Re: Un Mondo Migliore. Sycylia Zima'17, Jesień'24 Palermo
Palermo cz.3. i MonrealeA teraz idziemy przez Villa Bonanno do
Palazzo Normani

Zachmuranie, ale ciepło, dużo ciepiej niż kiedyś w styczniu

Teatro Marmoreo

I Pałac Normanów z grubą historią

We wnętrzu znajduje się słynna Capella Palatina, jedbak stastus bezrobotnego w tym momencie zatrzymał mnie skutecznie przed wejściem - ceny, wiem, że warto, ale przegięte: Ingressi: intero euro 19 (a i chyba nie wszystko można za to zobaczyć nawet)
Poprzestajemy więc na spacerze koło obiektu. Mysza opisywała to w swojej relacji, no ale Myszę to stać

Porta Nuova - stąd idą dużymi grupami tłumy palermitańskich licealistów - czasem całą szerokością chodnika, a co - ich miasto

To wracamy w okolice Katedry

Znowu Rozalia

Idziemy "bokiem" Duomo - ładne przypory

Takie cuda w Palermo

Zwykłe uliczki Palermo

Tutaj pijemy - NIE, oczy Was NIE MYLĄ - pyszne Aperole po 3 Euro sztuka

Obok takiego, nieco zrujnowanego obiektu

Jako, że zgłodnieliśmy - idziemy na
Ballaro - tutaj Żonie się spodobało

Pan namawia

Zatem siadamy na Ballaro na małe co nieco

Ja już nie piję aperolka, bo niedaleko mamy auto i pojedziemy teraz do Monreale. Trochę się naszukałem miejsca do parkowania w tym Monreale, przejechałem zresztą przez całe miasto

a przecież blisko uliczki prowadzącej pod górę do Katedry jest ten duży niedrogi parking. 2 Euro, jedna maszyna do płacenia. Idziemy Via Torres. Tak samo szliśmy 7,5 roku temu w styczniu. Tylko było więcej Chińczyków w maseczkach. Oni już przeczuwali pandemię.....

Dalej zachmurane

Wejście do Katedry 10 lub 13 Euro - też sobie odmawiamy - na szczęście jako żywo w pamięci mam jej wygląd, mam też sporo zdjęć z 2017 roku, gdyby ktoś chciał
https://www.cro.pl/un-mondo-migliore-jak-uciec-przed-deszczem-sycylia-zima-17-t51665-75.html#p1819529

Samo Monreale spoko

Jak to włoskie miasto

dziwne to to

Siadamy sobie w knajpce na małe piwko i kawę z widokiem na Muszlę - ale chyba smog jest nad Palermo

parę zoomów

Wracając z wycieczki zajeżdżamy na pobliskie (Castellammare pobliskie)
Alcamo Marina Jest tutaj sporo miejsc do parkowania, ale zarówno przy samym morzu, jak i za zabudowaniami (przy torach) PŁATNE, no szok i to płatne niemało aż do końca października. Ale, znajduję także malutki parking blisko samego morza z białymi liniami - pewnie w sezonie bez szans na miejsce tutaj.

Ludzi tłum, ja zażywam kąpieli

Jutro - cały dzień plażujemy w
Castellammare - będzie sporo fotek miasta i plaży