Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

USA cz. II- Floryda z przyległościami.

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 07.11.2015 23:54

Spokojnie, to na razie plany, chociaż już bardzo konkretne. Mamy bilety Norwegiana w terminie 10-30 maj 2016.
Ma to tak mniej więcej wyglądać :
2 tygodnie objazdówki : Nowy Orlean, Charleston, Savannah, St. Augustine, Miami, Key West, Everglades NP, Sanibel Island, Clearwater
+1 tydzień lenistwa w jednym miejscu.

Wątek zaczynam już teraz z dwóch powodów

1. Mile widziane wszystkie dobre rady i doświadczenia, może ktoś niedawno był i coś podpowie w/s organizacji wyjazdu? Wątek Ziuta znam, ale ja nie jadę do pracy ani na ryby :wink:

2. Z rodziną nie wyszło i jesteśmy sami. Może są chętni na taką wyprawę-do towarzystwa i podziału kosztów objazdówki ( samochód, paliwo, przejazdy, parkingi, hotele)???
Oferta jest jak najbardziej poważna, można wrócić już po 2 tyg. bez części stacjonarnej.
Czyli szukamy zaprawionej w podróżach pary w naszym wieku (+50 i +60 ), która potrafi zorganizować się na taką wycieczkę ( i nie marudzić) :wink:
Więcej informacji w razie potrzeby na priv.
moskit3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moskit3 » 18.11.2015 12:53

podobny plan wykonałemw ubiegłym roku w razie pytań służę pomocą :-)
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 19.11.2015 23:50

Bardzo dziękuję za odzew, zapytania wysłane :lol:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 30.11.2015 13:24

Ja nie byłam i póki co nie pojadę, ale jeśli powstanie w tym miejscu relacja z tego wyjazdu, to z chęcią będę ją śledzic, co by na przyszłośc służyła jako przewodnik :D
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 30.11.2015 14:24

Jejjj :( Ale Wam zazdroszczę... Chętnie byśmy dołączyli, ale wiekowo nie damy rady ;) Hahha... A tak na poważnie, to jakie są mniej więcej koszty takiego wyjazdu? Gdzie/czy i jak szukacie tanich lotów?
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 15.05.2016 00:26

Marzenia się spełniają :D
Wszystkich Forumowiczów pozdrawiamy z Nowego Orleanu.

Oak Alley Plantation

DSC_0519 (Kopiowanie).JPG

DSC_0615 (Kopiowanie).JPG

Relacja po powrocie :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.05.2016 13:41

margaret-ka napisał(a):Marzenia się spełniają :D

Warto mieć marzenia i fajnie gdy udaje się je spełniać :cool:
margaret-ka napisał(a):Relacja po powrocie :papa:

Czekamy :idea: :)
dudek_t
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek_t » 30.05.2016 14:40

Z niecierpliwością czekam na relacje :papa:
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 13.06.2016 21:15

No to zaczynamy. Może uda się coś naskrobać póki emocje i obrazki jeszcze świeże.

Kiedy to w 2011 kończyliśmy wycieczkę po zachodnim wybrzeżu, wszyscy byliśmy zgodni- niebawem powtórzymy to samo na południu Stanów. Życie okazało się jednak bardziej skomplikowane od planów. Para naszych znajomych odpadła z powodów osobistych, a ja z mężem i mój brat z żoną o konkretach zaczęliśmy rozmawiać we wrześniu ubiegłego roku. W październiku udało się uzyskać konsensus w sprawie terminu, miałam już projekt trasy, pozostała decyzja czy bilety kupujemy już czy jeszcze trochę poczekamy. A tu któregoś dnia mój brat dostał jakiegoś nagłego przebłysku. Przysłał mi link do takich mniej więcej zdjęć

Miami-Beach-Florida-1_photo[1] (Kopiowanie).jpg

i powiedział, że tego rodzaju widoczki ich nie interesują bo w Meksyku i na Dominikanie już byli, a Floryda to przecież to samo. Nie pomogły tłumaczenia, że po to jedziemy samodzielnie żeby oglądać inne plaże i ciekawsze miejsca, że za własne pieniądze sami będziemy decydować o trasie wycieczki. Cóż, uznałam, że mój młodszy brat jest mocno starszy i jedyna forma wypoczynku, którą jest zainteresowany jest łowienie ryb.

Popytałam jeszcze bliższych i dalszych znajomych ale termin, miejsce i nasze towarzystwo nikomu nie odpowiadało.
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 13.06.2016 21:20

14 listopada kupiłam bilety Norwegiana na trasę Berlin -Orlando, w pierwszą stronę przez Londyn, z powrotem przez Kopenhagę. Cena nie była jakoś wyjątkowo atrakcyjna, ale godziny bardzo przyzwoite i przerwa na przesiadkę tak akurat około 90 minut. Jak mi się wydawało, teraz mogłam spokojnie układać listę marzeń i hoteli.

W styczniu otrzymałam od Norwegiana pierwszą drobną zmianę godziny wylotu, dosłownie o kilkanaście minut. Za jakiś tydzień przyszło kolejne pytanie czy zgadzam się na następne kilkanaście minut, a w połowie lutego przesunięcie dotyczyło już kilku godzin. Plan podróży się rozjechał i okazało się, że oprócz nocy już wkalkulowanych w przelot, trzeba dołożyć jeszcze po jednej na dojazd i powrót z Berlina. I to bez żadnej gwarancji, że do maja podróż nie wydłuży się o kolejną dobę. W takich okolicznościach cena 4900,- za te bilety okazała się wyjątkowo mało atrakcyjna.

Zazgrzytałam zębami i postanowiłam skorzystać z przysługującego mi prawa rezygnacji z lotu jeżeli wylot przesuwa się więcej niż godzinę. Wyniki nowych poszukiwań były jednoznaczne- bilety należało kupować już we wrześniu, od tego czasu ceny tylko rosły i dla tego kierunku nie pojawiła się żadna promocja. Odwołałam nocleg w Orlando i 17 lutego kupiłam Lufthansę z Wrocławia do Tampy za 6000,-zł.

Może dla ”oblatanych” moje perypetie z biletami to bułka z masłem, ale tak ku przestrodze napiszę jeszcze jak wygląda odzyskiwanie pieniędzy za bilety. W systemie Norwegiana dokonałam rezygnacji i dostałam automatyczną odpowiedź potwierdzającą przyjęcie zlecenia z uwagą, że ze względu na niezwykłą staranność ich pracy może to trochę potrwać. Kiedy po 2 tygodniach nie doczekałam się zwrotu kasy i napisałam maila odpowiedzieli, że mają dużo pracy i mam ich nie ponaglać. Nie muszę chyba uzupełniać, że przy zakupie biletu pieniądze ściągane są z konta od razu. Za radą doświadczonych pisałam do nich co tydzień. Po mailu do prezesa dostałam jeszcze trzy zapytania czy aby na pewno rezygnuję ze wszystkich lotów i czy chcę odzyskać całą kwotę. Zwrot kasy przyszedł po 40 dniach.

Dodam jeszcze, że pytałam Komisję Ochrony Praw Pasażerów przy Urzędzie Lotnictwa Cywilnego i otrzymałam następującą odpowiedź:
"Szanowna Pani,
Niestety, rozporządzenie 261/2004, na podstawie którego pracujemy, nie przyznaje Urzędowi kompetencji związanych z systemami rezerwacyjnymi oraz w zakresie dochodzenia zwrotu kosztów. Jeżeli przewoźnik nie zwróci należnej kwoty, może Pani skierować sprawę do sądu cywilnego. Pragnę jednak zaznaczyć, iż przelewy takie mogą wpłynąć dopiero po około 30 dni, dlatego radziłabym jeszcze poczekać. Ewentualnie może Pani wysłać ponaglenie do przewoźnika."

Tak więc jeżeli komuś zależy na konkretnym terminie, zwłaszcza lotu łączonego, nie powinien zadawać się z „tanimi” liniami.
Ostatnio edytowano 03.07.2016 07:44 przez margaret-ka, łącznie edytowano 1 raz
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 13.06.2016 21:25

Ważną sprawą było wynajęcie auta. Ofert było sporo, najatrakcyjniejsze cenowo te, które nie pozwalały opuścić stanu Floryda. Wybraliśmy Dollara na stronie Easy Terra, za najmniejsze auto czterodrzwiowe zapłaciliśmy 355€/ 15 dni. Ponieważ całość trzeba było wpłacić od razu ( z możliwością bezpłatnej rezygnacji), zrobiliśmy to 2 kwietnia. Bez limitu kilometrów, OC bez udziału własnego obejmowało także opony, szkło, dach i podwozie.

Za pomocą mieszkającej tam znajomej sprawdziliśmy cenę podawaną przez wypożyczalnię osobie zgłaszającej się na miejscu; było to 500$, czyli zdecydowanie lepiej załatwiać sprawę przez internet z Polski.

Noclegi tym razem rezerwowałam wcześniej przez Booking. Dzięki temu mieliśmy możliwość planowania jazdy lub zwiedzania do późnych godzin, nie tracąc czasu na szukanie hotelu. Z drugiej strony- nie ma już wtedy miejsca na spontan, trzeba się przemieszczać zgodnie z planem i trasa musi być dobrze przemyślana. Opcja z możliwością bezpłatnej rezygnacji dawała możliwość skorzystania z lepszej oferty jeżeli taka się pojawiła. Użycie karty kredytowej do rezerwacji nie wykluczało możliwości płacenia na miejscu gotówką.

Jak już miałam wszystko zaplanowane, trafiłam na stronę http://bedbugregistry.com/ , na której można sprawdzić hotel pod kątem obecności pluskiew (tak , to nie żart), bo w starych obiektach, niezależnie od ilości gwiazdek takich lokatorów można spotkać. Dwie miejscówki musiałam wymienić. W czasie poprzedniego pobytu co najmniej raz trafiła nam się taka atrakcja, ale nie zdawaliśmy sobie z tego sprawy i zwalaliśmy winę na komary.
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 13.06.2016 21:34

W końcu powstał plan, który miał realne szanse realizacji.
Musieliśmy w nim uwzględnić odwiedziny u naszych znajomych, polsko-amerykańskich emerytów, którzy zdążyli przeprowadzić się z Nowego Jorku na Florydę i bardzo liczyli na to, że dostarczymy im trochę rozrywki w ich nudnym życiu nad Zatoką Meksykańską.

Grafik wyglądał tak:
1. 10 maja 6.05 wylot z Wro, 18.05 lądowanie w Tampie i wypożyczenie samochodu. Nocleg u znajomych.
2. 11 maja przejazd do Nowego Orleanu, 4 noclegi.
3. 15 maja przejazd do Savannah, 2 noclegi z wyjazdem do Charleston.
4. 17 maja St. Augustine, 1 nocleg.
5. 18 maja Miami, 1 nocleg.
6. 19 maja przejazd do Florida City, 4 noclegi z wycieczką do Key West i Everglades.
7. 23 maja przejazd do Fort Meyers, 2 noclegi.
8. 25 maja wieczorem oddanie auta i 4 noclegi u znudzonych permanentnymi wczasami emerytów w Pinellas Park , koło Clearwater.
9. 29 maja o 20.10 wylot z Tampy, 30 maja o 18.20 lądowanie we Wro.

Jak widzicie na Miami zbyt dużo czasu nie poświęciliśmy, nie przewidywaliśmy też pobytu w parkach rozrywki w Orlando ani na Przylądku Canaveral. Marzyły mi się klimaty z „Przeminęło z wiatrem” i kontakt z dziką przyrodą Florydy. Jako dowcip powtarzam, że na podstawie jednego zdjęcia z internetu pojechałam szukać tej plaży.

DSC_0635 (Kopiowanie).JPG

Z satysfakcją donoszę, że znalazłam i było bosko.
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 13.06.2016 21:37

Zawsze na urlop zabieram lekturę tematycznie związaną z regionem, w który się wybieramy. I o ile w Grecji udawało mi się przeczytać takie bajeczki, to tu stanęło na kawałku strawionym na lotnisku we Frankfurcie w pierwszą stronę. Potem nawet na plaży były bardziej zajmujące zajęcia i mam zaległości w czytaniu.

WP_20160610_024 (Kopiowanie).jpg
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.06.2016 06:05

No to sobie USA pooglądam.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 14.06.2016 18:32

zapowiada się świetnie, choć żal tego przylądku Canaveral ;)
Następna strona

Powrót do Ameryka Północna

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone