Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Urządzenie GPS określające parametry danego miejsca?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 17.02.2010 10:10

Przydało by mi się takie urządzenie GPS, dzięki któremu będąc gdzieś w "dzikim" terenie (np. bezdroża Czarnogóry, Turcji, Albanii lub Ukrainy) mógłbym określić parametry mojego położenia i przekazać np. pomocy drogowej (poprzez ubezpieczyciela) lub pomocy medycznej (i w przypadku innych "czarnych" scenariuszy).

Mój kolega np. ma taką komórkę Ericsona, że jeśli zrobi zdjęcie w danym miejscu na ziemi, to mu się pojawiają parametry.

Generalnie nie potrzebna jest nam typowy Nawigator GPS, bo i sporo kasy kosztuje (ponoć tanie się psują i są nieprecezyjne), poza tym chyba trzeba mieć odpowiednie mapy itp. itd.
Czy wogóle istniej takie jakieś proste i niedrogie urządzenie, które mogłoby spełniać tylko rolę lokalizatora?

Potrzebuję mieć tylko i wyłącznie urządzenie do precyzyjnego określenie parametrów gps danego miejsca na ziemi.

pozdrawiam
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 17.02.2010 10:57

byc moze nie czaje o co chodzi ale kazdy gps pokazuje Twoje wspolrzedne czyli polozenie. telefony z wbudowanym modulem gps nawet bez map tez pokaza te cyferki :wink: pewnie robiac zdjecie mozna wlaczyc funkcje napisywania tych danych zamiast np. daty i godziny ...
grigor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grigor » 17.02.2010 11:05

Myśle że najprościej będzie kupić telefon z wbudowanym GPS -em :D ale jak chcesz cos nie w telefonie to proszę bardzo :

https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=144&pID=8705# tanie

https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=144&pID=30026#
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 17.02.2010 11:51

Dzięki za info
Najtańszą nawigację mogę na Allegro kupić nie za 99 dolców, lecz za 99 zł
:P
Myślałem, że są jakieś ustrojstwa (tańsze), które pokazują tylko współrzędne i kosztują powiedzmy 50 zł.
OK, czyli chyba pozostanie zakupić byle jaki telefon z modułem gps lub tę nawigację za 99 zeta.

PS
A wiecie co to jest - Odbiornik GPS TomTom nawigacja moduł bluetooth?
O TU
Na pudełku pisze - Navigator for PDA. Co to jest, do q.. nędzy?
Czy to jest zwykła nawigacja, czy też musi do tego być inne urządzenie z bluetooth (np. komórka), bo nigdzie nie mogę znaleźć opisu?!

:?
APIMA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 17.02.2010 12:35

Smartfon z Androidem i modułem GPS

Smartfon - duży ekran i coś widać,
Android - system operacyjny Googla pozwalający korzystać z Google Maps,
GPS - wiadomo po co :D

Każdy operator GSM ma coś takiego w ofercie:
ERA - http://www.era.pl/pl/indywidualni/telefony/erag2
ORANGE - http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... ms=76:1342

A do reszty polecam wyszukiwarkę Google

A co do pytanie o PDA to taki mały komputerek z którym moduł GPS łączy się przez BT więc potrzebne jest dodatkowe urządzenie.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 17.02.2010 15:04

janniko napisał(a):A wiecie co to jest - Odbiornik GPS TomTom nawigacja moduł bluetooth?
O TU
Na pudełku pisze - Navigator for PDA. Co to jest, do q.. nędzy?
Czy to jest zwykła nawigacja, czy też musi do tego być inne urządzenie z bluetooth (np. komórka), bo nigdzie nie mogę znaleźć opisu?!
:?

To jest goły odbiornik GPS, czyli to co śledzi satelity odbiera sygnały z nich i przekazuje do komputera. Piszą, że ten odbiornik jest przewidziany do współpracy z PDA, czyli tym małym komputerkiem na który potocznie mówią "nawigacja" (nie każdy PDA ma wbudowany udbiornik GPS i nie każdy służy tylko do nawigacji), ale ponieważ komunikuje się z nim przy pomocy technologii bluetooth to myślę, że będzie działał też ze zwykłym laptopem, albo wybranymi telefonami.

Jakby nie było nie jest to sprzęt, którego szukasz.

pozdrav K
grigor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grigor » 17.02.2010 15:30

Dzięki za info
Najtańszą nawigację mogę na Allegro kupić nie za 99 dolców, lecz za 99 zł

no wiesz morzna się napić wina za 12 zł :D i za 120 zł to i to wino :P

a na poważnie to do takiego czegoś co chcesz to telefon z gps
np. Nokia N95 , 6210 navi, itp sonyeriksony :D
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 18.02.2010 11:39

janniko napisał(a):Dzięki za info
Najtańszą nawigację mogę na Allegro kupić........za 99 zł
I taką kup. Mogę Ci wysłać AutoMapa 5.30, 5.50, 6.00. Kup taką co ma wejście na karte. 2GB Ci wystarczy. A powyższe mapy osobiście sprawdziłem w Chorwacji i działają ok.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.02.2010 19:19

Ha.. !
Już wiem jak nazywa się to, czego szukam.
Nie trzeba żadnych dodatkowych oprogramowań ani takie tam..
Po prostu model telefonu, który posiada GPS z możliwością geotagowania zdjęć (czasem się też na to mówi - zapisywanie śladu).
Tę opcję ma już dość sporo telefonów.
Można potem taki "ślad" (czyli namiar gps) dopiąć do zdjęcia zrobionego innym aparatem. Trzeba tylko mieć taki specjalny programik w kompie lub najnowszą Picasę 3.6 (na razie jest tylko anglojęzyczna, lada dzień zrobią spolszczenie.. chyba) i przy pomocy tego można "dopiąć" do zdjęcia namiar gps. :P

No to teraz tylko jeszcze muszę zorientować się, który ze starszych (czyt. tańszych) telefonów ma taką opcję i mam to co chciałem.

Mogę kupić dość tanio Nokię N70, ale nie wiem czy ten aparat posiada funkcję geotagowania. N78 na pewno taką ma bo znalazłem opis w sieci.. a co do N70 nie udaje mi się nic znaleźć.

pozdro
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 20.02.2010 07:50

No i dowiedziałem się, że N70 nie ma gps
:(
Mam więc (na daną chwilę) do wyboru dwa opcje:

1. używane - Medion MD 7200 gps Medion

2. nowe - Nawigacja GPS TeleSystem 8.1 PND TeleSystem

jakieś sugestie czy porady?
8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.02.2010 08:19

chyba coś takiego jest w moim telefonie Sony Ericsson c-70... o to Ci chodzi :?: :?:
http://t-k.pl/p/artykul?i26=6175&o27=19#uslokaliz_trop
Obrazek
Ostatnio edytowano 20.02.2010 08:29 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 20.02.2010 08:26

lubelski napisał(a):chyba coś takiego jest w moim telefonie c-70... o to Ci chodzi :?: :?:
http://t-k.pl/p/artykul?i26=6175&o27=19#uslokaliz_trop

Dokładnie o to!
:wink:
To samo ma mój kuzyn. Bardzo fajne funkcja, wypróbuj.

Niestety nie ma jeszcze takich urządzeń, które by miały tylko funkcję geotagowania... może i są gdzieś, ale mi się na razie nie udało znaleźć.
:cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.02.2010 08:32

..ale jest aparacik..chocby ten.... http://www.pcformat.pl/index.php/news/n ... otagowania :D

no przed chwila znalazłem taka funkcję w aparacie telefonu..pisze ze może być droga..ale mam ustawioną i dzis na dworze spróbuję zrobic fotke..zobaczymy jak bedzie...

Obrazek
..i jeszcze to http://www.fotomaniak.pl/3456/sony-gps- ... przyjemne/
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 20.02.2010 09:49

Lubelski
dzięki za zaangażowanie, ale wszystko to są dość kosztowne sprzęciki i z tego wynika że najtaniej będzie kupić sobie jakąś najprostszą z możliwych używaną nawigację.
niestety rynek jest tak nastawiony, że najtrudniej np. znaleźć dobrej jakości prosty telefon komórkowy tylko do wykonywanie połączeń głosowych i sms-ów lub np. urządzenie tylko do pozycjonowania (geotagowania).
Napier.. lą różnych badziewnych funkcji, zrobią z tego przenośny komputerek i tym samym dowalą cenę!
Np. nie robią już tak fantastycznych i genialnych Nokii jaką była Nokia 6310!!!
a szkoda...
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 20.02.2010 23:05

Jeśli masz telefon z wbudowanym gps i system symbian (obojętne która wersja), możesz wgrać mapę Garmin Mobile XT . Dużo takich telefonów (nokia) ma opcję dodawania pozycji gps do zdięcia (robiąc fotke); a program garmin ma opcję aby wybrać tę pozycję i nawigować do niej. Ja to zrobiłem u siebie tak, że fotkę z namiarem gps podpiołem pod kontakt z telefonu. Program ma opcję "prowadz do kontaktu" i z listy kontaktów wybieram ową osobę pod którą kryje się fotka a mapa zaczyna nawigować i prowadzi mnie do miejsca z fotki. I to działa.

-program Garmin Mobile XT
-mapa CN Europe NT 2010.1
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone