Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

USA cz. II- Floryda z przyległościami.

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 09.07.2016 06:52

Mikeee napisał(a):NY, Chicago nie łapią się?

Tylko jeżeli będą potrzebne ze względów logistycznych. NY widzieliśmy, a Chicago nie musimy.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 16.04.2023 08:54

Przeczytałem tą relację po niemal 7 latach od jej opublikowania.. ;)
Za tydzień wyruszam na wyprawę do Nowego Jorku, Toronto i właśnie w tygodniową objazdówkę po Florydzie. Dziękuję za możliwość doprecyzowania swoich planów - ta relacja częściowo pokrywała się z moim zarysem trasy, a także potwierdziła i przekonała mnie do niektórych założonych przeze mnie koncepcji, a inne miejsca również pozwoliła dopisać do listy lub wykreślić. Może nawet się zdarzyć, że zanocujemy w jednym z tych samych miejsc. ;)
Ale jak dokładnie będzie okaże się 'w praniu' na miejscu. :lol:
Pozdrawiam
razpol
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 09.06.2023 19:47

razpol napisał(a):Za tydzień wyruszam na wyprawę
razpol

Znaczy się dawno wróciłeś. Pochwaliłeś się gdzieś jak było?
Za kilka dni wyruszamy spełnić swój czwarty American Dream, zajrzałam tu w poszukiwaniu nowinek ;)
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 12.06.2023 20:06

Fakt, wróciłem już miesiąc temu.. :roll:
Było fantastycznie, niezapomniane wrażenia i przeżycia. 8)
W wolnej chwili (albo może bardziej w wielu wolnych chwilach ;) planowałem podzielić się relacją na forum. Mam nadzieję, że mi się to uda. :]

Generalnie moja (nasza) trasa z różnych względów wyglądała tak: Manhattan (4 noce), objazd po Florydzie (7 nocy) [Orlando - Daytona Beach - Kennedy Space Center - Miami Beach - Miami - Key West - Everglades - Naples - Fort Myers - Sanibel Island - Sarasota/Siesta Beach - Clearwater - Orlando], Toronto - Niagara [4 noce u rodziny], Manhattan (1 noc, ale 2 prawie pełne dni).

W przybliżeniu tak to wyglądało, oczywiście nie ma wszystkich checkpointów zaznaczonych, tylko te główne. ;)

https://www.google.pl/maps/dir/Port+lot ... &entry=ttu

A jaki jest Wasz ramowy plan na czwarty American Dream?

Życzę udanego zwiedzania i podróży. :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.06.2023 07:20

razpol napisał(a):Fakt, wróciłem już miesiąc temu.. :roll:
Było fantastycznie, niezapomniane wrażenia i przeżycia. 8)
W wolnej chwili (albo może bardziej w wielu wolnych chwilach ;) planowałem podzielić się relacją na forum. Mam nadzieję, że mi się to uda. :]

To teraz Razpol już się nie wywiniesz, słowo się rzekło :wink:
Czekam na relację :)
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 13.06.2023 19:14

razpol napisał(a):

Oj, mnie ciężko idzie dotrzymywanie tych obietnic. Prędzej da się coś na bieżąco pokazać znajomym na FB. Zamiast pisać o Kubie odwiedziłam kilka kolejnych destynacji. M.in. zobaczyłam na własne oczy Machu Picchu i rozpłakałam się ze szczęścia ;)
Z Twojej trasy ciągle w kolejce czeka Niagara; kiedyś myślałam, że będzie to mój pierwszy cel w Stanach, a tu atrakcje ciągle się rozmnażają. Tym razem lądujemy w San Francisco i ruszamy na północ na podbój Oregonu i Waszyngtonu :)
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 13.06.2023 19:41

Piękna sprawa. :) Też mi się marzy zobaczyć coś więcej ze Stanów, a Ameryka Południowa to już w ogóle..

Co do relacji, to ja za 1,5 tygodnia wybywam znów na Cypr, ale mimo wszystko relację ze Stanów bardzo chciałbym sporządzić. :)

Tymczasem życzę Wam kolejnej przygody życia. ;)
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 24.08.2024 16:24

Cześć. :D
Wróciłem do tej relacji po latach. :nauka:
Super napisana,wiedziałem,że kiedyś może mi się przydać. :proszedzieki:
Moim planem jest odwiedzić Florydę w przyszłe wakacje. :verryhappy:
U mnie punktem docelowym jest dom Elvisa Presleja w Memphis a że z Florydy da się tam dojechać w miarę szybko :roll: ;) to trochę odgrzebałem relację.
Teraz pytanie.Czy zechcesz odpowiedzieć na moje pytania związane z podróżą,ponieważ 90% trasy praktycznie się pokrywa. :)
Jeśli tak, to napiszę na priv.
Z góry dzięki Piotrek. :papa:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 25.08.2024 08:54

Ja w zeszłym roku też nieco powojowałem po Florydzie. W razie czego mogę spróbować coś podpowiedzieć, jeśli będę w stanie. :)
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 26.08.2024 00:20

Super dzięki :D
Napiszę na priv. :coool:
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 27.08.2024 22:50

GOLDEN napisał(a):...
Teraz pytanie.Czy zechcesz odpowiedzieć na moje pytania związane z podróżą,ponieważ 90% trasy praktycznie się pokrywa. :)
Jeśli tak, to napiszę na priv.
Z góry dzięki Piotrek. :papa:

Jeżeli jeszcze coś pamiętam ;) Oczywiście- pisz.
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 28.08.2024 05:42

Czysta radość . :D :D :D
Poprzednia strona

Powrót do Ameryka Północna

USA cz. II- Floryda z przyległościami. - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone