Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
marze_na
Koneser
Re: Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywiliz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.05.2020 11:28

Sanok, Muzeum Budownictwa Ludowego - bojkowskie cerkwie

Przed nami greckokatolicka cerkiew p.w. Narodzenia Bogurodzicy z 1731 roku pochodząca z Grąziowej.

Obrazek

Nieco starsza jest stojąca obok drewniana dzwonnica (1712 rok).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cerkiew jest zamknięta, a na horyzoncie nie pojawia się niestety żadna wycieczka, która dałaby nam szansę rzucić okiem na znajdujący się w środku ikonostas.

Obrazek

Obrazek

Postanawiamy, że pokręcimy się chwilę w pobliżu cerkwi, może ktoś się pojawi :).
Jednobudynkowa zagroda z Wołkowyi, pow. leski (pocz. XIX w.)

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy do sektora pasterskiego, który ciągle jeszcze jest rozbudowywany.

Obrazek

Wracamy do cerkwi z nadzieją, że uda się nam zajrzeć do środka, ale żadna wycieczka niestety nie pojawiła się tu w międzyczasie :(.
Trudno, idziemy dalej.

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.05.2020 11:30

W sektorze bojkowskim skansenu stoi jeszcze jedna cerkiew, którą przeniesiono tu z Rosolina.

Obrazek

Greckokatolicka cerkiew p.w. św. Onufrego Pustelnika pochodzi z 1750 roku.

Obrazek

Obrazek

Można wejść do przedsionka cerkwi, ale nawę oglądamy już tylko przez kratę.
Czytamy, że wyposażenie jest oryginalne. Co ciekawe we wnętrzu cerkwi nigdy nie było ikonostasu. Zamiast niego wystrój tworzą trzy ołtarze z przedstawieniami koronacji Matki Bożej, św. Jana Nepomucena i św. Mikołaja.

Obrazek

Na ścianach zachowały się polichromie, z których zdecydowanie najciekawsza jest ta zdobiąca przedsionek :).
Sąd Ostateczny?

Obrazek

Nieopodal odkrywamy pasikę z ulami.

Obrazek

Obrazek

Spacerując po terenie skansenu cały czas towarzyszy mi uczucie, jakbyśmy przenieśli się w czasie 8) .

Obrazek

Obrazek

Jeszcze kilka kroków i znajdziemy się w krainie Łemków :hut: .

:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.05.2020 15:55

Sanok, Muzeum Budownictwa Ludowego - sektor łemkowski

W sektorze łemkowskim stoi sześć chałup. Wszystkie to zagrody jednobudynkowe łączące pod wspólnym dachem część mieszkalną i gospodarczą.

Obrazek

Obrazek

Zagrodę z 1885 r. przeniesioną do skansenu z Komańczy można zwiedzać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przewodnik, który akurat prowadzi tu grupę nie wyraża jednak zgody, żebyśmy się przyłączyli.
Pozostaje nam spacer wirtualny 8) . Wystrój i wyposażenie niewiele różnią się od tego co można było zobaczyć w bojkowskiej chyży.

Oglądamy kolejne budynki. Na tych nieco nowszych z początku XX wieku zamiast strzechy pojawia się gont. I coraz bogatsze stają się zdobienia 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedna z prezentowanych zagród ma nawet lokatorów :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN

aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 27.05.2020 16:43

Sektor łemkowski bardzo ładny.
Podobają mi się zdobienia podkreślająca elementy architektoniczne.
Pogodę mieliście cudną.
I moje tradycyjne już pytanie - ile czasu przeznaczyć na skansen?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.05.2020 11:46

aga_stella napisał(a):Pogodę mieliście cudną.

Wymarzoną :D . I na pewno w jakiś sposób wpłynęła na tak entuzjastyczny odbiór skansenu 8) .

aga_stella napisał(a):I moje tradycyjne już pytanie - ile czasu przeznaczyć na skansen?

Miałam napisać na końcu, ale niech będzie :smo: .

Przede wszystkim nie spodziewałam się, że spędzimy w skansenie tyle czasu. W czytanych wcześniej opiniach najczęściej była mowa o dwóch - trzech godzinach, ok. trzy godziny trwa zwiedzanie z przewodnikiem, ale jak się zdążyliśmy zorientować grupy z przewodnikiem nie zaglądają wszędzie.
My natomiast byliśmy w skansenie prawie 5 godzin :hut: przy czym przez ostatnią część (po opuszczeniu plebani co będzie za 3-4 odcinki ;) ) przemaszerowaliśmy już tylko szybkim krokiem :lol: .
Daliśmy się ponieść magii miejsca i zaglądaliśmy niemal w każdy kąt i przez każde okno. Żartowaliśmy nawet, że szkoda, że nie zorganizowali na terenie skansenu żadnych stref z leżakami, żeby sobie tak zwyczajnie posiedzieć :D .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.05.2020 18:32

Skansen w Sanoku ma swoją renomę :cool: i z tego co pokazałaś nie jest ona przesadzona.
Nie wiem czy byliście w skansenie lubelskim (chyba nie, bo pewnie by się tu pojawił :) ) ale tak w porównaniu to ten wydaje się mieć inny charakter... budynki są bardziej rozproszone a i często stoją jakby w lesie, w zupełnym osamotnieniu - zwłaszcza cerkwie.
Rynek fantastyczny :idea:
A pogoda piękna :cool: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.05.2020 22:29

kulka53 napisał(a):Nie wiem czy byliście w skansenie lubelskim (chyba nie, bo pewnie by się tu pojawił )

Niestety nie byliśmy, ale po tym co pokazaliście w swojej relacji to przy następnej okazji na pewno nie odpuścimy :hut: .
Wtedy będziemy mogli porównać, bo patrząc na zdjęcia też odnoszę wrażenie oba skanseny mają jednak inny charakter.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.05.2020 22:32

Sanok, Muzeum Budownictwa Ludowego, cerkiew z Ropek

Przed nami łemkowska cerkiew.

Obrazek

Cerkiew p.w. Narodzenia Bogurodzicy z 1801 r. pochodzi z miejscowości Ropki (pow. gorlicki) i reprezentuje charakterystyczny dla całej zachodniej Łemkowszczyzny typ cerkwi z widocznymi wpływami budownictwa kościelnego (więcej)

Obrazek

Obrazek

Cerkiew została rozebrana i złożona w magazynach Muzeum w 1978 roku. Zrekonstruowana stanęła w sektorze łemkowskim dopiero w 2001 roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do wejścia do środka szykuje się wycieczka, a przewodnik nie widzi problemu, żebyśmy się przyłączyli :hut: .

Obrazek

Obrazek

We wnętrzu znajduje się oryginalny, przeniesiony wraz z obiektem ikonostas oraz polichromia ścienna z 1891 roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bez przewodnika do środka można zajrzeć tylko przez kratę, która broni wstępu do nawy. Wygaszona jest też część świateł.
Można powiedzieć, że nam się poszczęściło :D .

Obrazek

Obrazek

Piękna jest 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.06.2020 19:10

Sanok, Muzeum Budownictwa Ludowego, Dwór ze Święcan koło Jasła

Przechodzimy do sektora Pogórzan. Stojący tu XIX-wieczny dwór jest największym obiektem w skansenie. Jego przenoszenie i rekonstrukcja trwały aż 8 lat.

Dwór zbudowany jest z drewna jodłowego, na podmurówce. Jest to budynek parterowy, bez podpiwniczenia, nakryty dachem czterospadowym, poszyty gontem i szalowany.
W trakcie montażu na jednej z belek konstrukcyjnych odkryto świetnie zachowaną odręczną adnotację Ten Dom stawiany Roku 1861 Majster Socha.

Obrazek

Obrazek

Dwór można zwiedzać bez przewodnika 8) .
Zwiedzanie zaczynamy od kaplicy, do której wchodzi się wprost z ganku.

Obrazek

Następnie wchodzimy do sieni głównej skąd zaglądamy do kolejnych pomieszczeń.
Na blisko 400 m2 powierzchni dworu rozlokowanych jest 11 pomieszczeń mieszkalnych i gospodarczych.
Do dyspozycji rodziny i służby przeznaczone były pokoje: stołowy, dla dzieci, sypialnia, salon, gabinet, kancelaria, kaplica, kredens, kuchnia z sienią gospodarczą oraz spinająca całość sień główna, pełniąca funkcję reprezentacyjną i głównego węzła komunikacyjnego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwór w sanockim skansenie urządzony jest od podstaw, przy czym nie odtwarza, ani nie wzoruje się na żadnym innym obiekcie dworskim, a jest prezentacją typowo średniozamożnej, szlachecko-ziemiańskiej siedziby z okresu od połowy XIX wieku do lat 30. kolejnego stulecia. Aranżacja w dużym stopniu stworzona jest ze sprzętów z podsanockich dworów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od strony ogrodu ozdobą dworku jest ganek :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 04.06.2020 19:47

Już na amen mnie utwierdziłaś. Jadę!
Cerkiew p.w. Narodzenia Bogurodzicy = cud miód, malina :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.06.2020 16:20

aga_stella napisał(a):Już na amen mnie utwierdziłaś. Jadę!

Na pewno się nie rozczarujesz :D.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.06.2020 20:59

Sanok, Muzeum Budownictwa Ludowego, sektor naftowy

W sektorze naftowym zgromadzono eksponaty przedstawiające dawny proces wydobywania ropy naftowej.

Obrazek

Prezentowana w skansenie kolekcja urządzeń i narzędzi stosowanych w przemyśle naftowym od połowy XIX w. pochodzi ze zlikwidowanych kopalni ropy, które rozsiane były na całym terenie województwa podkarpackiego.
Trzeba tu wspomnieć, że na przełomie XIX i XX wieku Galicja była jednym z najważniejszych centrów światowego przemysłu naftowego. W szczytowym okresie (ok. 1908 r.) stała się trzecim na świecie producentem ropy naftowej, po Stanach Zjednoczonych i Rosji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sektor naftowy otwarto w 1988 roku. Na terenie skansenu wyrosły wieże i maszty wiertnicze, stanęły różnego rodzaju kiwony, kieraty pompowe, żurawie wydobywcze, kotły, pompy tłokowe, wozy żelazne do przewozu ropy ... Wszystkie razem pokazują cały cykl wydobywczy ropy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy każdym z urządzeń można znaleźć szczegółowy opis działania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawie, ale raczej dla fanów tematu :wink: . Ta część skansenu bardziej zainteresowała Pawła :D .
Ja patrzyłam już w kierunku zabudowań Pogórzan.

Obrazek

kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.06.2020 06:36

Hm, widzę, że sporo różnorodnej tematyki w tym skansenie :)
Musi on zajmować sporą powierzchnię... :roll:
Nie wiem czy pisałaś a gdzieś mi umknęło, ile czasu spędziliście na jego zwiedzaniu? Ile trzeba/warto poświęcić na to miejsce?
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.06.2020 17:35

a tutaj byliście?
https://bobrka.pl/
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.06.2020 06:41

kulka53 napisał(a):Nie wiem czy pisałaś a gdzieś mi umknęło, ile czasu spędziliście na jego zwiedzaniu? Ile trzeba/warto poświęcić na to miejsce?

Tak jak pisałam już Ance :D
marze_na napisał(a):Przede wszystkim nie spodziewałam się, że spędzimy w skansenie tyle czasu. W czytanych wcześniej opiniach najczęściej była mowa o dwóch - trzech godzinach, ok. trzy godziny trwa zwiedzanie z przewodnikiem, ale jak się zdążyliśmy zorientować grupy z przewodnikiem nie zaglądają wszędzie.
My natomiast byliśmy w skansenie prawie 5 godzin :hut:

Sol-Wagon napisał(a):a tutaj byliście?
https://bobrka.pl/

Tu nie byliśmy. Czytałam tylko dużo pozytywnych opinii o tym muzeum.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone