tacy cacy... :wink:

Jak co niektórzy piszą takie historie, w tym i ja jak zeskanowali mi kartę na INA to był kocioł... :wink:
przemo99
Croentuzjasta
Re: Chorwat - oszust?

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 01.07.2014 10:33

Oszuści są wszędzie ale w tym konkretnym przypadku faktycznie terminal mógł szwankować, zapewne wystarczyłoby mieć kwity na anulację i bank zwróciłby kwotę.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.07.2014 10:35

przemo99 napisał(a): zapewne wystarczyłoby mieć kwity na anulację i bank zwróciłby kwotę.

el_guapo napisał(a):Po powrocie do domu okazało się, że z karty w 2ch transakcjach z Odmorište Nadin znikneło ok 40zł, przy czym jedna transakcja odpowiadała zamówieniu (2 duże kawy z mlekiem i 2 crossanty) a druga była "od czapy".

Za zrealizowane transakcje?
Kóry bank zwraca kasę?
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 01.07.2014 10:39

No chwila jak była anulacja to jaka zrealizowana, masz kwit anulowania...
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 01.07.2014 10:41

http://goo.gl/maps/4rp8L

a tak w ogóle staliśmy na tej stacji w zeszłym roku, mieli jakąś awarię z tego co pamiętam, ale po kilku min powiedzieli że można tankować, i było wszystko ok.
Michał1994
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał1994 » 01.07.2014 10:44

Rok temu w miejscowości Omiš - Balica Rat miałem dziwny przypadek i zarazem smutny dla mnie. Otóż, kiedy przeglądałem zdjęcia internetowe pokoju, wydawał mi się zdecydowanie większy, natomiast jak przyjechaliśmy na miejsce, to ten pokój był mały. Okazało się, że Chorwat nas oszukał, ponieważ wymienił pokój innej rodzinie i tyle. Pokój wyglądał tak, że jak się wchodzi to była kuchnia od razu na wejściu, mały pokoik i łazienka. Znam o tyle angielski, że się zacząłem sprzeczać z tym dziadkiem o to, że mamy problem. To usłyszałem (tłumacząc na polski, chociaż jego język był..) że nie ma innego pokoju, a jeśli rodzina tamta nie przyjedzie to się przeprowadzimy. Kurcze, zostaliśmy oszukani. Inny pokój, ładniejszy widok, a nie mały pokój, balkon tez..Szkoda gadać.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.07.2014 10:51

el_guapo napisał(a):Moim błędem jest, że nie poprosiłem o kwity z terminala z anulowaniem transakcji

Dokładnie, to było błędem. Należy je brać zawsze i wszędzie. W tym przypadku okazałoby się, że jednak transakcja przeszła i nie byłoby sprawy. A tak to gotówka została przytulona przez obsługę, za kawę i ciastka. Dziwi mnie tylko ta druga transakcja bo obsługa z tego nic nie ma.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.07.2014 11:13

Bocian napisał(a):Dziwi mnie tylko ta druga transakcja bo obsługa z tego nic nie ma.

Gotówki może i nie ma ale co innego już tak (w tej kwocie).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.07.2014 11:23

Vjetar napisał(a):
Bocian napisał(a):Dziwi mnie tylko ta druga transakcja bo obsługa z tego nic nie ma.

Jedzenie, picie? Dla mnie to dziwne, ale być może tak jest. Jakieś towary, rzeczy to można by przynajmniej sprzedać...
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 01.07.2014 11:26

Nie przesadzajcie. Nie wszyscy są złodziejami, a błędy się zdarzają. Takie rzeczy się wszędzie zdarzają, zaraz okaże się na na trasie pl-cro mamy zorganizowaną grupę.... Płatność kartą zawsze niesie za sobą ryzyko, tak jak trzymanie dużej ilości gotówki w portfelu. Warto brać paragony, karty nie spuszczać z oczu, i maksymalnie ją zabezpieczyć np. zaklejając cyfry do przelewów internetowych.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.07.2014 11:34

Przecież nikt nie mówi, że wszyscy są złodziejami. Zdarzają się jednostkowe sytuacje i bezsensem byłoby generalizowanie dotyczące miejsc gdzie takie sytuacje występują. Jak ktoś oszuka nas w konkretnym Konzumie to nie oznacza, że w Konzumach w Chorwacji kradną...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.07.2014 11:53

Vjetar napisał(a):

Może mieć i gotówkę, jak ktoś inny zapłaci podobną (jak ta która poszła z karty) kwotę w gotówce. Wtedy gotówka do kieszeni, a saldo się zgadza bo pieniądze przyjdą :oczko_usmiech: :mrgreen:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 01.07.2014 12:07

Mnie wczoraj ekspedientka nie wydała dobrze reszty z 50 zł, przytuliła 5 zł, ale ja się kapnęłam i był zonk... 8O Można się pomylić, ale mnie się wydaje, że miała taki plan, wrzuciła mi do ręki masę blaszaków wcześniej dała w banknotach 30 zł. Liczyła, że przesypie blaszaki do portmonetki bez przeliczania, ale mi wystarczył rzut oka na nie....i komunikat w głowie, że coś się nie zgadza...

Jak bym miała opisać ile razy i w jaki sposób chcieli mnie naciągnąć rodzimi sprzedawcy... 8O
Oszuści są wszędzie i trzeba być czujnym :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2014 20:15

No właśnie...,a tym bardziej uczą się kroić ,bo ich koledzy uczą... jak orżnąć obcokrajowca...Jedna metoda...Jak Cię oszuka,to za mordę i zza lady wyciągnąć i policja...Jak zrozumieją ,że to nie przelewki,to sie nauczą szanować turystów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Uwaga na oszustwa - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone