Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na oszustwa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 04.08.2011 22:11

FUX napisał(a):Proszę mi, i nie tylko, przypomnieć!
Czy na budkach nie ma wyświetlaczy z wysokością opłaty???

Raczej są wszędzie. Podają kwotę w kunach i euro. Ale - jeżeli gość nie chce przyjąć karty, Ty nie masz kun i dajesz facetowi np. 20 Euro (bo nie masz mniejszych nominałów) a powinieneś zapłacić równowartość powiedzmy 6 Euro i resztę dostajesz w kunach to można być, niestety, pewnym ze reszty będzie mniej niż być powinno. Konia z rzędem temu, kto w takiej sytuacji będzie liczył dokładnie ile mu wydano i po jakim kursie przeliczono Euro/Kuna ...
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 08.08.2011 19:32

No to szczęśliwie dojechaliśmy dziś do Medici w Dalmacji. Oczywiście na bramkach w Św. Helenie był cyrk. Podjeżdźam sobie na bramkę i wręczam gościowi bilet i kartę kredytową. Po 15 sekundach słyszę "ne dobra" i gość oddaje mi kartę. Ja ze stoickim spokojem, pomny tego co tu przeczytałem (opis iggy) mówie do gościa "dobra, dobra" i odwracam wzrok przed siebie i stukam sobie palcami lewej reki w kant okna. Gość ma problem bo trafil na takiego co się nie chce dać wrobić. Gość wykonuje telefon (chyba na niby). Po minucie wchodzi do budki drugi gość i coś tam rozprawiają. Po 30 sek. zapala się na świetlnej tablicy 36 kun lub 4,88 euro i gość oddaje mi rachunek na 36 kun, kartę kredytową i głupią minę.
Rodacy!!! uważajcie na tych sk....... synów ze Św. Heleny. Trzepią ile mogą. Nie dajcie się. Pozdrawiam.
Pogoda super 31 gradusow.
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 09.08.2011 09:13

w sumie kilka zakupów w Konzumach, Kerumach i Lidlu w tym roku i nigdy mi nie zaokrąglono na moją korzyść. Zaokrąglenie dochodziło do 0,8 kuna - trochę przeginają!
Za to w restauracjach nie zostałem oszukany i byłem zadowolony z obsługi. Jedyne co mnie zmartwiło to smak potraw - wg mnie coraz gorzej. Sławna pizza w Trogirze tak polecana na tym forum to podeszwa z niesmacznymi dodatkami.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 09.08.2011 12:36

co racja to racja gastronomia w Cro niestety schodzi na psy,wszędzie masówa i bylejakość :evil:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.08.2011 12:42

RobertZ napisał(a):Jedyne co mnie zmartwiło to smak potraw - wg mnie coraz gorzej. Sławna pizza w Trogirze tak polecana na tym forum to podeszwa z niesmacznymi dodatkami.

Ja na smak potraw nie narzekałem, tyle że nie były to pizze a kalmary, ryby wszelkiej maści czy mjesane mjesa :)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 09.08.2011 12:49

smok131 napisał(a):co racja to racja gastronomia w Cro niestety schodzi na psy,wszędzie masówa i bylejakość :evil:

Owszem, ale tylko w miejscowościach turystycznych.
Im dalej w głąb lądu tym lepiej. I duuuuuuużo taniej :-)

Wpadłem na to zupełnie przypadkiem wracając z Plitvic. Gdzieś w połowie drogi między Plitvicami, a wjazdem na autostradę w małej miejscowości wśród gór była restauracyjka oferująca pizzę. Półmetrowych rozmiarów pizza Jumbo, którą najadło się do syta 4 osoby kosztowała 50 kun i była wyśmienita. Na tę wyśmienitość w dodatku sami mieliśmy wpływ, bo można sobie było wrzucić na nią, co tylko się chciało. Nadal za 50 kun! W dodatku każdą ćwiartkę można było skomponować inaczej.

Zaś jadąc w stronę Plitvic również w jakiejś małej miejscowości widzieliśmy ogromny rożen a na nim piekące się caluśkie zwierzę (za późno zauważyliśmy nie nie dostrzegliśmy, czy był to prosiaczek, czy jagnięcina). Wracając już tego nie było niestety, stąd ta pizza. Zresztą nie żałujemy, bo była doskonała :-)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 09.08.2011 15:55

Tak polecaną pizzę z Marko w Breli próbowałem w czerwcu i............ nie polecam choć w Hraście też gorsza niż w zeszłym roku i porcje owoców morza i mniejsze i droższe.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 09.08.2011 17:22

Iggy napisał(a):
smok131 napisał(a):co racja to racja gastronomia w Cro niestety schodzi na psy,wszędzie masówa i bylejakość :evil:

Owszem, ale tylko w miejscowościach turystycznych.
Im dalej w głąb lądu tym lepiej. I duuuuuuużo taniej :-)

Wpadłem na to zupełnie przypadkiem wracając z Plitvic. Gdzieś w połowie drogi między Plitvicami, a wjazdem na autostradę w małej miejscowości wśród gór była restauracyjka oferująca pizzę. Półmetrowych rozmiarów pizza Jumbo, którą najadło się do syta 4 osoby kosztowała 50 kun i była wyśmienita. Na tę wyśmienitość w dodatku sami mieliśmy wpływ, bo można sobie było wrzucić na nią, co tylko się chciało. Nadal za 50 kun! W dodatku każdą ćwiartkę można było skomponować inaczej.

Zaś jadąc w stronę Plitvic również w jakiejś małej miejscowości widzieliśmy ogromny rożen a na nim piekące się caluśkie zwierzę (za późno zauważyliśmy nie nie dostrzegliśmy, czy był to prosiaczek, czy jagnięcina). Wracając już tego nie było niestety, stąd ta pizza. Zresztą nie żałujemy, bo była doskonała :-)

ale jak jesteś nad Jadranem to cieżko kilkadziesiąt km autem na kolację jechać i zostaja miejscowe knajpki.Kilka jest takich które od lat trzymają dobry poziom ale to perełki jezeli ktoś chce to podam namiary
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 09.08.2011 21:37

jeśli chodzi o ilość jedzenia podawanego to zgadzam się, gdy jechałem na Sv. Jure to chyba w okolicach Vrgorec zamówiliśmy Cevapcici. To był koszmar, z 10 sztuk zjadłem 7 a moja żona 4 a zaręczam że potrafię dużo jeść. Okropnie duże były i smaczne. Aż głupio mi było jak kelner zmartwiony się pytał czy aby mi smakuje a ja po prostu nie dawałem rady. Niestety frytki były okropne i pływały w tłuszczu. Taka mała niedogodność :)
Ogólnie jednak wrażenie pozytywne.
Co do ryb - ciężko popsuć ich smak no chyba że się użyje starego tłuszczu. Myślę jednak że Chorwaci nie są na tyle chytrzy (w przeciwieństwie do naszych restauratorów nad morzem) żeby popsuć smak bardzo drogiej potrawy przez użycie starego oleju.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 09.08.2011 22:12

smok131 napisał(a):ale jak jesteś nad Jadranem to cieżko kilkadziesiąt km autem na kolację jechać i zostaja miejscowe knajpki.

A, tam...

Cały czas nie leżysz nad Jadranem - jakieś wypady też się zdarzają. W głębi lądu, nawet już kilka kilometrów od brzegu są także piękne miasteczka, a w nich ceny są o połowę niższe, a porcje 2 razy większe niż nad Jadranem :-)

Gdy nigdzie się nie ruszasz, to... najlepiej samemu coś upitrasić. I popić to chorwackim winem w nieograniczonej ilości ;-)
PioFoto
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PioFoto » 16.08.2011 17:34

Ja zwrocilem uwage ze czesto kombinuja na cenach w malych sklepikach gdzie nie sprzedaje szef. Kupisz jeden bochenek chleba a na paragonie sa dwa. W sklepach firmowych, wiekszych nie spotkalem sie z oszustwami.
leszekmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekmw » 18.08.2011 12:25

RobertZ napisał(a):jeśli chodzi o ilość jedzenia podawanego to zgadzam się, gdy jechałem na Sv. Jure to chyba w okolicach Vrgorec zamówiliśmy Cevapcici. .

a skąd jechałeś :?: nie za bardzo mogę zlokalizować te Vrgorce..., a zjeść lubię.. :D
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 18.08.2011 14:38

Chyba kiepska ta Dalmacja.
W Rovinj nikt nigdy nie liczył mi Lip (ich grosików) więc zawsze było na moją korzyść. Chyba że płaciłem kartą to liczyli co do Lipy.
Co do jedzenia to super knajpka LAMPO i lody u "Kaczyńskiego" i "Kubicy".
Często dostawaliśmy po gałce gratis. Przy zakupie pieczywa zdarzył się pączek gratis. Czasem lizak dla dziecka. Ja nie spotkałem się z żadnymi oszustami i nikt nie chciał mnie wykolegować. 8) 8)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 18.08.2011 14:48

Piotr.H napisał(a):Chyba kiepska ta Dalmacja.

Masz coś do Dalmacji? :evil:

Byłem i na Istrii i w Dalmacji i zdecydowanie wolę te drugie krajobrazy!

......a że w Puli 2 lata temu baba na straganie mnie oskubała na kilo winogron , to niech się nażre nimi !
Problemu nie robię...........
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 18.08.2011 14:55

maniust napisał(a):
Piotr.H napisał(a):Chyba kiepska ta Dalmacja.

Masz coś do Dalmacji? :evil:

Byłem i na Istrii i w Dalmacji i zdecydowanie wolę te drugie krajobrazy!

......a że w Puli 2 lata temu baba na straganie mnie oskubała na kilo winogron , to niech się nażre nimi !
Problemu nie robię...........

Stwierdzam tylko fakty.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Uwaga na oszustwa - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone