napisał(a) lukasz43 » 16.08.2015 12:41
Jesli chodzi o ubezpieczenie assistance to tylko ful opceje gwarantują holowanie do 1000 km i to samochód do okreslonej wagi i ilosci osób/trzeba dokladnie czytac co gwarantuje assistance/-koszt takiego assistance to okolo 500 do 600zł i chyba tylko w pzu.
Wiekszosc ubezpieczen assistance zapewnia jedynie sciagniecie do serwisu i to najblizszego i obejmuje jedno holowanie.
Duzo samochodów które sie psuja na wyjazdach wakacyjnych horwacja,rumunia,bulgaria i tym podobne to auta o masie 2 tony i 4 do 6 osób do wziecia.
Jak dobze poszuka to spokojnie znajdzie holownika co sciagnie takie auto w cenie od 1,5 zł/km do 2 zł km.
Sa to duze odleglosci i holowanie wychodzi z horwaci od 3000zł w zwyz w zaleznosci od odleglosci.
Wyjezdajac na wakacje trzeba sie liczyc z takimi ekstra kosztami,chociaz ja juz dobijam do piedziesiatki i mi sie jeszcze nigdy nie zdazylo auta holowac z tak dalekiej odleglosci/raz w zyciu lokalnie mnie holowali/
Posiadam kilka aut i to ciezszych/terenówki nie za stare/ i zawsze tylko wykupuje ubezpieczenie tylko OC i to w najtanszej firmie.Nigdy nie kupuje Auto casko i zadnego assistance,po prostu szkoda mi pieniedzy na ubezpieczenia i wychodze z zalozenia jak niektórzy uzytkownicy tego forum ze trzeba miec pecha aby sie auto zepsulo i dodatkowo zdaza sie to raz na 15 lat.Zaoszczedzone z ubezpieczenia pieniazki trzymam na koncie i w razie holowania je wyciagne i zaplace za holowanie,które kosztuje nie malo ale nie i majatek.Podziwiam niektórych moich kumpli co kupuja co roku ubezpieczenia po 2000 -3000zł /pelny pakiet OC,AC,AsSistance/.Za 5 lat to sie uzbiera z takiego ubezpieczenia od 10000 do 15000zł z jednego samochodu co juz im udowodnilem,dlatego ja im mówie w cudzyslowiu ze sobie biore "5000zł do kieszonki i mnie zholuja z calej Europy i mi jescze na wczasy zostanie.Tak jak pisalem mam same terenowe o przecietnej wadze 2200 kg samochód pusty i rodzina 4 osoby.Dodam ze jezdze bezwypadkowo i przecietnie place 300zł rocznie OC za jedno auto a mam w sumie obecnie 5 aut/wiekszosc na firme/ i w sumie place 1500 zł rocznie za wszystkie auta,aby firmie nie robic zbednych kosztów,bo prosperuje bardzo dobze.