Odkopałam relację, bo przymierzam się do nieco dłuższej wizyty w Beskidzie Niskim i chciałam odświeżyć sobie nieco pamięć o tym co widziałam, czego nie widziałam i co mam do poprawki. Tymczasem niespodzianka - relacja niedokończona
.
No to dokończmy temat, bo nie zwykłam porzucać swoich relacji
.
Trochę fotek z weekendowego przejazdu przez Beskid Niski w październiku 2019 roku.
Drewniane cerkwie w okolicy Ujścia GorlickiegoObjazd po dawnych cerkwiach zaczynamy od Kwiatonia.
Stojąca tam dawna cerkiew greckokatolicka pod wezwaniem Świętej Paraskewy dziś służy jako kościół pomocniczy parafii rzymskokatolickiej w Uściu Gorlickim.
Cerkiew w Kwiatoniu jest budowlą drewnianą o konstrukcji zrębowej, całość - zarówno ściany jaki i dach - obita jest gontem.
Cerkiew została wzniesiona w drugiej połowie XVII w. Wieża pochodzi z 1743 r. (taką datę odszukano na jednej z belek konstrukcji).
Niestety zamknięte, więc nici z oglądania bogatego ponoć wnętrza
.
Jedziemy dalej, kierunek Hańczowa.
Cerkiew prawosławna Opieki Bogurodzicy z połowy XIX w. posiada formę charakterystyczną dla regionu środkowej łemkowszczyzny. Jest konstrukcji zrębowej, obita gontem i deskowaniem, trójdzielna, składająca się z szerszej nawy, prezbiterium z zakrystią oraz wieży z kruchtą.
Oczywiście zamknięte .
Następna na trasie jest Cerkiew św. Dymitra w Czarnej.
Kolejna cerkiew łemkowska, orientowana, drewniana, konstrukcji zrębowej. I oczywiście również trójdzielna: wydłużone prezbiterium z dobudowaną zakrystią, szersza nawa i babiniec na planach kwadratów.
Ściany obite gontem, izbica wieży szalowana pionowym deskowaniem, dachy blaszane. I to właśnie ta blacha zamiast gontu na dachu sprawia, że cerkiew z Czarnej podoba mi się mniej niż poprzednie.
Tu też zamknięte
.
Zdążyłam już zrewidować swój pogląd, że niedziela będzie idealnym dniem na zwiedzanie, bo wszędzie będzie otwarte
.
Parę kilometrów dalej, w Brunarach Wyżnych, znajduje się dawna łemkowska cerkiew pw. św. Michała Archanioła wzniesiona w XVIII wieku i przebudowana w kolejnym stuleciu.
Obecnie cerkiew jest użytkowana jako kościół rzymskokatolicki.
Trafiamy akurat na mszę świętą, więc ze zwiedzania też nici
. Trudno nawet wsadzić głowę do środka
.
Obchodzimy tylko cerkiew dookoła i wracamy do auta.
w dniu 21 czerwca 2013, na 37. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO w Kambodży zapadła decyzja o wpisaniu na jego listę 16 drewnianych cerkwi z regionu Karpat - po 8 z Polski i Ukrainy.
Na terenie Polski są to:
- cerkiew św. Paraskiewy w Radrużu
- cerkiew Narodzenia Przenajświętszej Bogurodzicy w Chotyńcu
- cerkiew św. Michała Archanioła w Smolniku
- cerkiew św. Michała Archanioła w Turzańsku
- cerkiew św. Jakuba Młodszego Apostoła w Powroźniku
- cerkiew Opieki Bogurodzicy w Owczarach
-
cerkiew św. Paraskiewy w Kwiatoniu-
cerkiew św. Michała Archanioła w Brunarach WyżnychA w kolejnym odcinku zajrzymy do Szymbarku