Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ustalmy najtanszą trasę dojazdu... z np.Ziliny

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lotnick
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnick » 07.06.2006 12:54

Zilina jest blisko południowej granicy PL.
Czytam i czytam ,sprawdzam viamichelin,map24 i nie mogę dojść do zadowalających wniosków.Widzę,że opłaty za autostrady są dosyć duże w Chorwacji. Czy nie da się jakoś taniej tam podróżować. Jaką trasę wybrać? Viamichelin pokazuje że da się jechać tak żeby ominąć autostrady. Wybrałem SHORTEST ROUTE i ...może nie skróciło niesamowicie trasy,ale jedzie się tylko kawałek przez autostradę Zagrzeb-Karlovac.
Trasa Slowacja-Węgry,Chorwacja.

Generalne pytanie: Czy można spokojnie dojechać bez autostrad? Mam Fieste 1.1 więc i tak nie będę jechał jak odrzutowiec. Jadąc wolniej(niż autostradowe prędkości) i niepłacąc za winietki w CRO mogę zaoszczędzić 250zł więc jest nad czym sie zastanowić.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 07.06.2006 13:04

Zalezy dokąd chcesz jechać. Można jechać bez autostrad zupełnie ale to zajmie naprawdę dużo czasu. Mozna jechac przez Bośnię gdy jedziesz na południe. Ale jak na Istrię to bym z autostrad przynajmniej do Rijeki nie rezygnował
A te 250plz to chyba przesada? Do Splitu jedziesz? To zjedz z autostrady przed tunelem Św Roc i jedz w stronę Graczaca i dalej na Knin. Troche sobie inną Hr obejrzysz a aż tyle nie zapłacisz.
Z resztą wydaje mi się że zapłacisz w jedną stonę 100plz za opłaty czyli ok 170 kun
I w Hr nie ma winietek tylko się płaci za odcinki
lotnick
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnick » 07.06.2006 13:08

100zł w jedną stronę to 200zł w dwie strony. A jak gonię moją Fiestę 140 to potrafi spalić tyle co Mustang. No i wychodzi 250.
lotnick
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnick » 07.06.2006 13:17

Chce jechać na południe-okolice Makarskiej,więc może warto rozważyć Bośnię . Optymalna prędkość dla mnie to 100-110. Ze względu na jaki czynnik uważasz,że droga ta będzie dłuższa. Nie chcę płacić tyle pieniędzy tylko po to by mieć niewykorzystaną możliwość szybkiej jazdy.
Czy inne drogi są niebezpieczne,albo co...?

P.S. Jeszcze nie byłem w CRO
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 07.06.2006 13:27

Mozna sie calkowicie pozbyc kosztow podrozy-jada stopem,no moze bedziesz dawal kierowcy pare ciakow na farta...albo kanapke za przejechany odcinek...
lotnick
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnick » 07.06.2006 13:33

Jade z dziewczyna. Nie zgodzilaby sie na taka dlugą trasę stopem. POza tym mam duży bagaż -paralotnię.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 07.06.2006 13:34

lotnick napisał(a):Optymalna prędkość dla mnie to 100-110.

To w Bośni nieosiągalne wartosci ;-) A w mijscach gdzie osiągalne stoją suszarkowcy

lotnick napisał(a):Ze względu na jaki czynnik uważasz,że droga ta będzie dłuższa.

Bo jechałem ;-)
Ale za to paliwo wychodzi gdzieś po 3.50plz/litr

lotnick napisał(a):P.S. Jeszcze nie byłem w CRO

No i z tego wynika Twoja łatwość rezygnacji z autostrad. To są górzyste kraje, jak nie znasz drogi to zawsze jest loteria. Trzeba trochę tam pojeździć żeby poznać tą specyfikę, niebezpieczeństwo jakim są te drogi np po deszczu itp

Zapraszam tu
forum/viewtopic.php?t=8933&postdays=0&postorder=asc&start=0

i moze tu (moze coś po drodze zwiedzisz)
forum/viewtopic.php?t=10592&postdays=0&postorder=asc&start=0

a tak w ogóle opcja szukaj (na niebieskiej belce) wiele daje
sobex
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sobex » 07.06.2006 13:36

Naj taniej to bedzie dojechac np na osiolku ;)lub doleciec balonem...moze motolotnia?Wtedy miniesz wszystko....nawet gory ;)i malo spali....eh niektorym to niedogoidzisz za cholere.
lotnick
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnick » 07.06.2006 14:01

Sobex, Ty jak wiesz wszystko to po co Ci to forum? Jak Ci na niczym nie zależy to po co się rejestrowałeś . Weź urlop ,zamów taksówkę i wio.

Kir, dziękuję za wskazówki. Zastanowie się jeszcze nad jazdą autostradami. Trzeba by kogoś dookrętować,żeby wyszło taniej... :-)
Może przez Bośnie nie pojadę, ale też rozpoznam trasę przez Chorwację równolegle do autostrady.
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 07.06.2006 14:13

Zastanów się dobrze nad drogą. Autostradą wcale nie musisz jechać 140km/h. Jak będziesz jechał 110, to i tak wyjdzie znacznie szybciej niz normalną drogą. Jeśli jadąc autostradą musisz nadkładać drogi, to można się zastanawiać, ale jazda równolegle do autostrady może nie mieć sensu. A może autostradą zajedziesz w 1 dzień i zaoszczędzisz na noclegu w połowie drogi ?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.06.2006 16:12

sobex napisał(a):Naj taniej to bedzie dojechac np na osiolku ;)lub doleciec balonem...moze motolotnia?Wtedy miniesz wszystko....nawet gory ;)i malo spali....eh niektorym to niedogoidzisz za cholere.

to forum jest dla ludzi ,ktorzy oczekuja pomocy i porad i dla ludzi,ktorzy tych rad chca udzielac,wiec daruj sobie te zalosne uwagi kolego
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.06.2006 16:14

lotnick napisał(a):Chce jechać na południe-okolice Makarskiej,więc może warto rozważyć Bośnię . Optymalna prędkość dla mnie to 100-110. Ze względu na jaki czynnik uważasz,że droga ta będzie dłuższa. Nie chcę płacić tyle pieniędzy tylko po to by mieć niewykorzystaną możliwość szybkiej jazdy.

ja jezdze z Gdanska przez Wegry,Bosnie,napewno jest dluzej ,ale napewno tez piekniej.Jesli chcesz zobaczyc po drodze Plitvice to chyba warto pojechac autostrada od granicy do Karlovaca
sobex
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sobex » 07.06.2006 16:27

Najlepiej jakby wszystko bylo za darmo autostrady, benzyna a Adriatyk to zeby byl za kazdym polskim miastem! Jak sie czyta niektore posty i problemy to krew czlowieka zalewa......o kazde 50 zlotych bedzie jeden z drugim sie zabijal.....nie stac cie to nie jedz.
Jagoda i Zibi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagoda i Zibi » 07.06.2006 16:31

oszczednośc bokami pozorna, jadąc autostrada z spokojna prędkościa auto spala mniej niz na bocznych co przy 400 km autostrady tez daje jakas oszczędność. Pewnie, jak masz czas, lubisz spac w samochodzie to jedx powoli bokami. Ale ja tam wole autostradę.
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 07.06.2006 18:40

kaszubskiexpress napisał(a):
lotnick napisał(a):Chce jechać na południe-okolice Makarskiej,więc może warto rozważyć Bośnię . Optymalna prędkość dla mnie to 100-110. Ze względu na jaki czynnik uważasz,że droga ta będzie dłuższa. Nie chcę płacić tyle pieniędzy tylko po to by mieć niewykorzystaną możliwość szybkiej jazdy.

ja jezdze z Gdanska przez Wegry,Bosnie,napewno jest dluzej ,ale napewno tez piekniej.Jesli chcesz zobaczyc po drodze Plitvice to chyba warto pojechac autostrada od granicy do Karlovaca

Hej.
Za tydzień wyruszam z Grudziądza.Mam już co prawda ustaloną trasę,przez BiH,ale gdybyś mógł napisać jak Ty jeżdzisz,byłabym wdzięczna.
Dziękuję z góry.
Pozdrav.Aga
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone