Re: Jedź do Chorwacji i ani się przez moment nie zastanawiaj
napisał(a) Piotr Lutynski » 15.03.2004 12:38
krakuscity napisał(a):Witam.
Ja przez 3 lata pod rząd jeżdzę do Chorwacji i jakoś nic mi sie do tej pory nie popsuło. Biorę prawie wszystko a więc chleb ( na kilka dni) konserwy: klopsy, bigos, parówki, gołąbki itd w puszkach i słoikach, ryż, makaron, ziemniaki, wodę mineralna, soki , serki topione zamiast masła (mam przenośną lodówkę)a piwo to juz kupuję na miejscu " z pipy".
Ceny!!!
"Wejdź" na internet i przeczytaj ceny apartamentów w Polsce i tak np:
Mikołajki -apartament 2+2 z TV 320zł = 66 Euro (licząc 1 Euro=4.80zł) dziennie czyli 17 Euro od osoby!!!!
Zakopane 350 ze śniadaniem, TV sat, sejf,radio , telefon (73Euro) za dzień
2+2
Za 2 tygodnie rodzina 4 osobowa w dobrych warunkach w Mikołajkach zapłaci 4500zł bez wyżywienia. Z Krakowa do Mikołajek jest 600km a do Dalmacji 1200 kilometrów.
Rachunek jest prosty bo w Chorwacji w czerwcu, lipcu i we wrześniu znajdziesz Apartamenty po 10-15 Euro od osoby.
Nawet się nie zastanawiaj i tak Ci się to opłaca. Jak masz dziecko w wieku szkolnym to jedż z końcem czerwca i początkiem lipca to będzie taniej.
Pozdrawiam
Szczerze mowiac to do glowy by mi nie przyszlo zabierac ze soba "sklep spozywczy zza rogu"...... i glupio by mi bylo gdyby ktos zobaczyl ze wypakowuje ziemniaki.... -biore pod uwage ze ktos moze lubiec spedzac wakacje w namiocie ale sa granice absurdu, ktore po prostu nieprzyzwoicie jest przekraczac
Kazdy chce zaoszczedzic ale jak wiadomo Chorwacja jest krajem zyjacym z turystyki i kazdy z nas widzi jak pieknym.... ale gdyby kazdy Polak, Niemiec, Czech przyjezdzal z wlasna lodowka i ziemniakami to co kraj mialby z tej turystyki.... to byloby w pewnym sensie okradanie tych ludzi.... albo czlowieka stac i trzyma sie pewnych stadardow etycznych albo nie i sie po prostu nie jedzie>
Roznica miedzy Niemcami spedzajacymi urlop na kempingu a nami polega na tym ze oni spedzaja tak wakacje bo to lubia...... a my bo nas nie stac a przywozenie ziemniakow tylko to podkresla ... a czy my Polacy musimy epatowac swoje ubóstwo.... wystarczy ze inni maja kiepskie o nas zdanie
W zeszlym roku (2003) mialem ze soba 16 sokow w kartonikach (po 2l) i musze sie przyznac ze glupio sie czulem gdy inni widzieli jak ja to wypakowywalem
Co do odleglosci: z W-wy na mazury jest 250km a na dalmacje (Split) 1500km.
Co do kwater.... nigdy w Polsce nie zaplace za apartament takich pieniedzy (zwlaszcza ze Chorwacji placilem za pokoj ok 48Euro)... w polsce przy naszym klimacie mozna spoedzic taniej (pokoj nad morzem kosztuje 20-30PLN... a idac takim tokiem rozumowania mozna by powiedziec: "apartament w Chorwacji-60Euro, pokoj w Mariocie w Warszawie 200Euro...
Pozdrawiam: Piotr
PS: Chcesz powiedziec ze znajde apartament za 30Euro
(w sezonie- bo tylko lipiec i sierpien wchodzi w rachube, bo przedszkole jest zamkniete i nie mam z kim zostawic dziecka wiec urlop musze spedzac w tym terminie)