Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
krakusowa
Koneser
Re: Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywiliz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 04.05.2018 16:03

krakusowa napisał(a):Po obejrzeniu Waszych zdjęć, nabrałam wielkiej ochoty, by ponownie wrócić do Sandomierza :D

Ochota się "zmaterializowała" i..... właśnie jesteśmy w Sandomierzu :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.05.2018 17:54

krakusowa napisał(a):.... właśnie jesteśmy w Sandomierzu :D

Fajowo 8) . Bardzo miło wspominam :!:

My jutro też uderzamy na wschód :D .
Celem numer jeden jest wprawdzie niedzielny mecz żużlowy :mrgreen: , ale na pewno uda się obejrzeć coś więcej niż tylko tarnowski rynek, który uwielbiam :D .
Planu jeszcze nie ma, powstanie pewnie rano przy śniadaniu albo w ogóle po drodze :roll: :lol: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.05.2018 19:48

Tarnów na wschodzie . . . :wink: , dla mnie to zachód :lol:

Wczoraj temperatura przekroczyła 30 stopni . . .
Załączniki:
Krasiczyn 124.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.05.2018 19:58

krakusowa napisał(a):
krakusowa napisał(a):Po obejrzeniu Waszych zdjęć, nabrałam wielkiej ochoty, by ponownie wrócić do Sandomierza :D

Sąsiadko, a ja myślałam, że w Cro siedzicie 8O :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.05.2018 20:03

marze_na napisał(a):

My jutro też uderzamy na wschód :D .
Celem numer jeden jest wprawdzie niedzielny mecz żużlowy :mrgreen: , ale na pewno uda się obejrzeć coś więcej niż tylko tarnowski rynek, który uwielbiam :D .
Planu jeszcze nie ma, powstanie pewnie rano przy śniadaniu albo w ogóle po drodze :roll: :lol: .
A to Mrooczki już nie w Italii 8O 8O 8O
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.05.2018 20:23

piotrf napisał(a):Tarnów na wschodzie . . . :wink: , dla mnie to zachód :lol:

:mrgreen:

piotrf napisał(a):Wczoraj temperatura przekroczyła 30 stopni . . .

Mam nadzieję, że będzie słonecznie 8) . Właśnie wymyśliłam sobie szlak architektury drewnianej i przypinam pinezki do mapy. Dołożę jeszcze ze dwa zamki dla urozmaicenia :hut: .

mysza73 napisał(a):A to Mrooczki już nie w Italii

Widzisz jak ten tydzień szybko minął :evil: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.05.2018 20:29

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):A to Mrooczki już nie w Italii

Widzisz jak ten tydzień szybko minął :evil: .
Poproszę o linka do relacji z Mrooczkowej Apulii, bo nie mogę znaleźć :roll: :smo:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.05.2018 20:59

marze_na napisał(a):
piotrf napisał(a):Wczoraj temperatura przekroczyła 30 stopni . . .

Mam nadzieję, że będzie słonecznie 8) . Właśnie wymyśliłam sobie szlak architektury drewnianej i przypinam pinezki do mapy. Dołożę jeszcze ze dwa zamki dla urozmaicenia :hut: .

Dodaj jeszcze Arboretum w Bolestraszycach - wszystko tam kwitnie :oczko_usmiech:

kwietnik.jpg

DSC_3310...jpg

. . . daleko , ale warto gdy masz ochotę i "trochę" czasu :papa:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.05.2018 21:28

piotrf napisał(a):Dodaj jeszcze Arboretum w Bolestraszycach - wszystko tam kwitnie :oczko_usmiech:

. . . daleko , ale warto gdy masz ochotę i "trochę" czasu :papa:

I Przemyśl po drodze 8) . Niestety nie tym razem, ale będę miała w pamięci :D .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.05.2018 23:15

marze_na napisał(a):I Przemyśl po drodze 8) . Niestety nie tym razem, ale będę miała w pamięci :D .

Wczoraj było święto jabłoni i derenia ( tarta z dereniem . . . mmmmmmmnniiammmm , pieczywo , ciasta , przetwory , koncerty , a wszystko w starym sadzie fotka poniżej) , ale jesienią będzie święto derenia i wielka impreza ( w ubiegłym roku była świetna :D ) - zapraszam moja dereniówka już do spożycia doczekała :oczko_usmiech:

DSC_3279...jpg

Pozdrawiam
Piotr
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 07.05.2018 10:59

marze_na napisał(a):

Nam też było bardzo sympatycznie :D ale niestety się skończyło :(
marze_na napisał(a):My jutro też uderzamy na wschód :D .

W moim krwioobiegu płynie pół tarnowskiej krwi :oczko_usmiech: mój tato urodził się w Tarnowie :D
Na meczu żużlowym też kiedyś byłam właśnie na stadionie Unii, wprawdzie wieki temu, ale charakterystyczny zapach spalin czuję do dziś :D
piekara114 napisał(a):
krakusowa napisał(a):

Sąsiadko, a ja myślałam, że w Cro siedzicie 8O :lol:

Plany były i owszem, ale...... wtrąciła się w nie proza życia :roll: i zostaliśmy w Polsce.
Mieliśmy tylko 4 dni luzu, poniedziałek i środę spędziliśmy w pracy :twisted:
Ale...... już za niecałe dwa tygodnie wyjeżdżamy na 6 dni do .....Słowenii :lol: 8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.05.2018 11:37

piotrf napisał(a):ale jesienią będzie święto derenia i wielka impreza ( w ubiegłym roku była świetna :D ) - zapraszam

Takie imprezy lubimy! Będę pamiętać :hut: .

krakusowa napisał(a):W moim krwioobiegu płynie pół tarnowskiej krwi :oczko_usmiech: mój tato urodził się w Tarnowie :D

Ja bardzo lubię to miasto 8) .
I mam do niego duży sentyment, bo przeszło dekadę zawodowego życia związana byłam z tarnowską firmą :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.11.2018 07:24

Na małopolskim szlaku architektury drewnianej, 05.05-06.05.2018

Przy okazji tegorocznego wyjazdu na mecz naszej Sparteczki w Tarnowie postanowiliśmy obejrzeć parę perełek z małopolskiego szlaku architektury drewnianej :hut: .

Zanim jednak zaparkujemy przed pierwszym drewnianym kościółkiem dajemy się skusić takiemu oto widokowi z drogi.

Obrazek

Zamek Kmitów i Lubomirskich w Nowym Wiśniczu to jedna z największych wczesnobarokowych rezydencji obronnych w Polsce. Wzniesiony został w II połowie XIV wieku. Fundatorem warownej siedziby był Jan Kmita, sprawujący w latach 70. XIV w. urzędy starosty sieradzkiego, ruskiego i krakowskiego.

Obrazek

Obrazek

Fortyfikacje bastionowe otaczające tą magnacką warownię pochodzą z początków XVII wieku. Na zwiedzanie wnętrz nie mamy czasu, ale zajrzymy przynajmniej na zewnętrzny dziedziniec.

Obrazek

Obrazek

W 1593 roku zamek przeszedł w ręce Lubomirskich. Efektowna barokowa brama w kurtynie wschodniej stanęła w 1621 r.

Obrazek

Obrazek

Zamek zbudowano na planie czworoboku z wewnętrznym dziedzińcem. Zwieńczony jest czterema basztami w narożach. Od północno-wschodniej strony dobudowano kaplicę grobową Lubomirskich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla chętnych na zwiedzanie cennik i godziny otwarcia.

Obrazek

Obrazek

(...)
Ostatnio edytowano 01.12.2019 18:42 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.11.2018 07:24

Kościół Ducha Świętego w Chronowie

Zatrzymujemy się na dużym parkingu tuż przy kościele.

Obrazek

Zabytkowy zespół tworzy tu kościół wraz z wolnostojącą dzwonnicą.

Obrazek

Obrazek

Kościół wybudowany został w 1685 roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednokalenicowy dach kryty jest gontem. Wieńczy go wieża oraz wieżyczka na sygnaturkę.

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.11.2018 07:25

Kościół pw. św. Urszuli w Gosprzydowie

Następny na naszej trasie jest kościół w Gosprzydowie.

Obrazek

Obrazek

Drewniana dzwonnica pochodzi z XVIII w.

Obrazek

Obrazek

Kościół zbudowano pod koniec XVII w., w 1694 lub 1697 roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbudowno go z bali modrzewiowych i nakryto wysokim, podbitym gontem dachem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Również tutaj kościółek jest zamknięty. W trzecim będziemy mieli już więcej szczęścia 8) ...

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies