Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

uwaga MINY !!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciej
Cromaniak
uwaga MINY !!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.07.2005 10:21

Wydawałoby sie że większość posprzątali a tu proszę nawet na wyspach gdzie nie było wojny zostały. Inna sprawa że Vis za Jugoslawi był zamknietą dla turystów "wyspą wojskową". Moze Jugole zostawili parę pamiątek z opóźnionym zapłonem :(

21.7.Zagrzeb (PAP/dpa) - Eksplozja miny ciężko zraniła
holenderskiego turystę na chorwackiej wyspie Vis - poinformowała w
czwartek agencja Hina.

Rannego przetransportowano śmigłowcem wojskowym do szpitala w
Splicie. Tam okazało się, że konieczna jest amputacja lewej nogi.

Holender przyglądał się w środę wieczorem gaszeniu dużego pożaru
na adriatyckiej wyspie Vis, kiedy nastąpiła eksplozja. Nie
wiadomo, skąd pochodziła mina; nie wyklucza się, że z czasów
chorwackiej wojny o niepodległość (1991-1995), chociaż na wyspie
nie było wtedy walk. (PAP)
Jaco75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaco75 » 21.07.2005 10:29

Witam,

podczas pobytu w Cro trochę myśleliśmy, że tabliczki "Uwaga miny" to taka atrakcja turystyczna dopóki nie zobaczyliśmy w Chorwackiej TV programu o rozminowywaniu pól.
Dobrze, że nie zlekceważyliśmy tych tabliczek bo moglibyśmy się trochę "rozerwać".

Pozdrawiam,
Jaco
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 21.07.2005 12:31

Jadąc przez BiH to takie tabliczki o minach to normalka.

Pozdrawiam
iwona_73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona_73 » 30.07.2005 21:00

krakuscity napisał(a):Jadąc przez BiH to takie tabliczki o minach to normalka.

Pozdrawiam

Jadąc teraz do Cro przez Sarajevo również widziałam kilka takich tabliczek,

Pozdrawiam.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 31.07.2005 00:36

Podczas mojego pobytu,jeżeli dobrze zrozumiałem informację,jednemu Holendrowi urwało nogę.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 31.07.2005 00:39

Ale numer zrobiłem,przepraszam za mój wtórnik zwłaszcza Macieja.Wzrok mi się prześliznął nad Twoim postem.To już tyle dni minęło odkąd wróciłem z HR...
BaWa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BaWa » 31.07.2005 07:45

Podczas mojego pobytu takie tabliczki+wyludnione wioski wywołały "gęsią skórkę" .............
morka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka » 28.08.2005 09:40

Cześć!
Ano się jeszcze trafiają. Raz nawet miałem przyjemność oglądać rozminowywanie pola przy drodze. Zamykają drogę, a po polu jeździ taki dziwny pojazd z drutami przed maską - na szczęście nic nie wybuchło :)
A tereny zaminowane zdarzają się nawet w mocno już ucywilizowanych (czyt. mocno turystycznych) rejonach np. Jadąc z Sukosanu na autostradę, zaraz za miasteczkiem już są.
Pozdrawiam i nie życzę wdepnięcia na minę (no chyba że krowią, ale to też raczej mało przyjemne :) )
Piotrek Lewandowski
---------------------------------
MORKA szkoła Żeglarstwa
www.morka.pl
art 7
Odkrywca
uwaga

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 28.08.2005 10:20

wkolocach otocaca po zjezdzie z autostrady w kierunku plitvic w miejscowosci zaluznica poboca po obu stronach drogi ozdobione sa znakami przestrzegajacymi przed schodzeniem za pobocze ze względu na miny.znaki ciągneły sie około 5-6 km.

art
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 18.10.2005 11:43

Chorwacja: bezpieczne place zabaw w niebezpiecznych strefach .

2005-10-13

W Chorwacji miny to śmiertelne dziedzictwo wojny, brutalne przypomnienie o pełnej przemocy historii. Od 1996 roku Chorwacki Czerwony Krzyż, wspierany przez Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża (MKCK), uświadamia opinię publiczną na temat niebezpieczeństwa min i niewypałów.

- Spacerowaliśmy po lesie, kiedy to się stało. Nie zauważyliśmy żadnych znaków ostrzegawczych.

W kwietniu tego roku Slavko Liovic (25 lat) z małego miasta w południowej Chorwacji – Hrvace - stracił prawą nogę z powodu wybuchu miny przeciwpiechotnej. Jego przyjaciel w tym samym wypadku zginął.

Wiele domów zostało opuszczonych, a wiele osób, które uciekły w czasie wojny do tej pory nie wróciło. Nikt nie chce, aby ich dzieci bawiły się w tych niebezpiecznych miejscach.

Chorwackie Mine Action Centre, będące organem rządowym, szacuje, że w ziemi nadal jest około 250 tysięcy min. Obszar wielkości około 1200 km z ludnością około 1,1 miliona osób jest nasycony minami i innymi pozostałościami wojny.

Hrvace leżące około 30 km na północ od Splitu zostało w latach 90-tych bardzo dotknięte przez wojnę. Od zakończenia konfliktu zbrojnego 17 osób poniosło śmierć, a następnych 16 zostało rannych w wybuchach min.

Chorwacki Czerwony Krzyż otworzył ostatnio w Hrvace bezpieczne place zabaw dla około 70 dzieci uczęszczających do przedszkola. - Celem programu "place zabaw bez min" jest zapobieganie śmierci i zranieniom powodowanym przez miny – mówi dr Vijorka Roseg z programu edukacyjnego dotyczącego ryzyka minowego, działającego w Zagrzebiu. Środkiem do celu jest zapewnienie bezpiecznych miejsc do zabawy i do spędzania wolnego czasu przez rodziny.

Nowy plac w Hrvace jest już 38. bezpiecznym placem zabaw zbudowanym przez Chorwacki Czerwony Krzyż od 2001 roku. Budowane są one zazwyczaj we współpracy z lokalnymi władzami, przedstawicielami biznesu i MKCK. Przed końcem tego roku organizacja planuje zbudować jeszcze trzy place zabaw.

- Likwidacja min zabierze dużo czasu, ale aż do tej pory każdy musi się nauczyć żyć bezpiecznie obok ryzyka – mówi Ante Polic, miejscowy lekarz i wolontariusz Czerwonego Krzyża.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.05.2007 22:28

Wskrzeszam temat bo 2 tygodnie temu omało nie wdepnąłem w minę. A było to w Slavonii koło Pakracza na odcinku drogi międzynarodowej od granicy węgierskiej (Barcs) do bośniackiej (Bosanska Gradiszka).
Historia jest trochę śmieszna ale powiało grozą. Jadąc w stronę BiH przez Slawonię wszyscy pasażerowie dość zgodnie zażądali przerwę na siku. A że wokół były same lasy zatrzymałem się przy drodze i wysiadamy żeby zaliczyć krzaki. Natychmiast zatrzymał się koło nas jakiś dziadek jadący starą zastawą i woła "stop" i gwarzy że teren jest zaminowany. Trochę mu nie wierzyłem ale na wszelki wypadek po śladach wróciłem do samochodu. Kawałek dalej stała charakterystyczna tabliczka z trupią czaszką, którą przeoczyliśmy. Myślałem ze mam pecha i to jest akurat jakiś jeden zagajnik zaminowany, gdy tymczasem przez dobre 10 kilometrów po obu stronach drogi co 100 metrów mijalismy identyczne tabliczki. Z wrażenia wszystkim odechciało się sikać a tam gdzie się w końcu zatrzymalismy nie odeszlismy nawet metr od samochodu...
W latach 90-tych pola minowe były jeszcze powszechne i zrozumiałe ale w 2007 roku przyznam że trochę mnie to zaskoczyło, zważywszy że jest to przy drodze międzynarodowej na sporym odcinku.
Obrazek
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 17.05.2007 22:36

Teraz, gdy jest już autostrada, problem min nie jest aż tak dotkliwy. Jednak jeszcze kilka lat temu było to bardzo widoczne. Te opustoszałe domy i te tabliczki...
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 23.05.2007 11:55

To przy drodze między Biogradem a Benkovacem:

Obrazek
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 23.05.2007 13:14

przy drodze wiodącej na Pag też są takie tabliczki, jak i drodze do Zadaru
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 23.05.2007 13:28

A no jest tam jeszcze sporo tego świństwa. Ale z tego co się dowiedziałem to rząd na razie nie robi nic żeby się tego szybko pozbyc.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies