Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywiliz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.11.2016 11:12

Historia historią :wink: legendy legendami :wink:
Trzeba chyba będzie do Bochni pojechać i zwiedzić Kopalnię. :idea:
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 16.11.2016 12:44

No to ja poczekam na "swojskie" klimaty :D fajnie że tyle ludzi zagląda na wschodnia stronę.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 16.11.2016 12:52

Na pewno będę tutaj zaglądała. Piękne zdjęcia i takie mało popularne miejsca. Super!
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 16.11.2016 13:00

marze_na napisał(a):
krakusowa napisał(a): Bochni nie znam :oops: choć mam tak blisko 8O

To chyba często jest tak, że to co mamy najbliżej odwiedzamy najrzadziej albo wcale. Zgadnij ile razy widziałam np. Panoramę Racławicką :lol: ?

Pewnie tyle, ile ja zwiedzałam Wawel :D
Choć muszę przyznać, że codziennie na niego patrzę :oczko_usmiech:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.11.2016 13:18

Roxi napisał(a):Na pewno będę tutaj zaglądała. Piękne zdjęcia i takie mało popularne miejsca. Super!
Jakby co to pamiętaj - woda mocno zasolona. Z nurkowaniem może być kłopot :lol: :P
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.11.2016 21:24

garbowski napisał(a):No to ja poczekam na "swojskie" klimaty :D

Roxi napisał(a):Na pewno będę tutaj zaglądała.

Cieszę się, że zajrzeliście, a jeszcze bardziej z tego, że zostaniecie :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.11.2016 21:31

25.08 - Kopalnia soli w Bochni

Obrazek

Przed szybem Campi, który zjeżdża się pod ziemię, jest duży bezpłatny parking.
Zwiedzanie trwa ok. 3 godziny, a jeśli tak jak my zdecydujecie się jeszcze na przeprawę łodzią czas ten wydłuża się do przynajmniej czterech.

Górniczą windą zjeżdżamy pod ziemię.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wycieczka po kopalni ma charakter podróży w czasie. Na trasie urządzono parę multimedialnych bajerów. O historii kopalni opowiadają duch cysterskiego mnicha, królowie Bolesław Wstydliwy i Kazimierz Wielki oraz kupcy z Genui handlujący solą z nadania króla. Na ścianach kopalni wyświetlane są filmy przedstawiające zawody górnicze i pokazujące trudy i niebezpieczeństwa pracy pod ziemią. Poznajemy pierwsze stosowane rozwiązania i obserwujemy rozwój techniki górniczej na przestrzeni wieków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chodzimy, oglądamy, słuchamy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wydobycie metodą górniczą rozpoczęto w Bochni w 1248 r. Wcześniej sól pozyskiwano tu przez odparowanie soli z solanki. Najprawdopodobniej przypadkowo podczas pogłębiania studni solankowych, na głębokości 50-60 m po raz pierwszy w Polsce odkryto sól kamienną. Do pomocy w rozpoczęciu eksploatacji złóż król Bolesław Wstydliwy wezwał cystersów z Wąchocka. Zakonnicy zostali sprowadzeni do Wąchocka z opactwa Morimond we Francji, gdzie m.in. pracowali jako górnicy i to oni uczyli bocheńskich góników technik wydobycia. Ok. 40 lat później odkryto sól kamienną w Wieliczce. W 1368 roku Kazimierz Wielki wydał dokument zwany Statutem żupnym. Na jego mocy obie kopalnie połączono w jedno przedsiębiorstwo, pod nazwą "Żupy Krakowskie". Szacuje się, że co trzecia moneta w królewskim skarbcu pochodziła z dochodów żup.

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.11.2016 21:32

Pani przewodnik zwraca uwagę na jęzory soli w ścianach korytarzy. Można lizać do woli, straty z tego tytułu wliczono w cenę biletu :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Docieramy do kaplicy. Kaplica oczywiście pod wezwaniem św. Kingi. Regularnie odbywają się tu msze święte. Można też wziąć ślub :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następny punkt programu to przeprawa łodzią przez zalaną solanką komorę. Do pokonania jest 120 m. Mimo tej niewielkiej w sumie odległości warto :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawostka jest taka, że drewniane łodzie są zarejestrowane w Polskim Rejestrze Statków, tak jak statki pływające po morzach :lol: .

Obrazek

Wizyta w kopalni kończy się pobytem w Komorze Ważyn. Ze względu na panujący tu wyjątkowy mikroklimat kopalnia organizuje pobyty nocne i turnusy lecznicze.
Największą atrakcją jest tu zjazd 140 metrową zjeżdżalnią z wyższego poziomu kopalni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poza zjeżdżalnią w Komorze Warzyn znajduje się bar z fast foodem, sklep z pamiątkami, boisko sportowe i plac zabaw dla dzieci.
My spędziliśmy tam czas grając w badmintona 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyjeżdżamy na powierzchnię przed 20.
Na koniec oglądamy jeszcze maszynę parową wyprodukowaną w 1909 r. w Hucie Laura w Chorzowie. Mechanizm służył napędzaniu wind w szybach i ponoć ciągle jest sprawny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na nocleg zatrzymujemy w przyzwoitym motelu za Bochnią przy drodze 94. Plan na następny dzień jest dużo bardziej napięty.

:papa:
Ostatnio edytowano 16.11.2016 22:21 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.11.2016 21:46

Trzeba tą kopalnię kiedyś w końcu odwiedzić...

A ze zjeżdżalni skorzystaliście?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.11.2016 21:50

piekara114 napisał(a):A ze zjeżdżalni skorzystaliście?

Paweł zjechał raz :D i miał ochotę na więcej, ale nie chciało mu się doginać po schodach na górny poziom :lol: .
A ja się bałam o kolano :? .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.11.2016 21:51

W kopalni w Bochni byłam kilka lat temu na wycieczce szkolnej z moją klasą ;)

Dzieci świetnie się bawiły na zjeżdżalni, na dyskotece i na boisku :)

Obrazek

Spaliśmy też pod ziemią :mrgreen: W Komorze Ważyn, oprócz innych atrakcji tutaj pokazanych, są łóżka piętrowe, w sumie mieści się tam ponad 200 osób. Kiedy górnicy gaszą lampy, zapada ciemność absolutna...
Fajne przeżycie!

Marzena, świetne miejsca pokazujesz! Już nie mogę się doczekać Sandomierza :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.11.2016 22:14

maslinka napisał(a):Spaliśmy też pod ziemią :mrgreen: W Komorze Ważyn, oprócz innych atrakcji tutaj pokazanych, są łóżka piętrowe, w sumie mieści się tam ponad 200 osób. Kiedy górnicy gaszą lampy, zapada ciemność absolutna...
Fajne przeżycie!

Obrazek

Nawet przeszło mi przez myśl, że skoro i tak mamy się przenocować gdzieś w okolicy to czemu nie pod ziemią 8) .
Tylko tak jakoś mało romantycznie to wygląda :roll: :wink: i od razu porzuciłam pomysł :lol: .
Inna sprawa, że pobyty nocne organizowane są tylko w wybrane dni.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 17.11.2016 09:36

Pięknie pokazana kopalnia w Bochni :) .

Klimat w takich miejscach jest bardzo zdrowy, bardzo dobra inhalacja dla dróg oddechowych wskazana nawet dla tych, którzy żadnych problemów zdrowotnych nie mają.

I jedna drobna uwaga (proszę wybaczyć): Bolesław Wstydliwy nie był królem, a tylko księciem sandomierskim i krakowskim. :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.11.2016 13:30

marze_na napisał(a):...Wcześniej sól pozyskiwano tu przez odparowanie soli z solanki...

Ja bym zaryzykował tezę, że sól pozyskiwano tu przez odparowanie wody z solanki....

Ale się nie upieram. :D

pzdr :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.11.2016 13:35

Nefer napisał(a):

longtom napisał(a):

Bardzo lubię uważnych czytelników :D .

Ale
marze_na napisał(a):...Wcześniej sól pozyskiwano tu przez odparowanie soli z solanki...

tym chwali się sama kopalnia. Nie śmiałabym nawet kwestionować :wink: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Uwaga grupa! Kierunek wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone