Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
marze_na
Koneser
Re: Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywiliz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.08.2020 20:04

A to już Rogi i kościół pw. św. Bartłomieja, który wziesino w 1600 roku.

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy na moment do środka.

Obrazek

Kiedy dojeżdżamy do Wrocanki słońce chyli się już ku zachodowi.

Obrazek

Stojący tu kościół pw. Wszystkich Świętych został zbudowany w 1770 roku.

Obrazek

Obrazek

Potem zatrzymujemy się jeszcze w miejscowości Wietrzno, gdzie stoi kościół pw św. Michała Archanioła (1752 rok).

Obrazek

Obrazek

Na nocleg w pensjonacie Orlik w Uściu Gorlickim dojeżdżamy już w kompletnych ciemnościach.

:papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 28.08.2020 21:10

W Wietrznie nie byłem, a widzę, że warto. :)
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 25.09.2020 20:31

Na Waszych zdjęciach skansen jest jeszcze ładniejszy niż w rzeczywistości.
Ale nie zmienia to faktu, że jest tam cudnie.
Byłam, widziałam :D i jeszcze co nieco innego.
Bieszcz_1.jpg

biesz2aaabb.jpg
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.09.2020 14:27

aga_stella napisał(a):Byłam, widziałam

Uff :!: Dobrze, że się podobało, a nie że wysyłam, a tu lipa jakaś :oczko_usmiech: .

aga_stella napisał(a):I jeszcze co nieco innego

Zdjęcie w lewym górnym rogu tej drugiej sklejki mnie zaintrygowało. Beksiński?
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 29.09.2020 17:39

marze_na napisał(a):
Zdjęcie w lewym górnym rogu tej drugiej sklejki mnie zaintrygowało. Beksiński?

W lewym górnym to malowidło 3d w Krośnie.
Myślę, że chodziło Ci o lewy dolny róg. Tu jak najbardziej Beksiński. Masz oko.
Byliśmy w Muzeum w Sanoku. Kolekcja sztuki cerkiewnej bogata i wspaniała. Beksińskiego też mają bardzo dużo.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.09.2020 17:54

aga_stella napisał(a):Byliśmy w Muzeum w Sanoku. Kolekcja sztuki cerkiewnej bogata i wspaniała. Beksińskiego też mają bardzo dużo.

Czytałam, że warto, ale nie znaleźliśmy czasu. Pewnie będzie jeszcze okazja.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.06.2023 16:19

Odkopałam relację, bo przymierzam się do nieco dłuższej wizyty w Beskidzie Niskim i chciałam odświeżyć sobie nieco pamięć o tym co widziałam, czego nie widziałam i co mam do poprawki. Tymczasem niespodzianka - relacja niedokończona :).

No to dokończmy temat, bo nie zwykłam porzucać swoich relacji :hut: .
Trochę fotek z weekendowego przejazdu przez Beskid Niski w październiku 2019 roku.

Drewniane cerkwie w okolicy Ujścia Gorlickiego

Objazd po dawnych cerkwiach zaczynamy od Kwiatonia.
Stojąca tam dawna cerkiew greckokatolicka pod wezwaniem Świętej Paraskewy dziś służy jako kościół pomocniczy parafii rzymskokatolickiej w Uściu Gorlickim.

Obrazek

Obrazek

Cerkiew w Kwiatoniu jest budowlą drewnianą o konstrukcji zrębowej, całość - zarówno ściany jaki i dach - obita jest gontem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cerkiew została wzniesiona w drugiej połowie XVII w. Wieża pochodzi z 1743 r. (taką datę odszukano na jednej z belek konstrukcji).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety zamknięte, więc nici z oglądania bogatego ponoć wnętrza :(.

Jedziemy dalej, kierunek Hańczowa.

Obrazek

Obrazek

Cerkiew prawosławna Opieki Bogurodzicy z połowy XIX w. posiada formę charakterystyczną dla regionu środkowej łemkowszczyzny. Jest konstrukcji zrębowej, obita gontem i deskowaniem, trójdzielna, składająca się z szerszej nawy, prezbiterium z zakrystią oraz wieży z kruchtą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście zamknięte .

Następna na trasie jest Cerkiew św. Dymitra w Czarnej.
Kolejna cerkiew łemkowska, orientowana, drewniana, konstrukcji zrębowej. I oczywiście również trójdzielna: wydłużone prezbiterium z dobudowaną zakrystią, szersza nawa i babiniec na planach kwadratów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ściany obite gontem, izbica wieży szalowana pionowym deskowaniem, dachy blaszane. I to właśnie ta blacha zamiast gontu na dachu sprawia, że cerkiew z Czarnej podoba mi się mniej niż poprzednie.

Obrazek

Obrazek

Tu też zamknięte :? .
Zdążyłam już zrewidować swój pogląd, że niedziela będzie idealnym dniem na zwiedzanie, bo wszędzie będzie otwarte :mrgreen: .

Parę kilometrów dalej, w Brunarach Wyżnych, znajduje się dawna łemkowska cerkiew pw. św. Michała Archanioła wzniesiona w XVIII wieku i przebudowana w kolejnym stuleciu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obecnie cerkiew jest użytkowana jako kościół rzymskokatolicki.
Trafiamy akurat na mszę świętą, więc ze zwiedzania też nici :roll: . Trudno nawet wsadzić głowę do środka :? .
Obchodzimy tylko cerkiew dookoła i wracamy do auta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w dniu 21 czerwca 2013, na 37. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO w Kambodży zapadła decyzja o wpisaniu na jego listę 16 drewnianych cerkwi z regionu Karpat - po 8 z Polski i Ukrainy.
Na terenie Polski są to:
- cerkiew św. Paraskiewy w Radrużu
- cerkiew Narodzenia Przenajświętszej Bogurodzicy w Chotyńcu
- cerkiew św. Michała Archanioła w Smolniku
- cerkiew św. Michała Archanioła w Turzańsku
- cerkiew św. Jakuba Młodszego Apostoła w Powroźniku
- cerkiew Opieki Bogurodzicy w Owczarach
- cerkiew św. Paraskiewy w Kwiatoniu
- cerkiew św. Michała Archanioła w Brunarach Wyżnych

A w kolejnym odcinku zajrzymy do Szymbarku :papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.06.2023 19:14

Pięknie 8) !
Fajnie, że odkopałaś i uzupełniasz, bo może kiedyś skorzystam? Przydały mi się Twoje "cerkiewne" relacje przy okazji jesiennej wizyty w Bieszczadach 2020 i BBW w Sanoku 2021 :D, a ochota na kolejne jest cały czas 8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.06.2023 21:18

dangol napisał(a):Fajnie, że odkopałaś i uzupełniasz, bo może kiedyś skorzystam?

Sama często wracam do swoich relacji :oczko_usmiech: .
Mam nadzieję, że wkrótce przybędzie mi trochę materiału do pokazania. Na razie intensywnie planuję :D . Do poprawy mamy na pewno unescowe cerkwie w Kwiatoniu i Brunarach. Chciałabym bardzo zajrzeć do środka. Podobno ostatnio jest lepiej z dostępnością tych obiektów.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.06.2023 23:00

Nieśmiało zaznaczę , że po słowackiej stronie Beskidu również jest sporo pięknych , ciekawych cerkwii :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.06.2023 05:48

piotrf napisał(a):Nieśmiało zaznaczę , że po słowackiej stronie Beskidu również jest sporo pięknych , ciekawych cerkwii :mrgreen:

Może kiedyś będzie okazja pochylić się nad tematem :hut:.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 20.06.2023 16:19

Fajnie popatrzeć na znajome cerkwie. :) Brunary i Kwiatoń widzieliśmy też w środku. Bardzo warto :). Hańczową też tylko z zewnątrz.
A w Brunarach to podobno Cyrankiewicz się urodził (a nie w Tarnowie) i drogę obok cerkwi ufundował. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.06.2023 18:09

Nefer napisał(a):Fajnie popatrzeć na znajome cerkwie. :) Brunary i Kwiatoń widzieliśmy też w środku. Bardzo warto :).

Tym razem przygotowałam się lepiej, bo wypisałam dni i godziny otwarcia. Będziemy w okolicy tydzień, więc powinno się udać wejść do środka.
Już tylko 4 DDW :hut: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.06.2023 18:12

Szymbark

Ta położona nad rzeką Ropą w powiecie gorlickim wieś (dawniej miasto) ma zaskakująco dużo atrakcji turystycznych :hut: .
W średniowieczu Szymbark był rezydencją obronną rycerskiego rodu Gładyszów herbu Gryf. W XVI wieku na swoją siedzibą wznieśli renesansowy dwór obronny, który przetrwał w niezmienionej istotnie formie do naszych czasów.
Mówi się, że to czołowy przykład kasztelu polskiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzykondygnacyjny budynek wieńczy arkadowa attyka poniżej której wykonano sgraffitową dekorację.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po sąsiedzku z kasztelem znajduje się Skansen Wsi Pogórzańskiej prezentujący obiekty charakterystyczne dla budownictwa ludowego z obszaru powiatu gorlickiego.
W skansenie eksponowanych jest 15 oryginalnych budowli przeniesionych tu z innych lokalizacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Szymbrku są też drewniane zabytki sakralne, dawna greckokatolicka cerkiew Narodzenia Bogurodzicy z 1790 roku i późnobarokowy kościół pw. św. Wojciecha z 1782 roku.

W kościele św. Wojciecha w końcu nam się poszczęściło. Pan opiekujący się świątynią już wprawdzie zamykał, ale chętnie wpuścił nas do środka. Pokazał pamiątki zgromadzone na zakrystii i opowiedział o wysiedleniach okolicznych Łemków w ramach akcji Wisła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiedy już wychodziliśmy z kościoła to pojawiła się następna para turystów i z taką samą serdecznością została zaproszona do środka.
Eh, gdyby tak trafiać wszędzie ...

:papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.06.2023 18:37

Mnie kiedyś tak właśnie udało się wejść do kościółka w Barwałdzie Dolnym, który właśnie zamykała pani sprzątająca po niedzielnej mszy. Nie dość że wpuściła, to jeszcze powiedziała, na co warto zwrócić uwagę we wnętrzu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone