Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

USA.Część wschodnia.Z serii wielkie cywilizacje.

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.10.2011 18:52

Cleveland.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.10.2011 20:51

Na szczęście Ameryka może spać spokojnie. Nigdy nie będzie naj. W tym przoduje kto inny :lol: Wiele lat upłynie zanim dojdą do czegoś takiego...
http://www.burjkhalifa.ae/
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.10.2011 21:11

mahadarbi napisał(a):Na szczęście Ameryka może spać spokojnie. Nigdy nie będzie naj. W tym przoduje kto inny :lol: Wiele lat upłynie zanim dojdą do czegoś takiego...

Myślę ,że ta filozofia budowania czegoś najwyższego ,to tak jak budowanie katedr ,żeby malutcy zadzierali głowę i wypatrywali wielkości. :wink:
Czy coś przebije wielkością europejskie katedry w tym wiedeńską ?
Myśle ,że nie. Nie najwyższe,ale największe.Ameryka może nam zazdroscić Parlerów. :D Człowiek w otoczeniu ich katedr czy to w Pradze,Wiedniu, Norymberdze czuje wielkość bo one siegają Boga i człowiek nie czuje smutku istnienia tak jak przy tych amerykańskich wieżowcach,ktore siegają do nikąd.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.10.2011 21:26

AndrzejJ. napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Na szczęście Ameryka może spać spokojnie. Nigdy nie będzie naj. W tym przoduje kto inny :lol: Wiele lat upłynie zanim dojdą do czegoś takiego...

Myślę ,że ta filozofia budowania czegoś najwyższego ,to tak jak budowanie katedr ,żeby malutcy zadzierali głowę i wypatrywali wielkości. :wink:

Jest w tym sporo prawdy, zwłaszcza u obrzydliwie bogatych Arabów. Ale tam dochodzi jeszcze jeden czynnik. Im nie zależy na tym, by zadzierać głowy i umierać z podniecenia na widok Burij Khalifa czy Burij Al Arab. Oni to robią, by sobie zrobić dobrze i czuć się jak u... siebie :wink: Ot, kaprys nie tylko na pokaz. Trzeba ich zrozumieć, by pojąć ten kaprys :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.10.2011 21:37

mahadarbi napisał(a):Jest w tym sporo prawdy, zwłaszcza u obrzydliwie bogatych Arabów. Ale tam dochodzi jeszcze jeden czynnik. Im nie zależy na tym, by zadzierać głowy i umierać z podniecenia na widok Burij Khalifa czy Burij Al Arab. Oni to robią, by sobie zrobić dobrze i czuć się jak u... siebie :wink: Ot, kaprys nie tylko na pokaz. Trzeba ich zrozumieć, by pojąć ten kaprys :wink:

Kaprys ,ale przemyślany w tym pokazaniu kto jest bogatszy i kto może być bliżej nieba. :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.10.2011 21:40

Nie, nie, oni do Mahometa mają blisko każdego dnia, nie muszą tego eksponować i eksplorować najwyższymi budynkami na świecie. Daj Boże u nas takich gorliwych katolików, jak u nich wiernych. To inna mentalność, 360 stopni różnicy.

Ale, ad rem, ad rem... :wink:

Mieszkasz tam czy podróżujesz/podróżowałeś?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.10.2011 21:47

mahadarbi napisał(a):Mieszkasz tam czy podróżujesz/podróżowałeś?

Step by step. :wink: Jak masz ciekawe myśli i zdjęcia z tego tematu o którym piszesz to zapodaj na forum.Bardzo ciekawe.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.10.2011 21:53

Nie wiem tylko, czy forum by wytrzymało :lol: Mam masę obrazów, wspomnień i myśli, tylko zdjęcia nie zdygitalizowane... Rok z hakiem to jednak sporo czasu, zdjęć jeszcze więcej, ale... kiedy to teraz poskanować? :cry: :roll:

No ale nie o mnie to wątek :wink: Step by step, powiadasz. Od USA po Peru czy jeszcze dalej? W jakim czasie?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.10.2011 22:02

mahadarbi napisał(a):Nie wiem tylko, czy forum by wytrzymało :lol: Mam masę obrazów, wspomnień i myśli, tylko zdjęcia nie zdygitalizowane... Rok z hakiem to jednak sporo czasu, zdjęć jeszcze więcej, ale... kiedy to teraz poskanować? :cry: :roll:

No ale nie o mnie to wątek :wink: Step by step, powiadasz. Od USA po Peru czy jeszcze dalej? W jakim czasie?

To forum wszystko wytrzyma.Krzysiu nad tym czuwa. :wink: Także pokazuj i pisz. :D
A ja cóż ,na jakiś czas znowu zniknę . :wink: Czas? Czas właściwie stanął i daje mi fory. :D
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.10.2011 22:05

Podglądałam Twoje Peru, boskie! Jesteś tam, gdzie ja bym chciała być... Pisz częściej i zdjęć dużo wrzucaj, korzytając z tego czasu łaskawego dla Ciebie :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.10.2011 22:23

mahadarbi napisał(a):Podglądałam Twoje Peru, boskie! Jesteś tam, gdzie ja bym chciała być... Pisz częściej i zdjęć dużo wrzucaj, korzytając z tego czasu łaskawego dla Ciebie :lol:

Myślę ,że czymś innym jest zwiedzać ,robić zdjęcia ,a czymś innym być gdzieś rok i poznać ludzi i obyczaje i zgłębić filozofię miejsca by powiedzieć ten drapacz chmur jest po.... nic. :D
pozdrawiam
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.10.2011 22:26

AndrzejJ. napisał(a):Myślę ,że czymś innym jest zwiedzać ,robić zdjęcia ,a czymś innym być gdzieś rok i poznać ludzi i obyczaje i zgłębić filozofię miejsca by powiedzieć ten drapacz chmur jest po.... nic. :D
pozdrawiam

Oczywiście, że to dwie różne sprawy, nie mówiąc o tym, jak poszerza ciasną głowę na wiele zjawisk :wink: Polacam każdemu, zwłaszcza twardogłowym ignorantom :wink: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.10.2011 10:27

AndrzejJ. napisał(a):Cleveland.
...
Obrazek...

Pałac Kultury i Nauki od nas zerżnęli :lol: :D

Pozdrav :)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 28.10.2011 10:29

Dokładnie to samo przyszło mi na myśl! :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.10.2011 19:27

Dziś ma 125 lat.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

USA.Część wschodnia.Z serii wielkie cywilizacje. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone