Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na oszustwa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Chorwat - oszust?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2013 18:33

lm648 napisał(a):Nie winimy tu kraju lecz piszemy o ludziach i o tym jak potrafią się zmieniać w "świetle pieniądza" na E.

Likwidacja pieniędzy jest jeszcze gorszym pomysłem :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2013 19:41

Lednice napisał(a):
lm648 napisał(a):Nie winimy tu kraju lecz piszemy o ludziach i o tym jak potrafią się zmieniać w "świetle pieniądza" na E.

Likwidacja pieniędzy jest jeszcze gorszym pomysłem :wink:

A kto tu mówi o likwidacji pieniędzy. Czytaj ze zrozumieniem :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2013 19:51

No, ja wcześniej żartowałem :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 29.08.2013 04:43

dids76 napisał(a):
Lednice napisał(a):

Jedyne co mnie irytuje, to to, że sklepy Konzum mają różne ceny na ten sam produkt. Jednak sieciówka powinna mieć je ujednolicone.
Oczywiście Konzum zaraz koło plaży ma najwyższe ceny. :roll:

Nawet w Polsce markety nie mają jednolitych cen (chyba że to "promocja"). Pracuję w hipermarkecie i trochę znam temat :oczko_usmiech:

I dobrze piszesz , ostatnio byłem w markecie z żoną kupilismy łącznie 14 produktów a że nie lubie marketów z nudów robiłem sobie foto cen prod. jakie było moje zdziwienie gdy przy kasie okazało się że 8 prod. na 14 ma zawyżoną cenę , łącznie na kwotę 15,20pln , potem straciłem 20 min.przy informacji na zwrot kasy.
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 29.08.2013 08:08

jarek79kk napisał(a):
magg5 napisał(a):
nowy100 napisał(a):Mi chodziło tylko o to , by zwrócić uwagę , że wszędzie można spotkać oszusta, nawet w sympatycznym kraju jakim jest Chorwacja.

Muszę przyznać, że ja też zaobserwowałam, że Chorwaci (oczywiście nie wszyscy) próbują czasem oszukać turystów. Wielokrotnie spotkała mnie taka sytuacja, że wydawali mi mniej pieniędzy, niż powinni. I nie mam na myśli obcinania reszty w supermarketach, tylko kiedy kupowałam np. pamiątki na targu. Rzecz kosztowała np. 70 kuna, ja dawałam 100, a Chorwat wydawał mi 20. Dopiero jak zauważył, że stoję i czekam na moje 10 kuna to dawał pozostałą kwotę. I na pewno nie była to pomyłka, bo zdarzyło mi się to kilka, jak nie kilkanaście razy (szczególnie podczas kupowania np. pamiątek, owoców na rynku itp.).

najlepsze to jest wazenie owocow na targu, jeszcze szalki wagi sie kolysza jak juz towar jest sciagniety i slychac tylko 70 kuna, w rogoznicy to przetestowalem w zeszlym roku i tym w tucepi :-), jak kazalem zwazyc dokl;adnie to sie babka w rogoznicy odwrocila plecami wysypala z siatki moje nektarynki i zaczela obslugiwac nastepnego klienta, nie wspominajac o tym ze towar na straganie miala ten sam co w studenacu czy konzumie tylko 100-200% drozej, przydrozne stragany i targi sa zazwyczaj zgubne

ojj tak, z ważeniem też bywa śmiesznie :) w Omisiu jest w centrum taki mały targ z owocami. Sprzedawcy zaczepiają tam przechodniów, aby spróbowali np. winogrono i oczywiście kupili. Mają tam bardzo wysokie ceny, a ważenie jest też robione ekspresowo :) Gdy ktoś zatrzyma się, żeby spróbować, momentalnie ma już wciśniętą w ręce reklamówkę z owocami i słyszy tylko ile ma zapłacić. Nie obwiniam narodu, bo gdyby tak było, to pewnie nie jechałabym za 2 dni po raz 8 do Chorwacji, bardziej śmieszy mnie takie zachowanie, gdy traktuje się turystę jak idiotę.
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 29.08.2013 08:33

kodens79 napisał(a): potem straciłem 20 min.przy informacji na zwrot kasy.

klient przychodzący do marketu ma czas więc musi czekać

taka bardzo znana zasada szybko to się kupuje w osiedlowych sklepikach i na targu :)
i aby nie było nie mam własnego sklepiku na osiedlu i sam lubię postać w kolejcie w markecie :mrgreen:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.08.2013 09:17

magg5 napisał(a):ojj tak, z ważeniem też bywa śmiesznie :) w Omisiu jest w centrum taki mały targ z owocami. Sprzedawcy zaczepiają tam przechodniów, aby spróbowali np. winogrono i oczywiście kupili. Mają tam bardzo wysokie ceny, a ważenie jest też robione ekspresowo :) Gdy ktoś zatrzyma się, żeby spróbować, momentalnie ma już wciśniętą w ręce reklamówkę z owocami i słyszy tylko ile ma zapłacić. Nie obwiniam narodu, bo gdyby tak było, to pewnie nie jechałabym za 2 dni po raz 8 do Chorwacji, bardziej śmieszy mnie takie zachowanie, gdy traktuje się turystę jak idiotę.

Może jak uznają, że ktoś wygląda na frajera albo jest po takim wrażeniem Cro i Omiśa, że nie zwraca uwagi na szczegóły i jest "zawiany"... :lol: :mrgreen:
Bo mnie się to ani razu nie zdarzyło. Tyle że ja tam wszystkim na ręce patrzę- choćby dlatego, że wolę mieć pewność, że ktoś się nie "pomylił" w liczeniu. Stara dobra zasada- stoisz przy wadze, patrzysz na wagę, liczysz razem z nimi- wszędzie jak widzą, że się ich obserwuje- przechodzi im ochota na "drobne pomyłki". :wink:
Nikt mi też nigdy niczego nie wciskał w CRO. Nawet ciemnoty... :lol:

Tak szczerze mówiąc...mnie co roku przydarza się "pomyłka" w wydawaniu ze strony Chorwatów, ale... jakoś mi nie przyszło nigdy do głowy ani zakładać wątku pod tytułem "W Chorwacji oszukują!" ani pisać frazy "Chorwat oszust?"... :roll:
Bo jest jasne, że żaden jednostkowy przypadek nie daje obrazu całości.
boro2511
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 29.08.2013 09:53

Fatamorgana napisał(a):Może jak uznają, że ktoś wygląda na frajera albo jest po takim wrażeniem Cro i Omiśa, że nie zwraca uwagi na szczegóły i jest "zawiany"... :lol: :mrgreen:

Kolego tu nie chodzi o to, żeby się zastanawiać przed zakupem czegokolwiek-"wyglądam mu na frajera czy nie" bo ja tam jade odpocząć a nie bawić się w detektywa-skubnął mnie czy nie. Każdy sie jednak musi zgodzić, że będąc na wakacjach codziennie robimy jakieś zakupy-w sklepie,na straganie czy przy plaży. W skali całego pobytu może się z tego uzbierać naprawdę parę ładnych groszy.
Ja w pierwszym dniu przyjazdu byłem trochę za wcześnie, kwatera nie była jeszcze gotowa. Poszliśmy na jakieś śniadanie a wracając zostaliśmy zaczepieni przez sprzedających owoce. I tak mieliśmy je kupić i kupiliśmy. Dopiero potem wyszło na to,że te same winogrona w sklepie nie kosztują 35 kn za kg tylko 15kn. Dokupiliśmy na tym straganie jeszcze ze 3 brzoskwinie, jakieś pomidorki, kawałek arbuza i rachunek wyniósł blisko 100kn. Już tam więcej nie poszedłem.
pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2013 09:58

Powiem ci w wielkiej tajemnicy :wink: , że czekoladki austriackie, np. Mozart Kugeln czy inne tego typu duperele,
w sklepie firmowym na głównym deptaku we Wiedniu są 100-200% droższe niż w Billi kilkaset metrów dalej.
Na tym polega handel od stworzenia świata. :wink:

Z takim nastawieniem, to lepiej nigdzie nie podróżuj, bo wszędzie jest tak z cenami, no może poza Koreą Północną :wink:
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 29.08.2013 10:05

@Fatamorgana, a kto próbował mnie oszukać? Rumun? Słowak? Nie, Chorwat, więc tak napisałem. Jakbyś przeczytał mój pierwszy post to to byś zauważył , że nie mam pretensji do narodu chorawckiego tylko do właśnie jednostki. Poza tym nie porównuj "pomyłki przy wydawaniu" na kilku kun do próby oszukania na 1800 kun, bo skala oszustwa trochę inna. Ciekawe jak Ty byś się zachował jakby ktoś chciał Cię przekręcić na ponad tysiaka.
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 29.08.2013 10:07

nie trzeba nigdzie jeździć aby zobaczyc różnicę w cenach
piwo w centrum w knajpie 10 zł. - knajpka na domowym osiedlu 5 zł.
butelkowe przy głównej ulicy 3.8 a w sklepie XX 1.9
w polskich miejscowościach turystycznych też skubią turystów bo turysta na urlopie mniej czujny - a górale to nawet otwacie mówią ... ze jak dudków ni ma to pocoście pszyjechali :mrgreen:
boro2511
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 29.08.2013 10:14

Lednice napisał(a):Z takim nastawieniem, to lepiej nigdzie nie podróżuj, bo wszędzie jest tak z cenami :wink:

No to kolega uprościł i spuentował wprost porywająco...Faktycznie się zastanowie, dzięki za cenną radę.
Ja jednak myslę,że podrózowanie nie musi być jednoznaczne z dawaniem się robić w hu...a. w imię wypoczynku.
Tyle z mojej strony.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2013 10:18

Nie musi być :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2013 10:23

boro2511 napisał(a): ..................Ja jednak myslę,że podrózowanie nie musi być jednoznaczne z dawaniem się robić w hu...a. w imię wypoczynku.

Popieram :) :) :)
boro2511
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 29.08.2013 10:31

Lednice napisał(a):Nie musi być :wink:

No to fajnie,że się zgadzamy... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Uwaga na oszustwa - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone