Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
marze_na
Koneser
Re: Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywiliz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.12.2018 11:08

Kościół św. Marcina w Zawadzie

Żeby obejrzeć kolejny drewniany kościółek udajemy się do Zawady położonej na szczycie Góry Świętego Marcina (384 m n.p.m.), około 5 km na południe od centrum Tarnowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół św. Marcina powstał w XV wieku, a w I połowie XVII wieku został gruntownie odremontowany, wtedy też dobudowana została wieża konstrukcji słupowej o lekko pochyłych ścianach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół otoczony jest z trzech stron sobotami z XVIII w.

Obrazek

Obrazek

Wystrój wnętrza barokowy z XX-wieczną polichromią na ścianach i suficie.
W ołtarzu głównym z I połowy XVII wieku znajduje się obraz z wizerunkiem patrona kościoła św. Marcina i rzeźby świętych Wojciecha i Stanisława.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.12.2018 11:09

Ruiny Zamku Tarnowskich

Wracając do Tarnowa zatrzymujemy się jeszcze, żeby zobaczyć ruiny Zamku Tarnowskich na zboczu Góry św. Marcina.

Obrazek

Tarnowski zamek został zbudowany w latach 1328-31 przez kasztelana krakowskiego Spycimira Leliwitę, pierwszego właściciela miasta Tarnowa i protoplastę rodu Tarnowskich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z zamkowych ruin roztacza się widok na położone w dole miasto 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to tyle co udało nam się zobaczyć w trakcie tego krótkiego wypadu.

-------------------------------------------------------------------------------------
Aha :!:
Najważniejsze (bo to przecież było głównym impulsem do wyjazdu :wink: ), mecz z Jaskółkami wygraliśmy :mrgreen: .

:papa:
Ostatnio edytowano 07.02.2023 07:52 przez marze_na, łącznie edytowano 2 razy
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.12.2018 12:03

Gratki za wygrany mecz :mrgreen: i fajne zwiedzanie . . . drewnianej architektury ci u nas dostatek 8)

Pozdrawiam
Piotr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.12.2018 12:18

Piękny ten kościółek w Zawadzie... w środku, no dobra, może być :) , ale z zewnątrz... 8O fajne, harmonijne, proporcjonalne kształty.

A co do powodzi 1997 :roll: to na własnej skórze odczułem jej skutki :? . Ciekawa historia z tym przywiązaniem kościoła do dębu... trzeba będzie o tym pamiętać jak kiedyś tam pojedziemy...

Mam nadzieję, że wypad do Lublina dojdzie do skutku :idea: :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.12.2018 21:26

piotrf napisał(a):fajne zwiedzanie . . . drewnianej architektury ci u nas dostatek 8)

Mam zamiar zobaczyć dużo więcej 8) .

kulka53 napisał(a):Piękny ten kościółek w Zawadzie...

Obok kościoła w Lipnicy Murowanej ten właśnie podobał mi się najbardziej 8) .

kulka53 napisał(a):Mam nadzieję, że wypad do Lublina dojdzie do skutku

Też mam taką nadzieję :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.12.2018 08:16

Nie zdawałem sobie sprawy, że Tarnów jest taki ładny. Nigdy jeszcze nie byłem w jego centrum, parę razy prześlizgiwałem się gdzieś po obrzeżach :D Jestem ciekaw jak to zrobiłaś, że w tak dużym mieście na większości zdjęć nie ma ludzi? :oczko_usmiech:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 03.12.2018 08:51

Kolejne drewniane perełki :) .
A i Tarnów murowany jest miejscem bardzo urokliwym - znanym mi także z autopsji.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.12.2018 15:00

greenrs napisał(a):Nie zdawałem sobie sprawy, że Tarnów jest taki ładny.

Czyli można powiedzieć, że przyłożyłam rękę do promocji miasta :oczko_usmiech: .

greenrs napisał(a):Jestem ciekaw jak to zrobiłaś, że w tak dużym mieście na większości zdjęć nie ma ludzi? :oczko_usmiech:

Taka chyba uroda Tarnowa :D . Nawet w sobotni wieczór Rynek zadziwiał spokojem.

Nefer napisał(a):A i Tarnów murowany jest miejscem bardzo urokliwym - znanym mi także z autopsji.

Ja zawsze z przyjemnością odwiedzam Tarnów. Kiedyś zawodowo, później hobbistycznie :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.12.2019 18:59

Na szlaku architektury drewnianej - październik 2019

Chciałabym nieco odkurzyć ten wątek i pokazać kolejną porcję perełek ze szlaku architektury drewnianej.
Tym razem udało się nam zobaczyć co nieco przy okazji październikowego wypadu w Bieszczady :hut: .

Bez zbędnych wstępów i zdjęciowych zajawek polecimy z tematem chronologicznie.

=============================================================
SPIS TREŚCI:
1. Cerkiew św. Onufrego w Wisłoku Wielkim
2. Cerkiew Opieki Matki Boskiej w Komańczy

=============================================================
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.12.2019 19:01

Wisłok Wielki - Cerkiew św. Onufrego

W sobotę 12 października ruszamy w ukochane Bieszczady. Tym razem autostradę opuszczamy za Tarnowem i przez Pilzno, Jasło i Duklę dojeżdżamy do drogi 897. Jadąc do Wetliny, która zawsze jest naszą bazą dla wypadów na połoniny, w zasadzie nigdy nie zatrzymujemy się na zwiedzanie. Tak nam się spieszy w góry :mrgreen: .

Tym razem jednak robimy wyjątek i parkujemy we wsi Wisłok Wielki.

Obrazek

Dawna cerkiew greckokatolicka (obecnie kościół rzymskokatolicki) zbudowana została w latach 1850–1854.

Obrazek

Obrazek

Świątynia jest orientowana czyli jej prezbiterium zwrócone jest w kierunku wschodnim, w stronę, z której wg proroków ma nadejść Chrystus powracający na ziemię.

Obrazek

Budowla drewniania o konstrukcji zrębowej, dach kryty gontem, ściany zewnętrzne szalowane pionowo deskami. Można powiedzieć klasyka :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hełm wieży i wieżyczki nad nawą i prezbiterium posiadają formy baniaste. Urocze 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wolnostojąca murowana dzwonnica pochodzi z początku XX w.

Obrazek

Obrazek

Na przycerkiewnym cmentarzu można odnaleźć stare, grekokatolickie nagrobki z żeliwnymi krzyżami.

Obrazek

Niestety kościół jest zamknięty :(. Szkoda, bo wewnątrz zachował się ikonostas z okresu budowy świątyni, a do cerkiewnych ikonostasów mam wyjątkową słabość.

W kolejnej cerkwi będziemy mieć więcej szczęścia :).
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 03.12.2019 19:03

Chciałabym pozwiedzać drewnianą architekturę na wschodzie, a zwłaszcza cerkwie. Tylko mam sporę wątpliwości co do dostępności wnętrz.
Masz jakieś ogólne uwagi w tym temacie?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.12.2019 19:19

aga_stella napisał(a):Chciałabym pozwiedzać drewnianą architekturę na wschodzie, a zwłaszcza cerkwie. Tylko mam sporę wątpliwości co do dostępności wnętrz.
Masz jakieś ogólne uwagi w tym temacie?

Z tą dostępnością jest różnie. Często na tablicy jest kartka z numerem telefonu osoby opiekującej się cerkwią więc można zadzwonić i zapytać o możliwość zwiedzenia. Jak masz szczęście to ktoś będzie kręcił się obok i wpuści. My liczyliśmy właśnie na owo szczęście ewentualnie próbowaliśmy się wstrzelić z wizytą w godzinach, kiedy odprawiana jest msza święta.
Zdarzało się, że drzwi były otwarte, a zamknięta tylko wewnętrzna krata. Takie spojrzenie do środka też nas zadowalało.
Ostatnio edytowano 04.05.2020 22:37 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 03.12.2019 20:04

O, znajome widoki. W tym roku byliśmy i w Wisłoku Wielkim, i w Komańczy :) .
Z tego pierwszego zresztą wrzucałem zagadkę :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.12.2019 22:32

Nefer napisał(a):O, znajome widoki. W tym roku byliśmy i w Wisłoku Wielkim, i w Komańczy :) .

To Połoniny też pewnie były :D . O jakiej porze?

Nefer napisał(a):Z tego pierwszego zresztą wrzucałem zagadkę :wink: .

Oj, dawno już nie zaglądałam do zagadek :roll: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.12.2019 22:44

Komańcza - Cerkiew Opieki Matki Boskiej

Kolejny przystanek robimy w Komańczy. Już widać bąbelki 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cerkiew wybudowana została latach 2008 - 2010 i jest wierną kopią świątyni z 1802 roku, która uległa całkowitemu spaleniu we wrześniu 2006 roku. Z pożaru ocalała jedynie wolnostojąca dzwonnica i przycerkiewne drewniane krzyże.

Obrazek

Obrazek

Wokół cerkwi kręci się akurat jakiś pan, który widząc nasze zainteresowanie otwiera drzwi i pokazuje gdzie wrzucić klucz, jak już się naoglądamy :D .

Przy wejściu nawiązanie do pożaru, który całkowicie strawił poprzednią świątynię.

Obrazek

Oryginalny ikonostas z 1832 roku niestety spłonął w pożarze. Ten powstał współcześnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cerkiew jest przykładem wschodniołemkowskiego (tzw. osławickiego) budownictwa sakralnego. Cerkwie w stylu łemkowskim można zobaczyć też w Turzańsku i Rzepedzi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skąd w ogóle w Bieszczadach cerkwie?
Przez pięć stuleci Bieszczady zamieszkiwane były przez Bojków, a na zachodnich krańcach przez Łemków. To grupy etniczne pochodzenia rusińskiego, które osiedliły się w tej części Karpat w XV i XVI wieku. Po II wojnie światowej Bojków i Łemków masowo wysiedlano z Polski do ZSRR, a ostatnich wypędzono z Bieszczadów w ramach Akcji "Wisła" w lipcu 1947 roku.
Zostały tu po nich tylko te cerkwie. Nieliczne zresztą, bo większość wraz z całymi wsiami zrabowano, rozebrano lub spalono.

Obrazek

==================================================================

Zanim dotrzemy do Wetliny zatrzymujemy się jeszcze na krótko na punkcie widokowym.

Obrazek

Wiemy już, że na te najwłaściwsze jesienne kolorki trochę się spóźniliśmy :? . Ale co tam, w Bieszczadach zawsze jest pięknie :hearts: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz na parę dni przeniesiemy się na bieszczadzkie połoniny. Na szlak architektury drewnianej jeszcze wrócimy :hut: . Na dłużej :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone