Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na karty płatnicze !!! Kopiują karty !!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 06.10.2011 16:47

Witam,
Piszę by przestrzec drogich Cromaniaków.
Nie jestem przekonany, że to się stało w Cro ale tego nie wykluczam choć najprawdopodobniej tam to się stało - skopiowano mi kartę bankomatową !!!
W Polsce zawsze wypłacam kasę w tych samym bankomatach - zwykle wewnątrz centrów handlowych - więc raczej to wykluczam.

Dziś zaliczyłem "małe zdziwko" kiedy przy płatności był komunikat "odrzucono".
Zbytnio się nie przejąłem - bo pewnie coś się w banku popierniczyło ....
Wszedłem na konto bankowe - a tu ................... pusto !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ktoś kasę wypłacił w bankomacie wczoraj w .................. Tanzani !!!! (południowa Afryka).

Oczywiście zgłosiłem do banku (tu Pani powiedziała że najprawdopodobniej skopiowano mi kartę) i następnie na Policję.
No teraz i będę czekał na reakcje banku - ciekawe ile im z tym zejdzie .....

Sugeruję w kartach w których płaciliście w Cro zmienić profilaktycznie PIN-y.

Pozdro
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 06.10.2011 19:21

A ktoś może miał podobny przypadek (wypłaty były w Makarskiej) i może pomóc i podpowiedzieć co robić żeby mnie bank nie zbywał ....
dodam że to M-Bank
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 07.10.2011 13:44

To nie koniecznie był bankomat.
Karty sa bardzo czesto kopiowane przez kelnerów w restauracjach (wtedy łatwo tez PIN mają)
Dlatego nigdy nie nalezy tracic z oczy swojej karty - kelner powinien podejsc z terminalem albo ty idziesz z nim do terminalu...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.10.2011 16:59

Nikt nie wypłaci z karty nie znając PIN-u, więc albo ktoś Cię podpatrzył gdy go wbijałeś, albo sam go komuś podałeś (np. kelnerowi - jak sugeruje Kichol) :? :?:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 07.10.2011 17:17

Kichol napisał(a):To nie koniecznie był bankomat.
Karty sa bardzo czesto kopiowane przez kelnerów w restauracjach (wtedy łatwo tez PIN mają)

nie płaciłem w restauracjach - tylko wypłaty w bankomacie i płatności na stacjach bezynowych za paliwo i bramki na autostradach
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 07.10.2011 17:22

greenrs napisał(a):Nikt nie wypłaci z karty nie znając PIN-u, więc albo ktoś Cię podpatrzył gdy go wbijałeś, albo sam go komuś podałeś (np. kelnerowi - jak sugeruje Kichol) :? :?:

hmmm,
Zawsze zasłaniam ręką klawiaturę ale to zawsze ... podejrzewam, że była nakładka na klawiaturze .... :(

Ale z drugiej strony nie będziesz podchodził do bankomatu i sprawdzał czy wszystko jest ok.
Widziałem kiedyś w TV jak to robią - powiem, że ciężko się zorientować.

A z drugiej strony - to banki i firmy które zajmują się bankomatami w odpowiedni sposób zabezpieczać swoje urządzenia..... :(
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.10.2011 18:05

pawelli napisał(a):
greenrs napisał(a):Nikt nie wypłaci z karty nie znając PIN-u, więc albo ktoś Cię podpatrzył gdy go wbijałeś, albo sam go komuś podałeś (np. kelnerowi - jak sugeruje Kichol) :? :?:

hmmm,
Zawsze zasłaniam ręką klawiaturę ale to zawsze ... podejrzewam, że była nakładka na klawiaturze .... :(

Ale z drugiej strony nie będziesz podchodził do bankomatu i sprawdzał czy wszystko jest ok.
Widziałem kiedyś w TV jak to robią - powiem, że ciężko się zorientować.

A z drugiej strony - to banki i firmy które zajmują się bankomatami w odpowiedni sposób zabezpieczać swoje urządzenia..... :(

Nakładka lub kamera, no i oczywiście czytnik w dziurze...
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 07.10.2011 18:26

Bocian napisał(a):Nakładka lub kamera, no i oczywiście czytnik w dziurze...

Pewnie tak było .... :(
ale w szoku byłem jak mi kobita powiedziała gdzie była wypłata .... tanzania .... dlatego też myślę, ze to w Cro zrobili scan
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2011 01:52

pawelli napisał(a):
Bocian napisał(a):Nakładka lub kamera, no i oczywiście czytnik w dziurze...

Pewnie tak było .... :(
ale w szoku byłem jak mi kobita powiedziała gdzie była wypłata .... tanzania .... dlatego też myślę, ze to w Cro zrobili scan

Niemiło :cry: , mam nadzieję, że nie popłynąłeś grubo. Zawsze myślimy, że takie rzeczy dotyczą innych, ale nie nas....tym razem było inaczej :? Nie ma znaczenia czy to Chorwacja czy inna Szwecja....globalna wioska.
Pozostaje ustalić stosunkowo małe limity dzienne transferu na karcie.
Pawelli, trzymaj się....za kilka miesięcy lato...może tym razem płać kartą ale ogranicz wybieranie ze ściany....
Pozdrav
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 08.10.2011 13:36

witam.szkoda kolegi.pozdrawiam.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 08.10.2011 15:36

slapol napisał(a):Niemiło :cry: , mam nadzieję, że nie popłynąłeś grubo. Zawsze myślimy, że takie rzeczy dotyczą innych, ale nie nas....tym razem było inaczej :?

Też tak myślałem, że mnie te rzeczy nie dotyczą - a tu jednak.
Całe szczęście, ze dzień wcześniej przelałem większość srodków na "podkonto" ... ufffff

Nie ma znaczenia czy to Chorwacja czy inna Szwecja....globalna wioska.
Pawelli, trzymaj się....za kilka miesięcy lato...może tym razem płać kartą ale ogranicz wybieranie ze ściany....
Pozdrav

Dokladnie, nie ważne gdzie - ale tak kojarzę że to tam mogło być - dlatego ostrzegam Cromaniaków.
Poza tym Pan Policeman - zapytał od razu czy nie byłem przypadkiem w wakacje w Hrvatska !!!
W przyszłym roku - trzeba bedzie faktycznie ograniczyć wypłaty z bankomatów - albo po prostu zmienić chociaż pin ...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2011 16:21

O żesz w mordę... 8O współczuję Ci to raz, a dwa - dzięki za ostrzeżenie :? Tyklo JAK się zabezpieczyć... :?: Zawsze jest ryzyko :?.... ale, że wypłata w Tanzanii :?: 8O
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.10.2011 16:56

Nie ty jeden bilesz ofiara :!: :!:
Ifo z Cro...

http://www.dalmacijanews.com/Crnakronik ... anije.aspx

Brojeve kartica ukrali u Makarskoj, a transakcije obavljali iz Tanzanije

Netko je 31. srpnja na bankomatu OTP banke na Obali kralja Tomislava u Makarskoj postavio uređaj za snimanje magnetnih zapisa s kreditnih kartica. Zlouporabe su izvršene naknadno iz Tanzanije.

Za sada se jedino zna da su skimming uređaj postavile dvije nepoznate osobe koje su snimljene videonadzorom, no ne zna se koliko je korisnika tog bankomata oštećeno ni za koji iznos.

INES BRAJEVIĆ
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.10.2011 16:57

....jest to bulgarska szkola zlodziejstwa...
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.10.2011 16:58

pawelli podaj ten link w swoim banku ze by uwierzily
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone