Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

USA cz.1- Jak zdobywałam Dziki Zachód.

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 02.02.2015 19:09

Nasza pętla po zachodnim wybrzeżu ma się dzisiaj zamknąć, wracamy do Los Angeles. Chociaż przez chwilę musimy popatrzeć na ocean, a niektórzy- dokonać ablucji. Niestety „1” ciągle zamknięta i do Big Sur dojechać się nie da. Woda ma cudny błękitny kolor, fale rozbijają się o klify a nad nimi unosi się delikatna mgiełka.

1589 (Kopiowanie).JPG

1593 (Kopiowanie).JPG

1595 (Kopiowanie).JPG

1596 (Kopiowanie).JPG

1600 (Kopiowanie).JPG

1603 (Kopiowanie).JPG

1604 (Kopiowanie).JPG

1605 (Kopiowanie).JPG

1607 (Kopiowanie).JPG

1608 (Kopiowanie).JPG

1611 (Kopiowanie).JPG

1612 (Kopiowanie).JPG

1613 (Kopiowanie).JPG

1618 (Kopiowanie).JPG

1619 (Kopiowanie).JPG

1619a (Kopiowanie).JPG

1619b (Kopiowanie).JPG
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 02.02.2015 19:15

Droga skończyła się nam w rejonie Gordy. Dalej przejazdu nie ma, osuwisko nie naprawione już od kilku miesięcy.

1619d (Kopiowanie).JPG

1619e (Kopiowanie).JPG

1624 (Kopiowanie).JPG

1625 (Kopiowanie).JPG

1626 (Kopiowanie).JPG

1627 (Kopiowanie).JPG

1629 (Kopiowanie).JPG

1630 (Kopiowanie).JPG

1631 (Kopiowanie).JPG
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 02.02.2015 19:22

Objazd do „101” prowadzi krętą drogą przez góry. Przejeżdżamy przez groblę, mijamy tereny wojskowe i oglądamy plantacje winorośli . Z tych regionów pochodzi słynne kalifornijskie wino; są tu też winnice, które można zwiedzić.

1632 (Kopiowanie).JPG

1635 (Kopiowanie).JPG

1637 (Kopiowanie).JPG

1639 (Kopiowanie).JPG

1640 (Kopiowanie).JPG

1641 (Kopiowanie).JPG

1642 (Kopiowanie).JPG

1645 (Kopiowanie).JPG

1646 (Kopiowanie).JPG
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 02.02.2015 19:26

Trafiamy do knajpy prowadzonej przez weterana wojny w Wietnamie i jego żonę Niemkę. Zanim kobieta przygotowała obiad, opowiedział nam historię swojej rodziny popartą zdjęciami w kolorze sepii.

1648 (Kopiowanie).JPG

1657 (Kopiowanie).JPG

1650 (Kopiowanie).JPG

1651 (Kopiowanie).JPG

1652 (Kopiowanie).JPG

1653 (Kopiowanie).JPG

1654 (Kopiowanie).JPG

1655 (Kopiowanie).JPG

1656 (Kopiowanie).JPG
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 02.02.2015 19:40

Jest piątkowe popołudnie i przed Los Angeles tworzą się korki. Na kąpiel zatrzymujemy się w Santa Monica, już po zachodzie słońca.

1682 (Kopiowanie).JPG

1684 (Kopiowanie).JPG

1685 (Kopiowanie).JPG

1691 (Kopiowanie).JPG

1692 (Kopiowanie).JPG

1700 (Kopiowanie).JPG

1701 (Kopiowanie).JPG

1702 (Kopiowanie).JPG

1706 (Kopiowanie).JPG

1710 (Kopiowanie).JPG

1711 (Kopiowanie).JPG

1713 (Kopiowanie).JPG

1714 (Kopiowanie).JPG

1724 (Kopiowanie).JPG

1725 (Kopiowanie).JPG

Nocleg w Motel 6 blisko lotniska.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.02.2015 21:35

Pudelek napisał(a):oglądać relację z USA z samymi tylko skałami, wąwozami i parkami narodowymi byłoby nudna, a przede wszystkim nieprawdziwie ;) to tak jakby pokazywać zdjęcia z Polski bez np. reklam wielkopowierzchniowych :D

hm..... zapewne masz rację.
Ale tak naprawdę to czym różni się ulica w San ... od ulicy np. w Warszawie. Tu ulica i tam ulica, służy do jazdy samochodem. To, że tam jest szersza to aż takie halloooo. Ze tam na budynkach są schody ewakuacyjne ... jakby to były gdzieś w Afryce to byśmy zapewne to obrzydzili. Są w USA - to misi być ok. Etam, nad byle "pierdołą" nie myślę się rozczulać. Jakiś tam historyczny most .....
W Europie przez nie jeden "ważny i historyczny" wielokrotnie przejeżdżałem i żeby nie internet i "ochy i achy" to bym do tej pory nie wiedział, że też tam byłem. Preferuję z umiarem.
Margaretka dobrze pisze .... skoro tam się już jest to dlaczego nie zobaczyć miasta ( nawet byłoby to niemożliwe). Pstryknąć zdjęcie, zaliczyć - Byłem. :wink: Jadę dalej .... :D
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 02.02.2015 22:03

ulica w San od tej w Warszawie różni się tak jak np. Błędne Skały od widzianych tutaj skał z amerykańskich parków narodowych ;)

zresztą ja akurat lubię miasta, w ogóle architekturę stawiam na równi z przyrodą, i dla mnie obrazki "z ulicy", czyli z miast, bardziej oddają ducha zwiedzanego kraju niż puste fotki tylko przyrody. Jak pisałem - sama relacja tylko z naturą, bez osiedli ludzkich i architektury, jest dla mnie nudna :)

No i lubię oglądać widoki znane mi z filmów :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.02.2015 07:50

margaret-ka napisał(a):Obrazek

Prawie jak w Plitvicach. :wink:

margaret-ka napisał(a):Obrazek

Cip-cip-cip-cip… :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.02.2015 08:48

Pudelek napisał(a):ulica w San od tej w Warszawie różni się tak jak np. Błędne Skały od widzianych tutaj skał z amerykańskich parków narodowych ;)
zresztą ja akurat lubię miasta, ..

Ja na takie "szczegóły" nie mam daru zwracania uwagi. Po prostu nie widzę tego. Tak mam i tego nie zmienię. :wink: Ty lubisz miasta ..... sam nie wiem co tu "mądrego" napisać. Zapewne jak lubisz to ...lubisz. Normalne.
W zasadzie ja też "lubię" miasto. Wszędzie mam blisko, spożywczak mam vis a vis ( na piechotę 15 metrów), reszta w małym promieniu. Super. :wink:
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 03.02.2015 08:54

Bardzo ciekawa relacja.
Dobrze, że są ludzie, którym chce się (i mają na to czas! ) opisywać swoje podróże.
Można się spierać, czy w USA ciekawsza jest natura, czy architektura. Każdy ma jakieś preferencje i takie relacje pomogą mu poznać to co go interesuje i co ważne w wielu przypadkach zaplanować podróż.
Sam np. nie miałbym ochoty zwiedzać Alcatraz, ale uważam, że krytyka może zniechęcić piszących relacje, dlatego w większości przypadków po cichu sobie czytam to co mnie interesuje, a to co mnie nie interesuje po prostu pomijam.
Odnośnie USA to odbycie takiej podróży jest moim marzeniem i może kiedyś się uda. Podczyutuję więc relacje z tamtych stron. W tej relacji zaskoczony byłem obrazem "wnętrza" USA - często innym niż ten pokazywany w przewodnikach. A przeciez wiem, że ten pokazany przez Autorkę jest prawdziwy. Zdjęć z parków też nigdy za dużo.

Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2015 11:22

Vjetar napisał(a):
margaret-ka napisał(a):

Prawie jak w Plitvicach. :wink:

Tylko kolor coś nieplitvicki :wink:

Czytam od samego początku, po kryjomu...
Z ciekawością podglądam, choć mi USA się nie marzą, będę to będę, nie będę to nie będę na pewno płakać.
Podziwiam, że tak dużo zobaczyliście i że się udało to w dość sporej grupie - chyba większych kłótni nie było?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.02.2015 16:10

Wielka szkoda , że "Jedynka" była zamknięta :cry: ( najlepiej prezentuje się w letnie , słoneczne popołudnie , gdy jedziesz z południa na półoc , albo podczas sztormu - potrafi zachwycić 8) )

Jazda "101" też może być ciekawa : baza NASA którą można zwiedzać , Krzemowa Dolina . . .

Pozdrawiam
Piotr
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 03.02.2015 18:38

piotrf napisał(a):Jazda "101" też może być ciekawa : baza NASA którą można zwiedzać , Krzemowa Dolina . . .

Ano ciekawa, tylko trzeba mieć +tydzień :lol:

piekara114 napisał(a):Podziwiam, że tak dużo zobaczyliście i że się udało to w dość sporej grupie - chyba większych kłótni nie było?

Kłótni nie było, ale wymuszony kompromis był :wink: Tak jak tu na forum, jedni woleli dzikie wąwozy a inni miasta. Gdybym była tylko z mężem, przy większej dyscyplinie czasowej, zobaczyła bym jeszcze więcej. Za to w grupie było raźniej i weselej, co też ważne w takim dużym i obcym kraju.

ACandrzej napisał(a):Dobrze, że są ludzie, którym chce się (i mają na to czas! ) opisywać swoje podróże

Wspominki i powrót do miłych chwil, to taki rodzaj odstresowania po pracy :lol:
A jeżeli, dzięki tej relacji, chociaż jedna osoba uwierzy, że bez biura można- to tym bardziej warto coś pisać.
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 03.02.2015 19:02

28 maja, sobota.

Kolejne dwa dni bez większych atrakcji turystycznych.

Rano hotelowy busik zawiózł nas na lotnisko. Do Nowego Jorku lecieliśmy liniami American Airlines. Można się odprawić i zarezerwować miejsce on-line. Przed wyjazdem nie miałam tej informacji, ale nie płaciliśmy dodatkowo za bagaż; gdyby był to tylko lot krajowy płaci się 25$/sztuka do 23kg.

Z lotniska zabiera nas znajoma, której nie widzieliśmy 20 lat. Jedziemy ponad godzinę na Long Island. Też ciekawe doświadczenie, zobaczymy z bliska jaki jest standard życia w amerykańskich domkach z elewacją z sidingu, które do tej pory oglądaliśmy tylko na filmach. Osiedle strzeżone, wjazd na kartę zbliżeniową. Soczyście zielone trawniki, służy im bardzo wilgotny klimat. Czysto. Domki nie są ogrodzone. Budowane z płyt pilśniowych tylko do 1-go piętra, bo ta licha konstrukcja więcej nie wytrzyma. A instalacja elektryczna w postaci plątaniny kabli leżącej na strychu to już mistrzostwo świata. Żaden nadzór w Polsce by tego nie odebrał. Tak mieszka klasa średnia. My zostajemy tu na dwa noclegi. Przygotowano dla nas królewskie powitanie; po 2-tygodniowej diecie nie możemy się najeść.

1742 (Kopiowanie).JPG

1743 (Kopiowanie).JPG

1745 (Kopiowanie).JPG

1749 (Kopiowanie).JPG

1754 (Kopiowanie).JPG

1755 (Kopiowanie).JPG

1758 (Kopiowanie).JPG
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 03.02.2015 19:09

29 maja, niedziela.

Dla nas dzień na zakupy. Nie zdecydowaliśmy się na odległy Woodbury Outlet. Uznaliśmy, że taaaką kasę damy radę wydać na miejscu. I słusznie, bo dobrze nam poszło. Resztę zostawiliśmy w Macys na Manhatanie. W pobliżu centrum handlowego były jeszcze jakieś zabytki lotnictwa. Pogoda- ciepło i mokro, cały czas mżyło.

1777 (Kopiowanie).JPG

1778 (Kopiowanie).JPG

1782 (Kopiowanie).JPG

1783 (Kopiowanie).JPG

1784 (Kopiowanie).JPG

1786 (Kopiowanie).JPG

Wczoraj i dzisiaj poruszaliśmy się w tym obszarze.

111.png
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

USA cz.1- Jak zdobywałam Dziki Zachód. - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone