Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

USA cz.1- Jak zdobywałam Dziki Zachód.

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 07.02.2015 21:17

Droga na lotnisko.

2358 (Kopiowanie).JPG

2359 (Kopiowanie).JPG

2362 (Kopiowanie).JPG

2368 (Kopiowanie).JPG

2371 (Kopiowanie).JPG

2373 (Kopiowanie).JPG

2374 (Kopiowanie).JPG

2375 (Kopiowanie).JPG

2376 (Kopiowanie).JPG

2380 (Kopiowanie).JPG
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 07.02.2015 21:22

W strefie bezcłowej kupujemy zapachy, nie pamiętam dokładnie cen, ale były znacząco niższe niż europejskie. Zapłaconych 100ml. perfum nie mogę zabrać ze sobą, pakują to do foliowego worka i oddają po okazaniu paragonu przed wejściem do samolotu.

Na koniec Amerykanie przygotowali nam jeszcze jedną atrakcję. Przeprowadzali kontrolę antyterrorystyczną samolotu przed nami, ale zamiast wycofać go z kolejki do startu, zrobili korek składający się z kilkudziesięciu samolotów. Mieliśmy 70 min. opóźnienia i nie zdążyliśmy na przesiadkę w Madrycie. Iberia bilety przebukowała i dała talony na posiłek, ale 8 godzin w holu lotniska po nieprzespanej nocy, to nic przyjemnego. W Monachium niemieccy celnicy wyrywkowo kontrolowali kilka bagaży. Szczęśliwie nie trafiło na nas, bo bałam się o swoje kamienie.

2383 (Kopiowanie).JPG

2389 (Kopiowanie).JPG

2397 (Kopiowanie).JPG

2403 (Kopiowanie).JPG

2416 (Kopiowanie).JPG

2418 (Kopiowanie).JPG

2428 (Kopiowanie).JPG

2446 (Kopiowanie).JPG

2448 (Kopiowanie).JPG

2456 (Kopiowanie).JPG

2457 (Kopiowanie).JPG

2458 (Kopiowanie).JPG

2468 (Kopiowanie).JPG
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 07.02.2015 21:31

Teraz obiecane podsumowanie kosztów. Jak na spowiedzi, kasa uczciwie zarobiona, a nie kradziona :wink: Na dwie osoby wydaliśmy łącznie 15000 zł. Z tego dokładne zapiski poniższych pozycji to około 12300 zł, zależnie od kursu (a nie pamiętam dokładnie jak wtedy było), reszta jedzenie w knajpach, bo sami nie przygotowaliśmy ani jednego posiłku.

Loty 1312€
Wynajęcie auta 376$ + benzyna 365$
Hotele 797$
Bilety wstępu, wycieczki, przejazdy, parkingi 340$

Koszt auta i paliwa rozkładał się na trzy pary, nie sprawdzałam jak to by wyszło za coś mniejszego. Noclegi w Nowym Jorku plus 2x śniadanie i 2x obiadokolacje dostaliśmy gratis, tak samo jak nocleg tranzytowy w Monachium.

Poziom satysfakcji wysoki. I co najważniejsze wracam bez kompleksów- nawet ze swoją nadwagą, w porównaniu do Amerykanów, jestem szczupła, dobrze się odżywiam, mieszkam w murowanym domu i w ogóle polska rzeczywistość nie wypada tak źle jak w porównaniu z niektórymi krajami europejskimi. Widzieliśmy mnóstwo pięknych rzeczy i chcemy jeszcze. Ale mit o „Hameryce” jako o ziemi obiecanej zweryfikował nam się negatywnie. Chcemy tam na kolejną długą wycieczkę, ale niekoniecznie na stałe.

Wstępne założenie mamy: na razie jest nas czworo i polecimy dopiero w maju 2016 roku :papa:

KONIEC
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.02.2015 21:36

Fajnie i ciekawie było - DZIĘKI :lol:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.02.2015 21:58

margaret-ka napisał(a):Widzieliśmy mnóstwo pięknych rzeczy ...

A dzięki Twojej relacji również ja, chociaż tylko na zdjęciach.
margaret-ka napisał(a):Ale mit o „Hameryce” jako o ziemi obiecanej zweryfikował nam się negatywnie.

Myślę, że trzeba by trochę tam pomieszkać dłużej, żeby to zweryfikować.

Thank you very much. :wink:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 07.02.2015 22:10

margaret-ka napisał(a):
Wstępne założenie mamy: na razie jest nas czworo i polecimy dopiero w maju 2016 roku :papa:

KONIEC

A nie przygarnęli byście dodatkowych dwóch osób do towarzystwa, w tym jednego krajana z ulicy Daszyńskiego (dawniej Klary Zetkin), gdyż taka wyprawa do USA to nasze marzenie, którego nie jesteśmy w stanie zrealizować z uwagi na brak, w naszym otoczeniu, chętnych do aż tak dalekiej eskapady? :papa:
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 07.02.2015 22:12

walp napisał(a):Myślę, że trzeba by trochę tam pomieszkać dłużej, żeby to zweryfikować.

Żeby ocenić obiektywnie.
Ja raczej takiej możliwości miała nie będę i moja ocena to tylko moja, baaardzo subiektywna :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.02.2015 22:16

Bardzo konkretna relacja 8)
Bez ściemy :wink:

Wielkie brawa :D

PS:USA mają czasem swoje za uszami, ale w porównaniu do ostatniej twojej relacji z Maroka to niebo :wink:

Każda ocena jest subiektywna

Ja jadę tam, gdzie mnie coś zaintryguje, zainteresuje, niekoniecznie musi wzbudzić zachwyt przed podróżą :roll:
Ale emocje muszą być, cel podróży musi mieć to COŚ 8)
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 07.02.2015 22:17

lechocz napisał(a):A nie przygarnęli byście dodatkowych dwóch osób do towarzystwa, w tym jednego krajana z ulicy Daszyńskiego (dawniej Klary Zetkin), gdyż taka wyprawa do USA to nasze marzenie, którego nie jesteśmy w stanie zrealizować z uwagi na brak, w naszym otoczeniu, chętnych do aż tak dalekiej eskapady? :papa:

:roll: :mrgreen: Nie wykluczam takiej możliwości. Napisz na priv.
JACU
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JACU » 07.02.2015 22:22

Szacun - gratulacje - dziękuje

Jak by był ranking relacji to z kaszubskim macie pierwsze miejsce dzięki wam wiem gdzie kiedyś warto jechać i co zwiedzić

pozdrawiam
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 07.02.2015 22:23

Lednice napisał(a): ale w porównaniu do ostatniej twojej relacji z Maroka to niebo :wink:

Proszę, przebacz mi już to, że pojechałam do Maroka :wink:
To kraj arabski, wiedziałam gdzie jadę i nie ma co porównywać tego ze Stanami :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.02.2015 22:26

Nie ma co przebaczać :wink:

Ja zwiedzałem Uzbekistan, Tadżykistan i Kirgistan i niczego nie żałuję 8)
Syf straszny, ale to COŚ jest, tak jak w przypadku Maroka :D
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 07.02.2015 22:30

Dzięki za relację, było fajnie, sporo kosztuje taka wycieczka.......jednak może kiedyś uda się polecieć :D :D :D
Pozdrawiam :papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.02.2015 22:35

margaret-ka napisał(a): Poziom satysfakcji wysoki. I co najważniejsze wracam bez kompleksów-...

Kamień z serca. :wink:
Obawiałem się, że ocena będzie mniej pozytywna. Nie mam na myśli tylko uroków kraju ale ..... tu i ówdzie zauważyłem, że małżonek ( być może błędnie diagnozuję) ma już tego serdecznie dość. Przy zmęczeniu to ja też miałbym to wszystko daleko w nosie.

Na tym forum, chwaliłem kilka relacji. Pierwsza była chyba "Gar" co pisał o Ciovo, być może że jakąś inną innej osoby.... i teraz Twoją.
Ładnie i rzeczowo. Myślę, że czytałem wszystko, zdarza mi się to raz na pięciolatkę.
Pozdrawiam .... i czasem coś napisz. Z pewnością zerknę. :wink:
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 07.02.2015 23:14

woka napisał(a): zauważyłem, że małżonek ( być może błędnie diagnozuję) ma już tego serdecznie dość.

Rzeczywiście, takie fizyczne zmęczenie (nie mylić z niezadowoleniem :wink: ) było po nas widać. Mimo, że w zasadzie jesteśmy zdrowi, ciężko było nam zaadoptować się do zmiany czasu, temperatur i wilgotności. Potrafimy krytycznie spojrzeć na nasze wymiary, ale tam czułam się o 10 kg cięższa :cry:
Rok później lecieliśmy do Chin i jakoś lepiej to znieśliśmy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

USA cz.1- Jak zdobywałam Dziki Zachód. - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies