Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na naciagaczy !!- czyli jak zapełnić pokoje po sezonie

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 21.12.2005 11:31

tomas_l napisał(a):Zastanawiam się tylko, czy dysponując wydębionym od "gospodarza" prawie na siłę rachunkiem, znając jego dokładny adres, widząc nasze wpisy w jego książce meldunkowej, nie napisać do "Turisticki Ured" w Ninie pisma w sprawie uprawianego procederu. (mam wszystkie namiary) Co wy na to?
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem. Na jaką sumę opiewa Twoje potwierdzenie? Rozumiem, że na inną, niż Ty się zgodziłeś na początku - przy kwaterowaniu, a umówioną na gębę. To nie jest podstawą do reklamacji (nie do udowodnienia). A jakie to wpisy w książce meldunkowej wspominasz?

A jeśli chodzi o koligacje rodzinne... To musisz się przyzwyczaić :) Nie dość, że kraj ma 10 x mniej ludności od Polski, to jeszcze większość żyje na wybrzeżu - zwałaszcza w sezonie turystycznym :) W każdej wiosce znajdziesz znajdziesz więc krewnych swojego gospodarza. Na - a oni przecież pracują w różnych miejscach (np. w urzędach, w sklepach, na poczcie, w knajpie, w policji....).

Plumek
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.12.2005 11:44

tomas_l napisał(a):Zastanawiam się tylko, czy dysponując wydębionym od "gospodarza" prawie na siłę rachunkiem, znając jego dokładny adres, widząc nasze wpisy w jego książce meldunkowej, nie napisać do "Turisticki Ured" w Ninie pisma w sprawie uprawianego procederu. (mam wszystkie namiary) Nie po to przez lata wydają znaczne pieniądze na promocje turystyki, infrastrukturę, te tony ulotek we wszystkich językach, by ktoś psuł im tę pracę. Nie licze oczywiście, że wyłudzone pieniążki do mnie wrócą. Może tylko w przyszłym roku informacja turystyczna nie będzie uczestniczyć w procederze a inni turyści zachowają lepsze wspomnienia z Chorwacji.
Co wy na to?
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Oczywiście złożyłbym skargę na twoim miejscu bo takowa nigdy nie zaszkodzi a z całą pewnością zaszkodzi mniej lub bardziej naciągaczowi (myślę że w HR dbają o turystykę). Przede wszystkim jednak nie zaszkodzi podać tu na forum informacje n/t tego nieuczciwego gospodarza aby przestrzec innych przed nim.
A tak poza tym to każdemu odradzam szukanie kwater przez lokalne agencje jeśli tylko ma możliwość poszukania bezpośrednio u gospodarzy. Wtedy wybiera się co się chce a ze swojego doświadzenia wiem że lokalne agencje prawie zawsze preferują swoich krewnych, znajomych itd, kierując się ich i swoim interesem a nie naszym - to jest oczywiste. Jedyny przypadek kiedy zmieniłem kwaterę bo mi nie odpowiadał gospodarz to była sytuacja w Vrboskiej na Hvarze gdzie skorzystałem z usług agencji, która jak się okazała należała do gospodarza do którego mnie ta agencja skierowała. Tak więc zawsze lepiej zaplanować przyjazd trochę wcześniej i samemu rozglądnąć się za kwaterami.

P.S.
Rozumiem twoje niezadowolenie ale nie wyciągałbym z tego powodu tak daleko idących wniosków, tzn. żeby z tego powodu nie lubieć całej Chorwacji.
Faktem jest natomiast że w miarę jak turystów w HR przybywa to Chorwaci wg mnie nie zabiegają o ich wzgledy tak mocno jak to było wcześniej. Może się mylę ale słyszałem wiele podobnych opinii osób które bywały tam tak jak ja w latach 90-tych i byli ostatnio.
bosc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosc » 21.12.2005 19:46

AndrzejJ. napisał(a):Przepraszam ,ale chyba to ,ze dziecko ma alergię to Twój problem,a nie właściela apartamentu w Chorwacji czy gdziekolwiek.
Nie uważasz ,że jak byś sie tak zwinął w połowie tygodnia to byłoby nie fer w stosunku do właściciela apartamentu.Zostawiłbyś go na lodzie.
Oczywiście wiem ,ze wolałeś by jemu kasa przepadła.Chachacha.

Tu się z Tobą zgadzam. Włąściciel będzie stratny jeśli wyjedzie się wcześniej niż jest to ustalone, chyba, że umówimy się, że termin pobytu może być krótszy. Przecież w czasie naszego pobytu może ktoś chcieć wynająć i trzeba mu odmówić - wtedy post powinien mieć tytuł - uwaga na gości naciągaczy!!!
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Uwaga na naciagaczy !!- czyli jak zapełnić pokoje po sezonie - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone