orson napisał(a):A&S napisał(a):W A wiem ze był jeszcze rok temu zakaz używania CB przez osobowki nie wiem jak w tym roku może coś zmienili ale ja zawsze chowalem antenę do bagażnika i jechałem normalnie, sporo osób na stacji w Mikulovie tak robiło
Bzdura
> Austria:
> " Ambasada Austrii w Warszawie informuje, że zgodnie z informacją uzyskaną od Austriackiego
> Ministerstwa Komunikacji, Innowacji i Technologii wwóz, zamontowanie i używanie urządzeń
> radiowych CB w Austrii jest dozwolone, jeśli urządzenia te odpowiadają opublikowanym
> interfejsom radiowym FSB-LN001, wydanie z 28.01.2000
>. Podsumowując
> z w.w. dokumentu wynika, że można używać w Austrii urządzeń radiowych CB tylko wtedy, jeśli
> urządzenia te posiadają nie więcej niż 40 kanałów (kanał 1 -26,965 MHz do knału 40 –
> 27,405 MHz), modulację częstotliwości (FM) i nie więcej niż 4 waty mocy wyjściowej nadajnika.
> Inne wersje, w szczególności urządzenia radiowe CB, które są przeznaczone specjalnie na rynek
> w Niemczech i w Polsce, nie odpowiadają standardowi międzynarodowemu EN 300 135 ew. CEPT
> Recommendation T/R 20-09 i dlatego też nie mogą być używane w Austrii. Jeśli nieodpowiednie
> urządzenie radiowe jest zamontowane w pojeździe na stałe, jak również w przypadku gdy
> wymontowanie jest możliwe tylko dużym nakładem, wtedy dopuszczalne jest również wyłączenie go
> przy pomocy środków technicznych jak np. odkręcenie, ewentualnie usunięcie anteny samochodowej
> albo usunięcie bezpiecznika urządzenia radiowego. Ponowne włączenie urządzenia może być
> możliwe jednakże tylko dużym nakładem.
> Odnośnie pytania, czy wymagana jest Deklaracja zgodności poszczególnego producenta urządzenia,
> Austriackie Ministerstwo Komunikacji, Innowacji i Technologii zaleca wożenie ze sobą
> instrukcji obsługi i Deklaracji zgodności (po angielsku lub niemiecku). "