Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Upoważnienia - oświadczenia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lelek
Podróżnik
Upoważnienia - oświadczenia

Nieprzeczytany postnapisał(a) lelek » 28.05.2006 16:44

Witam,
Jak wygląda sprzawa oświadczeń związanych z użyczeniem samochodu?
Jadę samochodem, który jest zarejestrowany na mamę a współwłaścicielem jest bank. Czy musze miec upoważnienie o właściciela i... banku. Jeżeli tak to czy ma ktoś taki wzór.
Proszę o porade.
njarek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) njarek » 28.05.2006 17:00

kolega jedzie autem teścia i z tego co wiem załatwiał potwierdzenie użyczenia w pzm koszt około 60 zł za miesiąc, ale spokojna głowa.
archie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) archie » 28.05.2006 21:23

Otatnio też jechałem "pożyczonym" , miałem takie upoważnienie z PZM (60PLN) i nikomu na trasie nie było potrzebne . Strata kasy .

Pozdrawiam
AS
wazer
Turysta
zielona karta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wazer » 03.06.2006 18:42

njarek napisał(a):kolega jedzie autem teścia i z tego co wiem załatwiał potwierdzenie użyczenia w pzm koszt około 60 zł za miesiąc, ale spokojna głowa.

jak jest właściwie z tą Zieloną Kartą czy trzeba w Chorwacji czy nie? ja też jadę pożyczonym autem i mam dylemat
wazer
Turysta
Re: Opoważnienia- oświadczenia

Nieprzeczytany postnapisał(a) wazer » 03.06.2006 18:56

lelek napisał(a):Witam,
Jak wygląda sprzawa oświadczeń związanych z użyczeniem samochodu?
Jadę samochodem, który jest zarejestrowany na mamę a współwłaścicielem jest bank. Czy musze miec upoważnienie o właściciela i... banku. Jeżeli tak to czy ma ktoś taki wzór.
Proszę o porade.

Jeśli nie zdobyłeś tej umowy to spróbuj na stronie;http://prawo.ngo.pl/x/72383
nara
lelek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lelek » 05.06.2006 13:25

Wazer wielkiedzieki zawsze to coś :)
Andrzej_Krak
Odkrywca
Re: zielona karta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej_Krak » 05.06.2006 16:38

wazer napisał(a):jak jest właściwie z tą Zieloną Kartą czy trzeba w Chorwacji czy nie?

Co do zielonej karty w samej CRO nie jest potrzebna ale jadąc do BiH to już wypada mieć.
Pozdr.
wazer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wazer » 05.06.2006 16:52

Dzięki Jędruś za odp. nie jadę do BiH ale miałem różne informacje na temat tej Karty.Pozdro
Andrzej_Krak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej_Krak » 05.06.2006 17:21

Oto kraje, w których wystarczy posiadać polską polisę OC: Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr (część niepodległa), Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania, Włochy, Channel Islands (na kanale La Manche), Gibraltar, wyspa Man, Lichtenstein, wyspy Faroe, Monako, San Marino.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2006 17:34

Większość ubezpieczycieli daje ZK za free, więc w czym problem?
Posiadać nie zaszkodzi.

FUX
Andrzej_Krak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej_Krak » 05.06.2006 17:36

FUX napisał(a):Większość ubezpieczycieli daje ZK za free, więc w czym problem?
Posiadać nie zaszkodzi.

FUX

To też prawda :)
wazer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wazer » 05.06.2006 17:55

Mam jeszcze jeden problem. Jadę pożyczonym autem i nie wiem czy pisać jakieś oświadczenia o użyczeniu czy nie? Dzwoniłem do biura PZM, ale tam pani nic na ten temat nie wiedziała ( Delegatura Graniczna Chyżne 0-18 2652 428 24h) Co radzicie.
Andrzej_Krak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej_Krak » 05.06.2006 18:36

wazer napisał(a):Mam jeszcze jeden problem. Jadę pożyczonym autem i nie wiem czy pisać jakieś oświadczenia o użyczeniu czy nie? Dzwoniłem do biura PZM, ale tam pani nic na ten temat nie wiedziała ( Delegatura Graniczna Chyżne 0-18 2652 428 24h) Co radzicie.

Za granicę pożyczonym samochodem

Jeśli zamierzamy podróżować za granicę pożyczonym samochodem – nawet jeśli posiadamy dowód rejestracyjny – warto zaopatrzyć się w dokument potwierdzający nasze uprawnienia do korzystania z takiego pojazdu, np. umowę użyczenia.

Niektóre osoby wyjeżdżają na urlop za granicę pożyczonym samochodem, np. od kogoś z rodziny, przyjaciela lub firmy, w której pracują. Może się w związku z tym pojawić pytanie, czy podróżując pożyczonym samochodem, który nie jest własnością kierowcy, konieczne jest posiadanie dokumentu potwierdzającego możliwość korzystania z takiego pojazdu, czy też wystarczy jedynie dowód rejestracyjny?

Z wyjaśnień Ministerstwa Infrastruktury wynika, że kierujący pojazdem samochodowym w ruchu międzynarodowym powinien mieć przy sobie ważny dowód stwierdzający rejestrację pojazdu (dotyczy to również przyczepy), wydany przez właściwy organ danego państwa. Jeżeli pojazd nie jest zarejestrowany na nazwisko osoby jadącej nim (np. pojazd wypożyczony), to organy kontroli ruchu drogowego są uprawnione do żądania udowodnienia prawa kierującego do posiadania pojazdu. Organy kontroli w tej sytuacji mogą żądać dokumentu odpowiednio do przepisów kodeksu cywilnego. Powyższe wymagania dotyczą również przedsiębiorcy użytkującego pojazd niezarejestrowany na tego przedsiębiorcę (podstawa: Konwencja z dnia 8 listopada 1968 r. o ruchu drogowym – Dz.U. z 1988 r. nr 5, poz. 40). Oznacza to, że w przypadku podróżowania pożyczonym samochodem istnieje możliwość, że ktoś podczas kontroli zażąda od nas nie tylko dowodu rejestracyjnego, ale również innego dokumentu świadczącego o naszym prawie do korzystania z pojazdu. Może być to np. umowa użyczenia, którą regulują przepisy kodeksu cywilnego.
To dane ze strony http://www.mi.gov.pl/moduly/prasa/print ... _inf=19184
Ministerstwa Transportu i Budownictwa
Powodzenia :)
wazer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wazer » 05.06.2006 20:07

Serdeczne dzięki za rzetelne informacje. Miłego pobytu w Chorwacji. My wyjeżdżamy 23,06 do Kraljevicy. Nara
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 05.06.2006 21:03

wazer napisał(a):Mam jeszcze jeden problem. Jadę pożyczonym autem i nie wiem czy pisać jakieś oświadczenia o użyczeniu czy nie? Dzwoniłem do biura PZM, ale tam pani nic na ten temat nie wiedziała ( Delegatura Graniczna Chyżne 0-18 2652 428 24h) Co radzicie.

w Chorwacji nikt tych upoważnień tak naprawdę nie sprawdza. W tym roku również nie zabieram. Zielona karta co innego. Wybieram się do Mostaru, więc będzie mi potrzebna.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone