Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Čuvita-Šolta-Maslinica

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BraveSirRobin
Cromaniak
Čuvita-Šolta-Maslinica

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 17.07.2024 21:39

Wyspa Šolta trafiła nam się trochę przez przypadek. Chcieliśmy zobaczyć coś nowego, bo ostatnie 4 sezony spędziliśmy na Braču. Szukałem kwatery na Krk, Losinj, Cres, Dugi Otok. Przeglądałem na mapie apartamenty również na lądzie, ale nadal nie mogłem znaleźć nic odpowiedniego w naszym budżecie, terminie i zgodnego z naszymi oczekiwaniami. I tak jeżdżąc myszką po mapie trafiłem na Šoltę. Spodobało mi się kilka kwater, więc zacząłem szukać informacji o wyspie. Na Cro nie było ich zbyt dużo. Odnalazłem relację Maslinki z 2016 roku i okazało się, że kiedyś już ją czytałem. Wygrzebałem jeszcze trochę innych wątków i zaczynało mi się coraz bardziej podobać, wyspa wydawała się być mała, ale ciekawa.

Decyzję podjęliśmy dość szybko. Był jeszcze dylemat czy Maslinica, czy Stomorska, wygrała Maslinica...znaczącym argumentem był ten widok:

21.JPG

20.jpg

Nasza trasa z domu wiedzie przez Warszawę-Katowice-Zwardoń-Bratysławę-trasa 86 Węgry-Leteney-Split. Nocleg pod Bratysławą.

1.jpg
Węgry, trasa M-85

2.jpg
Węgry, trasa M-85

Prom nie był zbyt zatłoczony

3.jpg

Split z perspektywy promu:

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.07.2024 21:45

Wywołana do tablicy ;) melduję się pierwsza w Twojej relacji i pozdrawiam z gorącej Chorwacji 8) :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.07.2024 22:05

Będę będę.... Kiedy pojawię się kolejny raz w Cro to właśnie na Solcie.... Dosłownie na 2 dni przed pobraniem mi kasy za nocleg w Sutivanie trafiłam przypadkowo na ciekawy nocleg i nawet się zawahałam czy nie zmienić, ale jako że nie jechaliśmy sami to zostałam przy Braciu...tak więc....muszę tu być :D
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 17.07.2024 22:11

Piękne błękity. Zostaje po więcej.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2024 22:13

Będę czytał i oglądał. :jupi:
lawenda80
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lawenda80 » 17.07.2024 22:18

Šolta gdzieś w planach .Mało popularna wyspa więc za dużo nie ma na forum .Będę śledzić relacje .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.07.2024 05:32

Ja chętnie zobaczę nieznane mi kąty, ale nie ukrywam, że przyciągnęło mnie tu zdjęcie z samochodem, który prawie kiedyś kupiłem, jestem ciekaw jak się spisywał po drodze, ile spalił z boxem...
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 18.07.2024 17:03

maslinka napisał(a):Wywołana do tablicy ;) melduję się pierwsza w Twojej relacji i pozdrawiam z gorącej Chorwacji 8) :D

Pozdrawiam serdecznie. Teraz to chyba jest bardzo gorąco w Chorwacji :)

Witam wszystkich, mam nadzieję, że nie zanudzę :)

te kiero napisał(a):Ja chętnie zobaczę nieznane mi kąty, ale nie ukrywam, że przyciągnęło mnie tu zdjęcie z samochodem, który prawie kiedyś kupiłem, jestem ciekaw jak się spisywał po drodze, ile spalił z boxem...

Outback spisał się bardzo dobrze. Pomimo obciążenia jest bardzo żwawy i zwinny. Przy swojej masie, obciążeniu i z boxem na dachu jest dość łakomy...14-15 litrów gazu spala bez problemu. To jego pierwszy wyjazd do Chorwacji, więc został "ochrzczony" chorwackim murkiem, ale niegroźnie :lol:
BraveSirRobin
Cromaniak
Čuvita-Šolta-Maslinica

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 18.07.2024 17:32

Pierwszy dzień po przyjeździe spędziliśmy w Maslinicy. Po dwóch dniach w podróży nikt mnie nie zagoni do auta, więc ograniczyliśmy się do pobliskich atrakcji. Nasz pierwszy cel to oczywiście plaża do której mieliśmy 5 minut spaceru. Jak na plażę "miejską" prezentuje się zachęcająco :) Pierwsza chorwacka kąpiel w tym roku była wyborna.

9.jpg

10.jpg

Po powrocie do apartamentu trzeba coś zjeść, oczywiście na tarasie

11.jpg

12.jpg
Ten widok będzie się powtarzał w relacji dość często, o różnych porach dnia i nocy
Ostatnio edytowano 18.07.2024 18:53 przez BraveSirRobin, łącznie edytowano 1 raz
BraveSirRobin
Cromaniak
Čuvita-Šolta-Maslinica

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 18.07.2024 17:45

Maslinica może i nie jest duża, ale na leniwe spacery w sam raz.

13.JPG

14.JPG

15.JPG

16.JPG

17.JPG

18.JPG
BraveSirRobin
Cromaniak
Čuvita-Šolta-Maslinica

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 18.07.2024 17:50

22.JPG

23.JPG

24.JPG

25.JPG

26.JPG

27.JPG
BraveSirRobin
Cromaniak
Čuvita-Šolta-Maslinica

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 18.07.2024 18:16

Symbolem Šolty jest čuvita, czyli sowa, syczek zwyczajny. Jest tu wszechobecna w różnych postaciach i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba przywiązanie mieszkańców do swojej "maskotki" :)

28.JPG

29.JPG

30.JPG

31.JPG

W Maslinicy jest kilka restauracji. Na początek odwiedziliśmy konobę Gajeta. Oczywiście jako pierwsze danie w Chorwacji musiały być ćevapčići. Zanim sprawdziliśmy menu, przyszedł kelner, więc zapytaliśmy czy je serwują :) Uśmiechnął się z politowaniem i odpowiedział: "Stupid question, of course". Były wyśmienite :D

31.1.jpg

32.1.jpg

32.2.jpg

32.3.jpg
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 18.07.2024 20:09

Witam
Pooglądam :roll:
tym bardziej że już dwa razy planowałem Soltę i nie wypaliło ;)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.07.2024 21:03

Dołączam do relacji. Nieznane mi rejony, raczej nie poznam, ale z chęcią popatrzę jak tam jest :papa:

pozdrawiam, Michał
BraveSirRobin
Cromaniak
Čuvita-Šolta-Maslinica

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 18.07.2024 21:23

Południową część zatoki zajmuje w większości hotel Martinis Marchi oraz spora marina dla większych jednostek.

32.JPG

33.JPG

34.JPG

Maslinica :)

35.JPG

36.JPG

38.JPG

39.JPG
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży