Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Urocze miasteczko i pierwszy wyjazd.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bolew11
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolew11 » 09.05.2015 15:12

Witam serdecznie.
Chciałam z moją rodzinką 2+2 wyjechać w tym roku do Chorwacji. To będzie nasza pierwsza wizyta. Forum czytam od tygodnia i im więcej czytam tym bardziej nie mogę się zdecydować i większy mętlik mam w głowie.
Co byście polecili na ten pierwszy wyjazd. Małe, urokliwe miasteczko z faja plażą....bez dyskotek i hałasu.....ale żeby było gdzie zjeść i zrobić zakupy. I dobre miejsce wypadowe....typowałam Mandre na Pagu i Stara Baska na Krk....a może coś innego? Pomóżcie.....Beata
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2015 15:46

Po pierwsze --- nie ma co wpadać w panikę :D

Miasteczko moim zdaniem to małe miasto, a nie wioska :!: :!: :!:
Mandre i Stara Baśka to niewielkie wioski :!:

Tak więc szukasz małej wioski ze sklepem i knajpą oraz ładną plażą, a nie miasteczka :!: :wink:

Miejscowości o takich kryteriach jest kilkaset i dopiero będzie u Ciebie mętlik w głowie, jak posypią się konkretne propozycje :roll:

Ja bym wybrał najpierw mały region, tu widzę są już dwa: wyspy Krk i Pag 8)
Ja bym jeszcze dorzucił Kvarner :D
A potem szukał w różnych miejscowościach regionu dobrej kwatery :!:
Co z tego, że miejscowość będzie spełniała wasze oczekiwania,
jak nie będzie tam fajnego zakwaterowania :?:

Prawdziwe miasteczka też potrafią być ciche i spokojne na peryferiach :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.05.2015 16:00

Bolew11 napisał(a):Co byście polecili na ten pierwszy wyjazd. Małe, urokliwe miasteczko z faja plażą....bez dyskotek i hałasu.....ale żeby było gdzie zjeść i zrobić zakupy.

To czy nie ma hałasu, zależy też - a może głównie - od terminu, którego w poście nie znalazłam... :?:
Bolew11 napisał(a):I dobre miejsce wypadowe....typowałam Mandre na Pagu i Stara Baska na Krk....a może coś innego? Pomóżcie.....Beata

Dobre miejsce wypadowe do... czego? Wybór miejscowości zależy od tego, co chcecie zobaczyć. :hut:

mala-spokojna-miejscowosc-w-pasie-sibenik-makarska-t36042.html
najpiekniejsza-i-najlepsza-miejscowosc-w-cro-t34914.html
wakacje-2015-z-dwojka-dzieci-t45618.html
najlepsze-miejsce-dla-rodziny-z-dziecmi-na-wyspie-krk-t47621.html
ciche-spokojne-miejsce-na-wyspie-t35661.html
mala-miejscowosc-ponizej-splitu-t44637.html
mala-miejscowosc-z-uroczymi-plazami-okolice-split-makarska-t40333.html
spokojne-miejsce-na-wakacje-z-2-latkiem-wrzesien-t45417.html
pierwsza-wyprawa-z-4-latka-gdzie-t45109.html

itd.
Bolew11
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolew11 » 09.05.2015 16:17

Dzięki za odpowiedź. Planujemy jechac na 1 tydzień, koniec czerwca początek lipca....
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.05.2015 17:57

Bolew11 napisał(a):Planujemy jechac na 1 tydzień, koniec czerwca początek lipca....

Wprawdzie dalej nie wiem, co chcecie zwiedzić, ale termin znacznie poszerza wybór, bo nie jest to szczyt szczytów sezonu na szczęście.
Jeśli w planach macie zwiedzanie, zastanowiłabym się raczej nad dwoma regionami:
1. małe miejscowości w pasie Šibenik - Trogir: mieszkając w którejś zwiedzicie Šibenik, zerkniecie na Primošten, obowiązkowo Trogir i Split + wodospady na rzece Krka, ewentualnie dalej Zadar lub fishpicnic na Kornati.
2. małe miejscowości między Omišem a Gradacem: do zwiedzenia Split, może Trogir, macie szansę dojechać do Dubrovnika - prawdziwej perły - a ponadto zerkniecie na BiH (zielona karta!), np. Mostar, Pocitelj, Medjugorje dla pobożnych, wodospady Kravice, ewentualnie fishpicnic na Brač lub Hvar; widokowo znacznie ładniejsze rejony, ale miejscowość trzeba wybierać uważnie, żeby uniknąć tłoku lub miliona schodów do plaży.
Pag jest super dla mnie, ogromnie lubię jego plaże, natomiast jeśli nastawiacie się na zwiedzanie zabytków, to oprócz stolicy wyspy zostają Wam wypady tylko poza nią, np. Zadar, Nin. Jeśli dzieci już większe, polecam też NP Paklenica, oczywiście poza samą wyspą, bardzo ciekawą jeśli chodzi o przyrodę... nieożywioną. :wink: Co do samej wyspy, tu ogrom relacji i pomysłów:
klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
Północy kraju nie znam, więc się nie wypowiem.

Jakiś zakres cenowy i/lub rodzaj apartmana (studio/osobne sypialnie, odległość od morza, wiek dzieci etc.)?

Przejrzeliście bank kwater?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.05.2015 19:06

Bolew11 napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Planujemy jechac na 1 tydzień, koniec czerwca początek lipca....

Linki dostałaś - przyjemnej lektury,
Jak znajdziesz odpowiednie miasteczko - w razie dalszych pytań pytaj w istniejącym wątku.

Ten wątek zamykam. :idea:

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone