Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
Nie planujemy tu plażingu, ale muszę zobaczyć kolorowe budki ratowników. Żeby nie marnować godziny na szukanie parkingu kierowca będzie sobie robił rundkę po Ocean Drive, a ja wysiadam na początku i idę plażą. Umawiamy się pod hotelem Royal Palm.
Teraz kierunek Marina przy zatoce Biscayne. W nawigacji mam ustawione namiary piętrowego publicznego parkingu Bayside Marketplace, więc nie ma problemu z trafieniem. Znalazło się nawet miejsce na otwartym parkingu obok. Parkomaty przyjmują banknoty.
Rejsy po zatoce Biscayne organizują dwie firmy: Isla Lady oraz Island Oueen Cruises. Od razu trafiamy na stoisko tych drugich i kupujemy bilety na „Millionaire’s Row Cruise” o 11.30. Zwiedzanie z wody to jedyny sposób aby zobaczyć jak mieszkają sławni i bogaci. Osiedla celebrytów są zamknięte i wjechać samochodem tam nie można.
Samo Bay Marketplace to mnóstwo knajpek i sklepików oraz scena, na której produkują się lokalni artyści. Spędzamy tu kilkanaście minut czekając na rejs.
Przewodniczka wymienia kolejne nazwiska biznesmenów i artystów, którzy mieszkają w mijanych rezydencjach. Większość mało znana w Europie, podpisałam te, które (jak mi się wydaje) zapamiętałam
Nie powiem, że o pływaniu w Miami marzyłam całe życie; raczej wydawało mi się to nieosiągalnym, ale i niekoniecznym kaprysem. Dzisiaj stało się rzeczywistością i nasza radość była autentyczna. Tym bardziej, że zdjęcia robił Kapitan