Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na nieuczciwych Rodaków w Chorwacji !

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
njar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) njar » 19.08.2007 13:52

Witam !
Wróciłem z Chorwacji z miejscowości Pakostane (koło Zadaru).
W zorganizowaniu noclegu na miejscu w Pakostane pomagał mi rodak z okolic Gdańska Pan Darek W. Co prawda załatwił nam apartamenty do pobytu na miejscu (o bardzo niskim standarcie) a za załatwienie powyższych apartamentów mówił że właściciel odpala mu 50 Euro. Jak później się okazało to powyższy pośrednik ogiął nas na 200 Euro.
Po kilku dniach pobytu w Chorwacji spotkaliśmy Pana Darka i przedstawiliśmy Mu prawdziwą wersję zdarzeń - w odpowiedzi usłyszeliśmy że 200 Euro za załatwienie apartamentów to niedużo , ponieważ od innych urlopowiczów kasuje za pośrednictwo po 300 Euro.
Osobiście uważam że te stawki za pośrednictwo są chyba nieco zawyżone.
Pan Darek przebywa co roku przez 5 miesięcy na kamoingu w miejscowości Pakostane w Chorwacji.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 19.08.2007 16:03

A po co Ci był ten pośrednik z Gdańska? Tyle adresów na forum i w necie.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 20.08.2007 07:24

gdzie tu nieuczciwosc ?
na tym polega handel, po prostu poszliscie do drogiego sklepu
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 20.08.2007 08:05

Ja tu nieuczciwości nie widzę. Rodak jest po prostu zaradny życiowo. Na życie należy jakoś zarobiać. ......... Prywatnie, mnie również takie zachowania sie nie podobają. Naturę mam taką, że pomoc z mojej strony jest za darmo i żądać pieniążków wstydziłbym się. Ale to ja, taki jestem i nic na to nie poradzę. Jednak inny ( rodak spod Gdańska), no cóż, widocznie ma inną filozofię życia, "byzesmen". Musimy się do tego przyzwyczaić, że nic za darmo. Kolega będąc w Izraelu opowiadał jak raz samochód nie chciał się uruchomić, chciał go zepchnąć na pobocze. Poprosił miejscowych, pomogli ale za to popchanie żądali pieniążków. Wszystko ma swoją cenę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.08.2007 08:29

njar napisał(a):Witam !
Wróciłem z Chorwacji z miejscowości Pakostane (koło Zadaru).
W zorganizowaniu noclegu na miejscu w Pakostane pomagał mi rodak z okolic Gdańska Pan Darek W. Co prawda załatwił nam apartamenty do pobytu na miejscu (o bardzo niskim standarcie) a za załatwienie powyższych apartamentów mówił że właściciel odpala mu 50 Euro. Jak później się okazało to powyższy pośrednik ogiął nas na 200 Euro.
Po kilku dniach pobytu w Chorwacji spotkaliśmy Pana Darka i przedstawiliśmy Mu prawdziwą wersję zdarzeń - w odpowiedzi usłyszeliśmy że 200 Euro za załatwienie apartamentów to niedużo , ponieważ od innych urlopowiczów kasuje za pośrednictwo po 300 Euro.
Osobiście uważam że te stawki za pośrednictwo są chyba nieco zawyżone.
Pan Darek przebywa co roku przez 5 miesięcy na kamoingu w miejscowości Pakostane w Chorwacji.

W którymś poście pisałeś, że chciałeś tanie apartamenty, więc rozumiem , że dostałeś o bardzo niskim standardzie.
Natomiast nie rozumiem na czym polegała wina pośrednika, piszesz że właściciel odpalał mu 50 euro, a Wy (było Was 3 Rodziny) jemu jeszcze płaciliście 200 euro.- na jakiej zasadzie, zmuszał Was do tego.?
Czy płaciliście całość kwoty za pobyt na kwaterze właścicielowi, czy pośrednikowi?
No i jaka ostatecznie byłaby cena za kwaterę o niskim standardzie bez pośrednika?
njar
Autostopowicz
odpowiedź na pytania

Nieprzeczytany postnapisał(a) njar » 26.08.2007 13:34

W ramach wyjaśnienia:
Kontakt z Panem Darkiem nawiązałem telefonicznie z Polski (polecił mi go mój znajomy który go poznał na kampingu w Chorwacji). Zadzwoniłem do Niego żeby załatwił mi apartamenty na 12 osób, zarezerwował mi te apartamenty i prosił o przesłanie 300 Euro zaliczki na jego konto - co uczyniłem, kwatery miały kosztować za 9 dni 1 000 Euro. Po przyjezdzie na miejsce okazało się że powyższe kwatery są tylko na 8 osób a właściciel był zdziwiony tak duża ilością urlopowiczów. Po zorganizowaniu łóżek przenośnych i materacy dla pozostałej części osób Pan Darek zażądał wyższej kwoty za noclegi (w sumie 11000 Euro). Chcieliśmy rozmawiać z właścicielami apartamentów na temat ceny ale Pan Darek się nie zgodził twierdząc że właściciele są tak zdenerwowani całą sytuacją i chcą z nas zrezygnować, żebyśmy zapłacili jemu a on wszystko załagodzi. W ramach rewanżu za powstałe kłopoty zorganizuje nam wycieczkę po Adriatyku swoją motorówką (oczywiście po zapłaceniu jemu pieniędzy nie było żadnej wycieczki a nas samych unikał tłumacząc się na brak czsu itp.)
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 26.08.2007 14:40

No jak widac Pan Darek wyczul jak latwo kaske zarobic ;).
mirek109
Cromaniak
Re: odpowiedź na pytania

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 26.08.2007 14:48

njar napisał(a):W ramach wyjaśnienia:
Kontakt z Panem Darkiem nawiązałem telefonicznie z Polski (polecił mi go mój znajomy który go poznał na kampingu w Chorwacji).

Bardzo mnie dziwi że nic nie wspominasz o "nieuczciwosci" Twego znajomego :(
Dobrych masz znajomych, skoro nie uprzedzają Cie o zasadach jakimi kierują się tacy jak pan Darek.

Darek osoba przedsiebiorcza i nie pisz że jest niuczciwy.

Powodzenia

PS.
Osobiście pomogłem kilku osobom ale nigdy mi nie przyszło do głowy by czegokolwiek w zamian oczekiwać :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: odpowiedź na pytania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.08.2007 19:25

njar napisał(a):W ramach wyjaśnienia:
Kontakt z Panem Darkiem nawiązałem telefonicznie z Polski (polecił mi go mój znajomy który go poznał na kampingu w Chorwacji). Zadzwoniłem do Niego żeby załatwił mi apartamenty na 12 osób, zarezerwował mi te apartamenty i prosił o przesłanie 300 Euro zaliczki na jego konto - co uczyniłem, kwatery miały kosztować za 9 dni 1 000 Euro. Po przyjezdzie na miejsce okazało się że powyższe kwatery są tylko na 8 osób a właściciel był zdziwiony tak duża ilością urlopowiczów. Po zorganizowaniu łóżek przenośnych i materacy dla pozostałej części osób Pan Darek zażądał wyższej kwoty za noclegi (w sumie 11000 Euro). Chcieliśmy rozmawiać z właścicielami apartamentów na temat ceny ale Pan Darek się nie zgodził twierdząc że właściciele są tak zdenerwowani całą sytuacją i chcą z nas zrezygnować, żebyśmy zapłacili jemu a on wszystko załagodzi. W ramach rewanżu za powstałe kłopoty zorganizuje nam wycieczkę po Adriatyku swoją motorówką (oczywiście po zapłaceniu jemu pieniędzy nie było żadnej wycieczki a nas samych unikał tłumacząc się na brak czsu itp.)

Chyba w tekście ma być 1100 euro (a nie 11000)
Mając kwatery za ok 10 euro łóżko, a więc jak na pełnię sezonu nie tak dużo. Żeby ocenić zaistniałą sytuację, trzeba by znać wersję P.Darka.
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 02.09.2007 18:01

Nie potrafię zrozumieć, jak mozna być takim naiwnym i dać komus 200 EUR za załatwienie czegoś co samemu można bez problemu znaleść nawet na miejscu.
Nota bene taka cena za pośrednictwo to czysta kpina. To równowartość conajmniej pięciu dni w dobrym apartamencie z klimatyzacją dla 4 osób.
A jak sytuacja wyglądała tak jak autor to przedstawia to ten gość był nieuczciwy. Powinniście na miejscu zażądać zwrotu kasy i wynając coś samemu.

p.s. Za taką cene moglibyście bez problemu wynająć coś w dobrym standardzie.
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 06.09.2007 19:04

Jeśli njar był w CRO pierwszy raz to myśle że zapłacił tak zwane"frycowe" :evil: .Myśle że w przyszłym roku bedziesz mądrzejszy i nie dasz się naciągnąć :D Pozdrav
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 06.09.2007 19:37

Skoro prawie wszyscy piszecie ze niewzielibyście pieniędzy za taka pomoc ,to dlaczego tak bronicie tego pana darka??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.09.2007 19:55

Ja nie bronię , ale znamy relację tylko jednej strony sporu.
A kij ma zawszę dwa końce :wink:
Natomiast naiwność ludzka nie zna granic. :!:
Naciągacze byli, są i będą. :evil:
:papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.09.2007 20:10

Napiszę tak. Jeżeli mam pomóc komuś w znalezieniu kwatery po koleżensku, to za to kasy nie wezmę.
Jeżeli trudni się pośrednictwem na miejscu, to oczywiste jest, że nie robi tego dla idei, tylko chce za to otrzymać wynagrodzenie.
Jeżeli załatwia komuś kwaterę, nie ma prawa się na poszukującego obrażać, jeżeli temu ostatniemu dana kwatera się nie podoba.
Ide do sklepu i albo dana rzecz mi pasuje, albo nie. Mam wielu znajomych prowadzących sklepy, z którymi spotykam się na niwie towarzyskiej i żadnemu nie przyszłoby do głowy się na mnie obrazić, jeżeli majtki, skarpetki, czy telewizor mi nie odpowiada.
Więcej nie piszę, bo po co. Zainteresowanym już swoje stanowisko przedstawiłem na miejscu.
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 06.09.2007 21:21

ale po co w ogole bylo korzystac z uslug posrednikow?kiedys chcialem wyprobowac takiego zawodnika na allegro.tak zeby zobaczyc co i za ile mi poleci.polecil...w Trogirze apartman za 55eur/dzien w calkiem fajnym miejscu na...poczatku pasa startowego lotniska w Kasteli. :roll: :lol:
podziekowalem a za 50 mialem w szczycie sezonu apartman na plazy w Okrugu Gornji.takze badzmy powazni i jak juz to korzystajmy z miejc sprawdzonych.a nieuczciwy to raczej jest ten kto Darka polecil a nie sam Darek.najbardziej rozbawila mnie akcja ze wlasciciele sa zdenerwowani.ja bym po takim hasle ani minuty tam nie byl.wolny rynek.nie tu to tam.proste!

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone