DZIEŃ trzeci - wtorek 17.01Dziś wg wszelkich serwisów pogodowych najlepsza pogoda w naszej części Sycylii ma być na północy.
Czas zatem na Palermo (a wcześniej Monreale)Gdzieś czytałem, że jeśli ktoś jeździł po centrum Palermo autem to może już jechać do Indii
W sumie w wielu ciekawych miejscach już jeździłem wynajętymi autami, gdzie szybko trzeba przywyknąć do nowego auta, a wszyscy nagle wyjeżdżają bez kierunków z bocznych uliczek (płd Italia - Apulia, czy Kampania - koło Neapolu, Amalfi, Kanary, Andaluzja, Portugalia, Rodos czy Kreta, czy lewą mańką: Cypr, Szkocja czy Malta, że wymienię tylko część) ale Palermo to jednak inna para kaloszy
Do Palermo jedziemy SS 624 - fajną DO PEWNEGO momentu (bardzo fajną na lato - widokowa!). Dla nas w pewnej chwili niezbyt fajna, bo tak 15 km przed Monreale (a to leży nieco na południe od Stolicy Wyspy) zaczynają się góry.... góry takie 1000 metrowe, ale od 600 metrów n.p.m. leży na nich śnieg.... im wyżej, tym więcej śniegu pojawia się tez na DRODZE......a my na ŁYSINACH...............................................................
Wg navi maksymalna wysokość, na którą wjechaliśmy to 820 m, a było GRUBIUTKO.....
Tankuje przed Monreale, za .... niby 1.54 ale z serwisem znaczy tankowaniem za 1.71 za litr benzin (gazu tu nie ma, a i tak muszę dotankować do fulla do wypożyczalni) i jakimiś bocznymi ścieżkami (ech ten mój słaby Navigon) dojeżdżamy do miasta Monreale
Mieści się tu zabytek klasy "0" - normańska Katedra z niesamowitym wnętrzem. Tutaj pierwszy raz na Sycylii widzimy wycieczki z narodami skośnookich, z których połowa jest w maskach - czyżby powietrze tu było gorsze niż w Pekinie czy Seulu?
Parking dla aut kosztuje teraz 1 Euro, płaci się w budce przy wyjeździe
Idziemy około 500 metrów pod górę, w miasto, zaczyna oczywiście.... PADAĆ.....
Wejście o dziwo jest darmowe, może w sezonie biorą tę kasę?
Wnętrze faktycznie budzi szacunek
Sarkofag fundatora Katedry Wilhelma II jest w trakcie renowacji
Zapalamy symboliczną świeczkę
Jest tutaj 12 metrowa postać Chrystusa Pantokratora
Wszystko jest tu piekne
Tył Katedry
Złota Muszla - słabo to widać, ale w takiej "złotej"dolinie leży Palermo
PÓŁ DWUNASTY....ale chyba było trochę później
PADA NIE?
Wracamy do auta wśród Chińczyków, Japończyków.....jedziemy do PALERMO
A DUPOOOOO...