Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

USA.Część wschodnia.Z serii wielkie cywilizacje.

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.09.2011 20:58

romuald22 napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a): Na Śląsku Górnym trzęsiemy się czasami w skali 10 i nikt tego w USA nie wie. :wink:

Bo hamburgery są najważniejsze :twisted: :wink: .
Szwagier ostatnio w NY na spokojnie przyjął na klate Irenke. Wiem, że osłabła. Dzwonił i mówił,że szybami troche trzęsie i że w sklepach wszystko wykupili i ze nikt nie poszedł do roboty i pustki na ulicach. Wojna normalnie.

No wszystkie roboty w NY odwołane były.Ale te hamburgery w Stanach to największy szit jaki jadłem, stanęło mi w gardle i makcziken łoj masakra. :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.09.2011 21:43

Namiastka z kartek na mięso. :wink: Jackowo Chicago.Sklep Polski.Artykuły tylko polskie.Na stoisko z wędlinami wywołują według numerka co się go bierze prz wejściu do sklepu. :D
Wielki sklep tylko artykuły polskie, apteka też polska.I te numerki na wędliny.Pełno Polaków.Czekają na swoją kolej.Kiedy Oni ostatnio byli w Polsce?Kingsajdz mi się przypomniał. :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.09.2011 06:20

Bez zdziwień. W tym roku w małym markecie w Montecatini Terme, było dokładnie przy mięsnym to samo.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.09.2011 11:19

Obrazek
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 05.09.2011 17:22

Wodospady w dzień - wodospady w nocy ...

Taki widok z tarasu miałeś? :oczko_usmiech:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.09.2011 20:21

a to ja napisał(a):Wodospady w dzień - wodospady w nocy ...

Taki widok z tarasu miałeś? :oczko_usmiech:

Zdjęcie z mostu prowadzącego do Kanady.Żeby przejść do Kanady trzeba mieć paszport wydany do 2004.Wstęp do Kanady i wyjście z Kanady kosztują po 25 centów amerykańskich.
Taras widokowy z którego było robione poprzednie zdjęcie jest po lewej stronie zdjęcia ( czerwone światełko nad nim) .Naprzeciwko hotele po stronie kanadyjskiej głównie dla nowożeńców ,którzy z balkonów mają romantyczny widok na wodospad.
Hotele i wieże widokowe zbudowane mimo protestów amerykanów zmieniły przebieg wiatrów przy wodospadzie i wiecznie wzbijają się tam opary wodne.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.09.2011 22:10

Jesteśmy w Chicago.
Obrazek

Za chwile wyjdziemy na ten szklany podest.
Obrazek

a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 07.09.2011 14:19

Były ciary ... ? :wink:
Bo mi na sam widok zdjęcia ... wnętrzności podchodzą do gardła 8O

P.s. w życiu bym tam nie weszła :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: ( i jeszcze ze sto pięćdziesiąt takich wykrzykników) :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.09.2011 18:25

Chicago. Nie wiedziałem, że metropolia Chicago to prawie 8 milionów ludzi. W tym prawie milion pochodzenia polskiego. Jackowo dzielnica Chicago gdzie do teraz są polskie sklepy, polscy lekarze, prawnicy, szkoły ,kościoły. Około 200 tysięcy ludzi mówi w Chicago na co dzień po polsku. Kościołów polskich jest chyba z 30 , szkoły polskie, kluby , gazety , radia. Polacy w Jackowie są obecnie wypierani przez Meksykanów i przenoszą się do innych dzielnic Chicago.
Willis Tower.442 metry wysokości.108 pięter.104 windy.1.5 miliona turystów rocznie na 103 piętrze i 412 metrów wysokości. Pięćset piorunów rocznie w nią wali.
Obrazek
( wszedłem bokiem i nie patrzyłem w dół :wink: )

Nie wiem po co budują tak wysokie budynki. Windy , klimatyzacja pochłaniają tyle energii co małe miasta .Chicago ma najwięcej wysokich budynków w USA, a jest w USA ponad sto metrowych budynków ponad 2000. W Chicago oprócz Willis Tower ,które jest najwyższym budynkiem w USA jest też Trump Tower 424 metry.
Obrazek

Marylin Monroe musi też być największa.8 metrów. :wink:
Obrazek

Obrazek

I parkingi wysokie ,ze hej. :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.09.2011 11:42

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Buduje się .
,,Freedom Tower
Największy wieżowiec - Freedom Tower - będzie mierzyć 540 metrów i zyska miano najwyższego budynku Ameryki. Został zaprojektowany przez Davida M. Childsa. Krystaliczna, fasetowa forma budynku będzie odbijać światło słoneczne, jednocześnie zapewniając jego dostęp do środka. Stanie się to, dzięki zastosowaniu nadzwyczajnych szkieł pryzmatycznych, którymi obłożona będzie fasada. Wieżowiec, pnąc się w górę, zmieni kształt - od kwadratowej podstawy, poprzez ścięcie rogów i uformowanie ośmiu przyległych do siebie trójkątów równoramiennych na elewacji, z powrotem do kwadratowego przekroju na szczycie budynku.

Architektura Freedom Tower ma nawiązywać do Empire State, czy Chrysler Building, poprzez swoją smukłość i zwężającej się ku górze sylwecie. Dołączy do elitarnego grona wielkich architektonicznych ikon Nowego Jorku. Na 2,6 mln metrów kwadratowych znajdzie się przestrzeń biurowa, luksusowe restauracje i taras widokowy. Ukoronowaniem 1 WTC będzie telewizyjna antena transmisyjna ustawiona na szczycie.

One World Trade Center będzie korzystać z najnowszych ekologicznych technologii budowlanych, w tym energii odnawialnej, światła słonecznego, ponownego wykorzystania wody deszczowej i recyklingu gruzu i materiałów budowlanych.

200 Greenwich Street

Zaprojektowana przez pracownię Foster and Partners, wzrośnie do 412 metrów i będzie drugim, co do wysokości, budynkiem Nowego Jorku. Jej założenia architektoniczne nawiążą do Freedom Tower. 2 WTC będzie cechować się krystaliczną, romboidalną formą. Wokół rdzenia-krzyża, wieża będzie składać się z czterech symbolicznie rozdzielonych od siebie bloków wypełnionych przestrzenią biurową aż do 59 piętra, po czym bryła zostanie ścięta pod kątem.

Górne piętra wieżowca 200 Greenwich Street zapewnią wspaniały widok na miasto. Dzięki swojemu charakterystycznemu szczytowi, 2 WTC będzie służyć także za lokalizator dla muzeum i pomnika ofiar tragedii znajdującego się obok. Dodatkowo, lobby na poziomie ulicy zostanie połączone schodami ruchomymi z systemem metra nowojorskiego."
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.09.2011 11:46

Fajna idea z tym kształtem.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 11.09.2011 19:20

AndrzejJ. napisał(a):
Marylin Monroe musi też być największa.8 metrów. :wink:
Obrazek

8O Majty ... jakieś takie ... nieseksowne :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.09.2011 19:57

a to ja napisał(a): 8O Majty ... jakieś takie ... nieseksowne :lol:

Nieseksowne. :wink: Myślalem ,że w Stanach spotkam pięknych , wysportowanych ludzi.I co ? Jakaś część z nich to King Kongi, więksi od Nas o trzy głowy , szerocy na metr .To dla nich w marketach Walt Mark są opakowania po 10 kilo majonezu,albo inne ustrojstwo. :wink:
Niektórzy chodzą w wieku około 30 lat o laskach.
Drugi rodzaj to pancerniki.W rejonach pupy szerokość do półtora metra.Dziewczyny czy mężczyżni fajni z twarzy a w rejonie pupy szerokość pancernika.My otyli Polacy to przy nich modele. :D
Na talerz nakładają takie ilości jedzenia , że obrzydzenie bierze.
Do tego ciasta i lody z polewami na tą kupę mięsnego jedzenia kładą . :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.10.2011 17:29

Świat Amiszów.Pacyfiści.Dzieci chodzą do szkoły tylko do 16 roku życia.Nie płacą podatków.Nie płacą na ubezpieczenie społeczne.Ludzie żyjący bez prądu i zdobyczy cywilizacji czyli samochodów,telewizji,komputerow itd..Poruszają sie podobno tylko dorożkami. :wink: Dorożki mają tablice rejestracyjne, kierunkowskazy,a w środku przycisków jak w kabinie samolotu. 8O
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu przyłapana na gorącym uczynku. :wink: :D
Obrazek

AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.10.2011 16:21

Tablica rejestracyjna dorożki z bliska.
Obrazek

Amisze mają brody.Wąsów ze względów higienicznych nie posiadają.
W ręce ortodosksyjnego Amisza aparat fotograficzny Sony. :wink:
Obrazek

Dzieci mają mnóstwo,zazwyczaj powyżej pięciu .Są bardzo rodzinni lub jest to wynik tego ,że nie mają prądu,telewizji itd. :wink:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

USA.Część wschodnia.Z serii wielkie cywilizacje. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone