Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Urlop 2015, CO POLECACIE?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
madzialakus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzialakus » 11.02.2015 23:04

tecza1210 napisał(a): Uwierz mi ze jak poczujesz te kamyczki czy też żwirek nie zatesknisz za piachem :D .

Miejmy nadzieję, że będzie tak jak mówisz :)

Mikromir, masz racje. Mogłam poszukać :) Ale przyznam się szczerze, że wolałam mieć wszystkie przydatne informacje w jednym miejscu czyli tu :) a żeby pózniej spowrotem nie szukać ich po całym forum :)

I tak, zgadzam się. Nie pouczasz :) Tylko twórczo odpowiadasz na pytania :) To się ceni!

Dzięki wielkie i pozdrawiam! :D
leszekpoloczek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpoloczek » 13.02.2015 14:06

witajcie

proszę o wysłanie na maila sprawdzonych i tanich noclegów w okolicach Makarskiej +/_ 50 km. pozdrawiam i dziękuję
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 14.02.2015 21:33

madzialakus napisał(a):
tecza1210 napisał(a): Uwierz mi ze jak poczujesz te kamyczki czy też żwirek nie zatesknisz za piachem :D .

Miejmy nadzieję, że będzie tak jak mówisz :)

Też się bałem kamienistych/żwirowych plaż. Niesłusznie. Wynikało to z braku doświadczenia i obeznania. Teraz wolę żwir m.in. dlatego, że piasek ma się wszędzie (auto, łózko), choćby nie wiem jak się starać.
Zabierz karimaty, ręczniki/koce, jeśli nie jesteś fakirem ;) - specjalne buty do wody (niezbędne z resztą ze względu na jeżowce których de facto na oficjalnych plażach nie widziałem oraz sporą temperaturę kamyków) i się nie martw.

Z Makarskiej będziesz zadowolona. Prócz imprez, chyba najładniejsze krajobrazy a także znakomite miejsce na wypady (Brač, Hvar, Pelješac, Korčula, Dubrovnik, Split, Trogir, Mostar, park Krka, Sv Jure i Prološko Blato pod nosem, nawet Czarnogóra w zasięgu, po drodze do lub z - park Plitvička Jezera, wiele miejsc pominąłem).
Pozdrawiam i życzę miłego pobytu.
Rachel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rachel » 17.02.2015 15:36

Nie będę oryginalny i też wplątam się w tą dyskusję.
Jedziemy z żoną i 2 dzieciaków na początku lipca w rejon Omiš - interesuje nas Stanici lub coś równie fajnego i spokojnego.
Czy macie może jakieś sugestie ew. pobytu w Stanici? Myślę, że jest to dobra baza wypadowa, chyba, że macie coś lepszego - wraz z adresem kwater. Jeśli tak to proszę o podpowiedzi np. na mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2015 15:41

Rachel napisał(a):Nie będę oryginalny i też wplątam się w tą dyskusję.
Jedziemy z żoną i 2 dzieciaków na początku lipca w rejon Omiš - interesuje nas Stanici lub coś równie fajnego i spokojnego.
Czy macie może jakieś sugestie ew. pobytu w Stanici? Myślę, że jest to dobra baza wypadowa, chyba, że macie coś lepszego - wraz z adresem kwater. Jeśli tak to proszę o podpowiedzi np. na mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl .

do-zakochania-jeden-krok-stanici-2013-t42833.html
Ania1323
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania1323 » 15.03.2015 00:23

Witam na forum pierwszy raz.
W 2013 roku byliśmy (2 dorosłe osoby i dwóch nastolatków) w miejscowości Celina, za Stanici, u Ljubo Stanica- kwatera fajna z widokiem na morze i z balkonem.
Rok wcześniej byliśmy w Stanici – super miejsce, fajna plaża (i knajpka na plaży) i stragan ze świeżymi owocami i warzywami () i kwatera wyższy standard choć bez widoku na morze i mniejsza. Właścicielka kwatery to karla kovacić - znajdziesz ją na bookers.hr. Obok - sąsiad Karli w Stanici – też ma fajne ciekawe, nowe apartamenty, wypasione, z widokiem na morze i balkonem (jeden feler, że nad ulicą) - Ivanmustapic - też jest na booker.hr (dużo tam ciekawych kwater)
Wzdłuż wybrzeża biegnie magistrala Jadranka, dość ruchliwa i część kwater jest nad nią a część poniżej – bliżej morza. Lepiej znaleźć coś poniżej ulicy – zawsze to bliżej do morza. W Celinie mieliśmy kwaterę poniżej ulicy w Stanici – nad.
Ale najpiękniej jest na plaży w Małej Luce!!! też blisko miasteczka Omis. Może tam uda się coś znaleźć.
W ubiegłym roku zdecydowaliśmy się na Bułgarię, ze zwiedzaniem Rumunii - ciekawa przygoda. Ale w tym roku musimy wrócić na Chorwację!!!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.03.2015 00:26

Ania1323 napisał(a):Witam na forum pierwszy raz.

W ubiegłym roku zdecydowaliśmy się na Bułgarię, ze zwiedzaniem Rumunii - ciekawa przygoda. Ale w tym roku musimy wrócić na Chorwację!!!

Witam.
Musicie wrócić do Chorwacji :!: :idea:
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 17.03.2015 12:05

A ja już trzeci raz Crkvenica. Moje rodzina, tez polubiła to miejsce.
jbasia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jbasia » 21.03.2015 12:15

Witam!
Ja też szukam apartamentu w Makarskiej. Dla 2+2 dzieci duże 15 i 14 lat. Najlepiej od 01.07.2015-09.07.2015 .Naczytałam się tu bardzo dużo bardzo pomocne jest to forum no i te Wasze opowieści super mnie to wciągneło. Jak myślicie czy bez znajomości języków damy sobie radę? Może macie jakiś fajny apartament dajcie znać adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry dziękuję i pozdrawiam :D
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 22.03.2015 16:12

Dzieci w tym wieku na pewno mają jakieś podstawy języka angielskiego, a jeżeli chcecie się czuć pewniej polecam "Język chorwacki dla początkujących" Zawiera 2 płyty, do wakacji zdążysz pojąć podstawy języka.
jbasia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jbasia » 23.03.2015 17:43

Tak napewno coś angielskiego lizneły. Zresztą ja też 20lat temu uczyłam się niemieckiego. Boję się najbardziej tej drogi bo jakby się coś stało to co i czy przy zakupie winiet nie będzie kłopotów. Jesteśmy zdecydowani na 80% na Makarską. Napiszcie jakieś cenne wskazówki co do drogi i miejsca pobytu. Polecacie jakiś apartamencik?
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 23.03.2015 19:14

Nic się nie bój, nie ma potrzeby. Najważniejsze o czym musisz pamiętać kupując winietki to to aby kupić przy pierwszej nadarzajacej się okazji po minięciu granicy danego państwa. Do tego dobry GPS + klasyczny atlas drogowy na wypadek awarii elektroniki.
W zeszłym roku jechałem po raz pierwszy do cro i też byłem lekko przestraszony. Winiety na Czechy i Austrie kupowałem na pierwszym Shelu w Czechach przy autostradzie na Ostravę. Winietę na Słowenię kupiłem na pierwszej stacji benzynowej w Słowenii. Do zakupów takich jak winieta czy paliwo nie potrzebujesz jakiejś specjalnej znajomości języka.
Nie wiem skąd ruszacie ale może warto załatwić sobie jakiś nocleg.
Pozdrawiam
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 24.03.2015 18:30

Ja winiety kupuję na polskim przejściu w Barwinki, jadę przez Słowację i Węgry. Byłem w Makarskiej, apartament rezerwowałem przez Interhome. Był położony na skraju miejscowości i dzięki temu nie było tłoku na plazy. W sezonie plaże w centrum miasta są tak obciążone, że ludzie rezerwują miejsce na noc. Rodzinom z niedużymi dziećmi które nie muszą szaleć nocą w dyskotekach polecam Crkvenicę lub Privlakę. Tyle że w Privlace konieczne są buty mimo piasku, gdyż widziałem jak turystę ukłuła ryba Pauk.... Od tej pory wolę żwirek lub kamienie.
oni333
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oni333 » 24.03.2015 21:12

Witamy.
mamy pytanie może nam ktoś powiedzieć coś o miejscowości Vela Luka wybieramy się pierwszy raz do Chorwacji i padło na Korcule miasto Vela Luka w terminie 17.09-24.09 z góry dziękujemy za informacje.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 24.03.2015 22:24

oni333 napisał(a):Witamy.
mamy pytanie może nam ktoś powiedzieć coś o miejscowości Vela Luka wybieramy się pierwszy raz do Chorwacji i padło na Korcule miasto Vela Luka w terminie 17.09-24.09 z góry dziękujemy za informacje.

No to lektury obowiązkowe tutaj:
klub-milosnikow-wyspy-kor-ula-t46043.html
Miłego czytania. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Urlop 2015, CO POLECACIE? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies