Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Upierdliwa Policja w Czechach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.03.2011 20:40

Ostatnio mój znajomy jak jechał przez Czechy zatrzymała go Policja sprawdziła dokumenty , zapytała jak się jedzie i czy wszystko ok.
Dbają o Nas.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 31.03.2011 05:00

Knedlików mu nie podali ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.03.2011 06:15

Podobne tematy pojawiaja się co sezon.Sieją niepotrzebny ferment i nakręcają spiralę strachu.
W cro byłem zatrzymany raz i zapłaciłem mandat, gdyz przegiąłem z prędkościa; okolice Neretvy, swiatelka, gliniarz na 60-ce z suszarka pod mostem. Banał.
W Niemczech przegiąłem, także zapłacilem.
W Czechach, Słowacji, Austrii, Slowenii, Wloszech, etc. MOZE sie zdarzyć, że policjant będzie nadgorliwy, ale na Boga, nie straszcie wszystkich i wszystkim.
Przekraczamy przepisy, placimy.
Proste.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 31.03.2011 07:10

anakin napisał(a):Znam przypadek kiedy taka sytuacja miała miejsce na Słowacji.
Zatrzymali kolegę i zaczęli mu wciskać ciemnotę (wraz z mandatem oczywiście) za wykroczenie,które popełnił.....30 km wcześniej.
Oczywiście żaden tam "radar:,który mógłby sobie obejrzeć w radiowozie.
Ot,jakieś widzi-mi-sie Słowaka! :evil:
Po co to robił? Niech każdy sobie sam odpowie.... :roll:

Niestety miał gość(policjant) ten niefart,że trafił na.....policjanta! :D

Efekt był taki,że...............odpuścił.
Bez mandatu,bez sądu czy jak to się tam u nich robi.

No jasne jak ten policjant słowacki dowiedział się, że ma do czynienia z polskim odpowiednikiem to pewnie posikał się ze strachu. Znam tysiące opowieści jak to groźną postawą i odpowiednią argumentacją ten i ów poradził sobie w sporze z policją naszą lub obcą. W praktyce jak nie chcemy zapłacić mandatu to słowacki policjant może zatrzymać prawo jazdy i wystawić zastępczy dokument ważny przez 15 dni. Oczywiście przysługuje nam prawo do obrony i jeśli w sposób oczywisty jesteśmy w prawie po wielokrotnym przejechaniu wielu setek kilometrów. Stracie wielu godzin nie mówiąc o zniszczonych nerwach i kosztach w sumie wielokrotnie przekraczających sumę z mandatu możemy postawić na swoim i zwolnić się od zapłaty. A policjant słowacki co? A policjant słowacki nic bo nic mu nie grozi. Powiem więcej zostanie nagrodzony. W Polsce jest tak, że jak policjant zatrzyma obcokrajowca który ma powiedzmy jedynie 200 zł w gotówce, a mandat wynosi 300zł i przyjmie taki niezgodny z taryfikatorem mandat żeby uniknąć korowodów z zatrzymywaniem człowieka, odholowywaniem jego auta itp. to taki policjant ma bardzo poważne problemy dyscyplinarne.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.03.2011 08:14

A od kiedy to za brak kasy zatrzymuje się obcokrajowca i odholowuje się auto?
Wojtek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek » 31.03.2011 08:28

Niestety, w takich sytuacjach widać niestety dupowatość naszego państwa jako aparatu. O odpowiednim traktowaniu przez Czechów i Słowaków mówi sie od lat a slużby konsularne zalecaja odpowiednie zachowania typu nie przyjęcie mandatu etc. zamast podjąc ostre kroki.
nexus6
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nexus6 » 31.03.2011 08:30

FUX napisał(a):okolice neretvy, swiatelka, gliniarz na 60-ce z suszarka pod mostem

Tu zawsze stoja :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 31.03.2011 09:00

Bocian napisał(a):A od kiedy to za brak kasy zatrzymuje się obcokrajowca i odholowuje się auto?

Jeżeli cudzoziemiec nie posiadający na terytorium RP stałego miejsca zamieszkania popełnia wykroczenie to policjant jest zobligowany do wystawienia mandatu gotówkowego. Jeżeli cudzoziemiec odmówi przyjęcia mandatu gotówkowego lub nie ma gotówki to stosuje się zatrzymanie na 48 godzin (art 45KPoW) i wniosek o ukaranie do sądu w trybie przyśpieszonym.
Auto oczywiście na parking.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.03.2011 09:11

realista2 napisał(a):
Bocian napisał(a):A od kiedy to za brak kasy zatrzymuje się obcokrajowca i odholowuje się auto?

Jeżeli cudzoziemiec nie ma gotówki to stosuje się zatrzymanie na 48 godzin (art 45KPoW) i wniosek o ukaranie do sądu w trybie przyśpieszonym.
Auto oczywiście na parking.

To jadą do najbliższego kantoru.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.03.2011 09:14

Jak nie ma gotówki to jedzie się z delikwentem do bankomatu... :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.03.2011 09:22

realista2 napisał(a):No jasne jak ten policjant słowacki dowiedział się, że ma do czynienia z polskim odpowiednikiem to pewnie posikał się ze strachu.

Z tego co mi kolega opowiadał to nawet się chyba zesrał.

Ty chyba masz jakiś problem w życiu,nie?Z kołyski wypadłeś...pod górkę do szkoły miałeś....nie wiem.

EOT :!: :evil:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.03.2011 09:24

Jeszcze nie słyszałem, żeby pies psu za granicą wlepił mandat... :) Chyba, że nie ma wyjścia, jest kolizja czy coś podobnego... I nie wynika to ze strachu i srania w gacie :):)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 31.03.2011 09:26

Bocian napisał(a):Jak nie ma gotówki to jedzie się z delikwentem do bankomatu... :)

No pewnie tyle, że jak ktoś może uzyskać gotówkę z bankomatu lub innego źródła to znaczy , że ją MA i nie o taki przypadek tu chodzi. Jeśli jednak nie ma karty kredytowej ani nie może lub nie chce zdobyć środków na zapłacenie mandatu wtedy stosuje się procedurę którą opisałem, a dyskusja nie toczy na temat : płacę kartę kredytową czy gotówką tylko na temat : nie chcę zapłacić mandatu bo uważam, że jest niesłusznie wystawiony.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.03.2011 09:29

Dyskusja to jest na temat policji w Czechach... :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 31.03.2011 09:32

Bocian napisał(a):Dyskusja to jest na temat policji w Czechach... :)

Dokładnie, ale zapytałeś odpowiedziałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Upierdliwa Policja w Czechach - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone